Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning. Huilen, niezen, hoesten, rillen zijn ook vormen om spanning kwijt te raken.
Zorg er liever voor dat je voldoende water drinkt, liefst 1,5 tot 2 liter per dag. Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne.
Valeriaan is misschien wel de bekendste en meest gebruikte natuurlijke rustgever ter wereld. Het biedt rust bij o.a. examens, als je wat prikkelbaar bent en bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek.
Valeriaan en Sint Janskruid staan samen op de eerste plek. De meeste natuurlijke middelen bestaan voor een groot deel uit deze twee natuurlijke rustgevers. Valeriaan is een kruidachtige plant die in veel delen van Europa voorkomt. Het geeft een rustgevende werking op het menselijk lichaam.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
Probeer om 'in'uw hand te ademen. Dit wil zeggen, begin uw ademhaling vanuit de buik, laat uw buik opblazen als een ballon op de inademing en rustig leeglopen op de uitademing. Concentreer u enkel op het heen en neer bewegen van uw buik (en uw hand) op het ritme van uw ademhaling.
De makkelijkste manier om kalm te blijven in stresserende situaties is simpelweg door in en uit te ademen. Voel je je gestrest? Focus je een paar minuten op je ademhaling. Haal afleidingen weg, ga rustig zitten en adem.
Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Bij aanhoudende angstklachten raden we je ten eerste aan om met je huisarts en/of een psycholoog te spreken. Daarnaast kunnen meditatie (bijvoorbeeld mindfulness, een bodyscan of shikantaza-meditatie) en yoga je helpen te ontspannen. En gelukkig is er in de keuken genoeg te vinden om je geest en lichaam te kalmeren.
Avocado's, vijgen, maar ook pruimen, cashewnoten en amandelen zitten vol met magnesium. En dat is precies het mineraal dat je nodig hebt in tijden van stress. Magnesium helpt je spieren en zenuwen ontspannen in gespannen situaties.
Vitamine B6 helpt het lichaam deze specifieke remmende neuronen aan te maken, die letterlijk en figuurlijk rust in het hoofd brengen.” Kortom, vitamine B6 lijkt de aanmaak van GABA te bevorderen. En dat zorgt voor minder angstgevoelens.
Zorg daarom dat je in tijden van stress (extra) voedingsmiddelen eet die magnesium bevatten om een tekort voor te zijn. Gezonde voeding tegen stress die boordevol magnesium zit, is onder andere spinazie. Maar ook cashewnoten, amandelen, avocado, vijgen en pruimen zorgen voor die broodnodige portie magnesium.
Een van de bekendste kruiden tegen stress is ashwagandha, welke in de ayurvedische leer al jarenlang wordt gebruikt als natuurlijke rustgever. Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Je licht in je hoofd voelen kan ook andere oorzaken hebben. Voorbeelden zijn lang staan, warmte, honger, oververmoeidheid, diabetes (lage bloedsuiker), het gebruik van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Als je veel hoestbuien hebt als gevolg van COPD, dan kun je ook een licht gevoel in je hoofd krijgen.
Spanningshoofdpijn voelt als een knellende pijn aan de zijkanten van uw hoofd. De hoofdpijn komt regelmatig terug. Spanningshoofdpijn is vervelend, maar niet gevaarlijk. Probeer door te gaan met uw werk en activiteiten.
Alles is urgent, je ziet niet altijd helder meer waar de prioriteiten liggen en je blijft maar doorgaan. Je zit in de over-drive en bent constant aan het doen. Je bent ervan overtuigd dat je tijd te kort komt en onmisbaar bent. Me-time inplannen, een dag vrij nemen of taken aan iemand anders geven….