A: Ik raad een regelmatige knipbeurt om de twee maanden aan. Meestal zeg ik dat u uw haar twee maanden moet laten groeien, en dan datgene wat in één maand tijd gegroeid is, er laten afknippen. U kunt het beter traag maar gestaag doen, dan snel en slecht.
Daarom kun je je puntjes het beste om de acht weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best zes weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je twaalf weken aanhouden.
Maar na hoeveel weken ga je terug naar de kapper? Het algemene advies is om de 6 à 8 weken. Toch is dit advies niet logisch als je je bedenkt dat elke persoon een ander kapsel heeft. Daarom een aantal richtlijnen voor de tijdspanne tussen kappersbezoekjes.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Als uw haar snel groeit, kunt u misschien elke 6-8 weken naar de kapper gaan om uw knippen bij te werken. Als uw haar echter traag groeit, kunt u misschien langer wachten, zoals elke 8-12 weken. Dit is echter afhankelijk van de lengte en stijl van uw haar, dus het is belangrijk om met uw kapper te overleggen.
Het heeft er juist alles mee te maken dat je haarpunten gaan splijten als je het niet laat knippen. Hoe langer je ermee wacht, hoe meer je punten zullen splijten. Dat trekt zelfs veel verder naar boven. Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten.
Je lokken groeien één centimeter per maand, afhankelijk van hoe sterk ze zijn en hoe goed je ze verzorgt. Als je echter te lang wacht om er de schaar in te zetten, zal de haargroei geremd worden en krijg je een schraal, uitgerafeld kapsel.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
De haarverzorgingsproducten van de professionele kapper zijn geconcentreerder en er zijn ingrediënten en technologieën toegepast om veel dieper in te gaan op specifieke haar en-hoofdhuidproblemen. Bij een beetje roos, kan je prima een shampoo van de drogist gebruiken al zal het probleem hier vaak niet door verbeteren.
'De zon heeft direct invloed op de haargroei, omdat je dankzij de zon vitamine D aanmaakt in de huid. Die vitamine D zorgt ervoor dat de haarzakjes sneller gaan groeien. ' Daarnaast staan ook alle hoeden, petten en sjaals die we in de koude maanden dragen de groei van je haar in de weg.
Wanneer je je uitgroei gaat bijwerken, hoef je niet je hele haar te verven. Je verft je uitgroei gemiddeld één keer in de vier tot zes weken. Zo blijft je haar gezond en worden je haarpunten niet donkerder.
Haren groeien vanzelf. Als ze te lang zijn, knipt de kapper er een stuk van af. De afgeknipte haren worden op een hoop geveegd en verdwijnen meestal in een kast of achter een klep.
Een gespleten haarpunt is een haar die niet meer bestaat uit één haarpunt, maar uit meerdere haarpunten. Soms twee, soms meer. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of als het uiteinde van je haar in meerdere puntjes eindigt.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Heb je snel last van gespleten punten en breuken? Dan kan een regelmatige knipbeurt helpen om ze te voorkomen. Je haar is onderin namelijk een stuk zwakker en door te knippen geef je ze niet eens te kans om te gaan splijten en ontrafelen.
Houd rekening met een behandeling van 1,5 tot 2 uur. Echter kan het ook langer duren, dit hangt af van de wensen en de bestaande kleur op dat moment.
Vraag het aan je omgeving. Vrienden, kennissen, familie of collega's kunnen ook een goede informatiebron zijn. Vraag ze eens naar welke kapsalon zij gaan en of ze deze aanbevelen, hoe lang ze er al komen, door wie ze altijd geknipt worden, enzovoorts. In een aantal gevallen zullen ze waarschijnlijk ook afraders noemen.
Duurdere shampoos hebben een hogere concentratie aan ingrediënten, waardoor je betere resultaten boekt. Dit betekent ook dat ze langer meegaan, omdat je minder hoeft te gebruiken. Het probleem met goedkopere producten is dat ze je haar vaak in een slechtere conditie achterlaten.
Ik raad de shampoo zeker aan! Ik had al eerder producten gehad van dit merk, maar deze shampoo van Kerastase is echt een van mijn favorieten! Verpakking is chique, shampoo ruikt lekker en je hebt echt heel weinig nodig om je haar goed te kunnen wassen. Aanrader dus!
Tips om de haargroei te versnellen
Gebruik een voedingssupplement met biotine, seleen, zink, vitamine A, vitamine C en collageen. Verzorg je haren en hoofdhuid met goede haarverzorgingsproducten. Vermijd sulfaten, siliconen en alcohol. Hanteer een gezond eetpatroon.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
De bewezen haargroeimiddelen
De drie producten die werken zijn: Finasteride (Propecia) Minoxidil & Nanoxidil. de HairMax Laserkam.
Haar is dood materiaal, dus wanneer je de puntjes afknipt, heeft het haar dat niet door. Het wordt feitelijk niet plotseling gezonder, het oogt vaak wel iets gezonder. Laat je haar ook niet 'snijden' of uitdunnen bij de kapper als je het wil laten groeien.
Lang haar is zinloos tenzij het gezond is en sterke punten heeft. Gezonde, volle punten zorgen voor meer natuurlijke beweging in het haar, zodat het er voller uitziet en vaak ook meer glanst.