Hoe de boosdoener op te sporen. Android: voor Android zijn er meerdere apps die het dataverbruik monitoren en je inzicht geven in welke apps hoeveel data verbruiken. Ook kun je vaak instellen wat je datalimiet is en zie je een voorspelling van hoeveel data je voor het einde van de maand hebt verbruikt.
Als je je apps niet op de juiste manier afsluit, dan blijven deze vaak op de achtergrond data verbruiken. Controleer dit dus regelmatig. Dit bespaart niet alleen data, maar ook batterij! Je sluit je apps correct door: 2x de homeknop in te drukken en die apps omhoog te 'swipen' (Apple).
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Stel een datalimiet in
Hoe je een datalimiet instelt verschilt per toestel. Voor de Samsung Galaxy S10: Ga naar Instellingen > Verbindingen > Gegevensgebruik > limietinstellingen aanpassen. Kies dan voor Datalimiet en kies zelf een limiet. Als de limiet is bereikt, schakelt je telefoon de mobiele data vanzelf uit.
Dataverbruik Android
Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie 'gegevensverbruik' of 'dataverbruik'. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB's uit uw databundel hebben gebruikt.
Ga naar Instellingen > Netwerk & internet > Mobiel netwerk. Stap 2. Tik op Gegevens over app-gebruik om te zien welke apps veel data gebruiken.
Het gemiddelde dataverbruik per persoon is de afgelopen jaren flink gestegen. Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand (ACM). In 2019 was dit nog 2,8 GB.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Als plotseling al je apps veel internet verbruiken dan kan dit komen door je internetinstellingen. Als je updates aan hebt staan via het mobiele netwerk, dan kan je bundel heel snel opraken. Schakel om deze reden de automatische updates uit via het mobiele netwerk, zodat dit alleen via wifi mogelijk is.
Android - Ga naar instellingen → Verbindingen → Gegevensgebruik. Hier zie je hoeveel je in een bepaalde periode verbruikt hebt. Ook zie je precies over welke periode het gaat, maar niet welke apps hoeveel gebruiken. Ook via de mobiele app of site van je provider kun je jouw dataverbruik bekijken.
Over je Ben internetbundel heen
Ben geeft een waarschuwingsbericht als je op 80% van je bundel zit en opnieuw als je op 100% zit. Hierna kun je blijven internetten op je normale snelheid, je betaalt dan echter wel € 0,10 per MB.
Hoeveel MB's je nodig hebt, hangt af van je eigen datagebruik. In Nederland ligt het gemiddelde aan dataverbruik zo rond de 750 MB per maand en bij sommige mensen zelfs tot 1 GB of hoger.
Dataverbruik bekijken op Android:
Open je Instellingen. Tik op "Verbindingen" Tik op "Gegevensgebruik" Bekijk hier je totale datagebruik per maand en voor elke app.
Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk om te zien welke apps veel data slurpen. De teller telt eeuwig door tot het moment dat je hem reset. Onhandig, als je wilt weten hoeveel data je bijvoorbeeld deze maand hebt gebruikt. Daarvoor kun je beter een datateller-app installeren.
Wat betreft normaal bellen staat ongeveer 1 MB gelijk aan 4 minuten beltijd. Dit betekent dus 15 MB per uur.
Maar hoeveel MB's verbruikt een WhatsApp-gesprekje nu eigenlijk? En hoe is de kwaliteit? Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt.
Kies 'Netwerk en internet' en tik op 'Internet'. Scrol naar beneden en kies 'Ander datagebruik dan van providers'. Ook daar vind je vervolgens weer een lijndiagram, met daaronder de apps en hun verbruik.
Eén app sluiten: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal dan je vinger van het scherm. Swipe daarna omhoog op de app. Alle apps sluiten: Swipe omhoog vanaf de onderkant, houd even vast en haal dan je vinger van het scherm. Swipe van links naar rechts.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.