'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
Kun je een relatie hebben zonder seks? Het is mogelijk om een relatie te hebben zonder seks, wanneer beide partners dat zo willen. Je geeft dan vooral ruimte aan veiligheid, verbondenheid en vriendschap in je relatie. En dat kan voor jullie genoeg zijn.
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Waarom goede seks belangrijk is
Het is de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens het vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.
Onder begeleiding van een seksuoloog kan je alleen en samen met je partner op zoek naar positieve seksuele ervaringen. Een andere mogelijkheid is om naar je huisarts te gaan. Mogelijk kan deze jou ook verder helpen. Ik heb eigenlijk maar weinig zin in seks en heb daar last van.
In het eerste jaar van de relatie heeft 70 procent van de koppels ongeveer twee keer per week of vaker seks. Na vijf tot tien jaar is dit percentage gedaald tot 23 procent. Koppels die langer dan tien jaar samen zijn, hebben soms wel drie maanden - of langer - geen seks.
Platonische relatie wil zeggen dat de personen binnen een relatie geen seks hebben met elkaar. Maar dit hoeft niet te betekenen dat er helemaal geen fysiek contact is of seksuele spanning is binnen een platonische relatie.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
Uit het seksonderzoek van STYLETODAY in samenwerking met EasyToys blijkt dat het gemiddelde aantal bedpartners van Nederlanders tussen de één en vijf ligt. Het merendeel, 46 procent, kan ze op één hand tellen. Maar liefst 27 procent gaf aan de lakens met meer dan elf bedpartners te hebben gedeeld.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Je partner raakt je minder aan.
Dit kan een teken zijn dat de verliefdheid over is. Minder interesse in seks, je niet meer even een kus geven of aanraken zijn geen goede tekenen. Toch wijst dit niet onmiddellijk op een serieus probleem.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Wanneer je niet meer kunt stoppen en het masturberen je leven overneemt, ben je waarschijnlijk verslaafd. Je wordt onrustig als je niet kunt masturberen en schaamt je voor je seksuele gedrag. Bovendien heeft je behoefte aan masturberen een negatief effect op je sociale leven, seksleven, school en/of werk.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
De oorsprong van het probleem
Nynke: “Er zijn heel veel redenen waarom een relatie zonder seks kan bestaan. Bij sommigen is seksualiteit vanaf het begin al niet uitgebreid aanwezig, bij anderen is het iets wat zo groeit en weer bij anderen is er een directe oorzaak voor.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
In dat onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen gemiddeld in hun leven zo'n zeven bedpartners hebben. Mannen zitten daar iets onder, met een gemiddelde van 6,4. Verder komt er naar voren dat zowel vrouwen als mannen hun partner wat preuts vinden als ze een gemiddelde van ongeveer twee mensen de lakens hebben gedeeld.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks.
7 à 9 minuten: zo lang weet de gemiddelde Nederlandse man het vol te houden tot hij zijn hoogtepunt beleeft tussen de lakens.
Immunoglobuline A is een hele moeilijke term voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus ook nog eens goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus: ongeveer een à twee keer in de week.
Conclusie. Er zijn aanwijzingen dat er een verband is tussen vaker vrijen en een goede geestelijke en fysieke gezondheid, maar het is niet aangetoond dat het ene het gevolg is van het andere. De studies zijn gebeurd bij paren die gemiddeld 7 keer per maand vrijen.
Let's get it on. Volgens Britse vruchtbaarheidsexperts (via Metro) worden de meeste kinderen geboren op 26 september. Zij hebben de dag 38 weken voor deze datum - de lengte van een gemiddelde zwangerschap - uitgeroepen tot National Baby-Making Day, dus de dag waarop mensen het meest met elkaar naar bed gaan.
Met één keer in de week hoef je je echt niet te schamen; met een gemiddelde van 51 en 54 keer per jaar doe je niet onder voor respectievelijk getrouwde stellen en 'gewone' koppels. Slechts een derde van de stellen heeft twee of drie keer per week sex.
Harvard: seks is belangrijk voor je gezondheid
Het brengt namelijk je metabolisme op gang en het geeft je immuunsysteem een boost. Als je op frequente basis seks hebt, blijkt het zelfs voor een verminderde kans op hart aanvallen te zorgen.
Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.