Droge huid op je benen is een bekend dermatologisch probleem genaamd 'xerose cutis' of 'asteatose' maar in de volksmond beter bekend als 'winterbenen'. Droge huid op de benen kan iedereen overkomen, op elke leeftijd.
Hoe ziet winterjeuk eruit? We zien een droge schilferende huid met soms verschijnselen van eczeem zoals roodheid, rode bultjes en blaasjes en krabeffecten. Soms zien we een huid met een craquelé aspect (zoals een oud schilderij) .
Zodra de buitentemperatuur weer hoger wordt zal de huid weer beter in staat zijn om vocht vast te houden en zal winterjeuk doorgaans vanzelf overgaan.
Jeukende benen door slechte doorbloeding
Een slechte doorbloeding in je benen leidt tot een ontsteking van je huid (dermatitis). Dit komt vooral voor op de onderbenen. De symptomen daarvan zijn jeuk en huiduitslag. Dit gaat ook vaak gepaard met spataderen.
De rode of bruine puntjes die je op je benen ziet zijn zichtbare haarfollikels, oftewel de huisjes waar de lichaamsharen in gevormd worden. De term Strawberry Legs komt vanwege de pitjes in de aardbei, waar je de gespikkelde huid mee kunt vergelijken.
Wanneer je slaapt, verlies je een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit lichaamsvocht moet opgenomen worden door je dekbed, beddengoed en matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt dan blijft het vocht op de huid. Wanneer je afkoelt, kan je huid ontsteken en jeuken.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Geef eerder de voorkeur aan een crème dan aan een lotion. Omdat crèmes meer vetten bevatten, hierdoor zijn ze doeltreffender dan lotions. Bovendien dringen crèmes die ureum of melkzuur bevatten beter in de huid en hydrateren ze meer. Als uw huid geïrriteerd is, brengt u een niet-geparfumeerde hydraterende crème aan.
Verzachtende en beschermende crème en zalf
Voorbeelden bij een niet al te droge huid zijn lanettecrème en cetomacrogolcrème. Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt.
Ja, je kunt vaseline ook zeker gebruiken voor het gezicht als je dit prettig vindt. Vaseline is wel vettiger dan een crème. Ook voor de gevoelige huid is vaseline een zeer geschikt ingrediënt, omdat vaseline bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt.
Stress is echter ook een oorzaak van jeuk. Het kan jeuk doen ontstaan en bestaande jeuk verergeren. Het risico bestaat zelfs dat er een vicieuze cirkel ontstaat: stress verergert de jeuk, die jeuk kan weer aanleiding zijn tot stress, die op zijn beurt weer leidt tot een verergering van de jeuk, etc.
Tijdens het wandelen raak je je lichaamswarmte kwijt door te zweten. Door onder meer vuil en zweet kunnen de poriën in je huid verstopt raken en daardoor kan de warmte op deze plaatsen niet goed weg. Als gevolg hiervan worden de benen rood en gaat de huid op deze plaatsen jeuken.
De huid wordt direct na het insmeren soepel en de jeuk wordt binnen enkele uren minder. Het beschermende effect houdt een halve tot een hele dag aan. Het verkoelende effect duurt enkele minuten.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Een beperkt aantal geneesmiddelen zoals opioïden, antimalariamiddelen en hydroxyethylzetmeel veroorzaakt jeuk als directe bijwerking. In deze gevallen is de frequentie van optreden vaak hoog.
Omdat een crème meestal op waterbasis is gemaakt, trekt een crème makkelijker in de huid dan een zalf. Het water in de crème maakt deze licht en verkoelend, en crèmes kunnen daarom ook goed gebruikt worden om milde huidirritaties te kalmeren.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Vitamine B12 is een belangrijke wateroplosbare vitamine. Bij langdurig onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort ontstaan. Symptomen hiervan zijn onder meer gewichtstoename, jeuk en uiteenlopende psychische klachten.
Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen. Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding, of geparfumeerde producten. Probeer de jeuk te verzachten door op de jeukende plaatsen zachtjes te drukken of te kloppen.
Stress kan een oorzaak zijn. Heb je vaak spanning, probeer dan stress- en angstklachten te verminderen. Ook je organen of bepaalde medicijnen kunnen een oorzaak zijn van jeuk van binnenuit. Daarom is het aan te raden om contact op te nemen met je huisarts als je jeuk van binnenuit ervaart.
Een mooie en egale huid krijg je onder andere door je bloedcirculatie te verbeteren. Genoeg beweging doet dat al voor je, maar er zijn ook andere trucjes die je kan toepassen voor een betere bloedcirculatie. Geef je benen eens een fijne massage of draai je douche eens op koud en richt de straal op je benen.