Centrifugeren. Tijdens het centrifugeren in de wasmachine wordt er water uit je wasgoed gehaald. Door je was twee keer te laten centrifugeren, wordt er dus extra water uit je was verwijderd, waardoor het sneller droogt.
Het centrifugeren zorgt er voor dat door de kleding naar buiten wordt geperst. Het vocht wat achterblijft heeft dus niet voldoende "perskracht" ervaren om uit de kleding te komen. Een keer extra centrifugeren zal daar niet heel veel verandering in brengen (er zal wellicht wel iets uit komen, maar nooit veel).
Bij de meeste wasmachines heb je keuze uit 1200, 1400, 1600 en (vooral bij nieuwe en duurdere wasmachines) zelfs 1800 toeren. Deze toeren zijn het aantal rondjes dat jouw wasmachinetrommel per minuut draait. Stel jij je wasprogramma bijvoorbeeld op 1400 toeren in, dan draait je trommel 1200 rondjes per minuut.
Controleer de belading van je wasmachine
De meest voorkomende oorzaak dat kleding drijfnat uit de trommel komt aan het einde van de cyclus, is omdat de wasmachine niet op de juiste snelheid centrifugeert of helemaal niet centrifugeert.
Een wasmachine die niet centrifugeert is het meest voorkomende probleem. Gelukkig is het probleem vaak makkelijk zelf op te lossen door het pomp filter te reinigen. Het probleem kan ook veroorzaakt worden doordat de trommel niet meer draait of de wasmachine het water niet meer afpompt.
Hoe weet ik wat teken is voor niet centrifugeren? Let goed op de streepjes onder het wassymbool. Hoe meer streepjes onder het symbool staan, hoe minder beweging jouw wasgoed verdraagt. Centrifugeer in dat geval voor de zekerheid op het laagste toerental.
Door de machine over te beladen, wordt ook de druk in de trommel verhoogd, met name wanneer deze met hoge snelheid centrifugeert. Dit kan de trommellagers beschadigen of zelfs de glazen deur doen versplinteren.
* Extra centrifugeren.
Zeker bij handdoeken, washandjes, ondergoed en sokken kan dit geen kwaad. Die hoef je toch niet te strijken. Het kan zeker schelen in de hoeveelheid extra vocht die met centrifugeren uit je was geslingerd wordt. Hoe je je wasgoed daarna dan ook droogt, het is toch net effe sneller droog.
Kwetsbaar wasgoed een tandje lager
Want de enorme G-krachten die gegenereerd worden tijdens centrifugeren zorgen óók voor slijtage van je wasgoed. Dure kleding (of gewoon al je kleding waar je zuinig op wilt zijn) kun je dus best eveneens wat kalmer rond laten draaien.
Als het wasgoed drijfnat uit de wasmachine komt, heeft de wasmachine meestal niet of niet hard genoeg gecentrifugeerd. Controleer eerst of de wasmachine wel is ingesteld op het juiste toerental. Wasgoed wordt beter droog bij een toerental van 1400 of 1600 toeren.
Voor het wassen van al je t-shirts, overhemden en truien/vesten is het verstandig om het toerental niet hoger dan 800 toeren te zetten. Dit voorkomt dat je kleding sneller gaat pillen en 'beschadigen' door het snelle rond draaien van de trommel. Met als resultaat dat je kleding langer mooi blijft!
Onvoldoende snelheid bij het centrifugeren
Een hoger toerental is dan aan te raden. Stel de wasmachine in op een toerental van 1400 of 1600. Het restvochtpercentage is in dat geval slechts 44 tot 50%. Dit percentage geeft aan hoeveel vocht er nog in het wasgoed zit na het wassen.
Katoenprogramma: beddengoed en handdoeken
Om katoenen onderbroeken, beddengoed en handdoeken hygiënisch te wassen, kies je voor 60 graden Celsius. Centrifugeer je was op 1.400 of 1.600 toeren, zodat deze sneller droog is.
Voor witte was selecteer je het katoen programma maar pas je de temperatuur en de centrifuge aan. Zet de wasmachine op 30 graden en de centrifuge een tandje lager, ergens tussen de 800 en 1000 toeren.
Fijne was centrifugeren
Kies dan voor een toerental tussen de 600 en 900. Het is belangrijk niet harder dan dit te centrifugeren want hoe harder de trommel ronddraait, hoe belastender het is voor de was die erin zit.
Laag centrifugeren is dat een bepaalde wasmachine in verhouding tot andere machines minder toeren maakt. Dit betekent dat de wasmachine minder vaak per minuut rond hoeft te draaien. Centrifugeren: Het snel ronddraaien van de was, waardoor de inhoud wordt onderworpen aan een centrifugale kracht.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Als je een wasje draait met blouses of luxere materialen, kun je het beste voor het 'fijne was'-programma kiezen. Dit programma wast op 30 graden of koud en heeft een lage centrifuge (600-900 toeren).
Voor beddengoed is een wasmachine met 1600 toeren handig. Vooral wanneer je geen droger hebt. Zo hoef je minder lang tegen een enorme waslijn met vochtige hoeslakens aan te kijken. Het gemiddelde restvochtpercentage bij 1600 toeren is 44%.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Gebruik geen azijn of soda om de wasmachine te reinigen. Wasmachinefabrikanten geven aan dat deze middelen de rubbers aantasten. Ga na bij de fabrikant of witgoedzaak, waarmee u het beste uw machine af en toe mee kunt reinigen als u voornamelijk op lage temperaturen wast.
Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel. Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken. En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn.
Als je de trommel van de wasmachine niet vol genoeg doet en te leeg laat wassen, kost dat meer stroom en word je was minder schoon. Maar een wasmachine helemaal tot de nok toe vullen is ook geen aanrader, omdat dan de was geen kans zou hebben om zich schoon te slaan.
Een kapotte of verstopte niveauschakelaar kan ervoor zorgen dat er geen melding komt om de waterinlaat te stoppen. Hierdoor kan de machine overstromen. Deze schakelaar "voelt" onder normale omstandigheden de hoeveelheid water. Het is doorgaans een rond apparaatje, voorzien van een klein doorzichtig buisje.
Oplossing. Reinig de wasmachine, start een wasprogramma op de hoogste temperatuur, zonder wasmiddel en zonder kleding., tot dat er geen schuim meer ontstaat. (mogelijk dient dit meerdere malen te worden uitgevoerd.) Reinig de wasmachine met een wasmachine reiniger.