Een jongere die door de politie wordt door- verwezen naar Halt voert – samen met zijn ouder(s) – een of meerdere gesprekken met een Halt-medewerker, biedt indien relevant excuses aan het slachtoffer aan en verricht werkzaamheden en/of een leeropdracht. Daarnaast betaalt de jongere eventuele schade aan het slachtoffer.
Een belangrijk onderzoeksresultaat is dat de Halt-afdoening bij de meeste jongeren geen recidiveverminderend effect heeft. Alleen bij een deelgroep van nauwelijks problematische jongeren blijkt Halt een, zij het klein, positief effect te hebben.
Ook je ouders hebben altijd een rol in het Halt-traject. Een Halt-traject duurt nooit langer dan 20 uur.
De jongere voldoet aan de recidiveregeling Halt.
schoolverzuim kan wel opnieuw naar Halt verwezen worden voor een ander Halt-feit. Te allen tijde geldt: maximaal drie keer naar Halt.
Door het Halt-traject leer je om verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag en de schade die je hebt veroorzaakt. En om die schade weer goed te maken. Het Halt-traject is in jouw belang: je leert hoe je in het vervolg betere keuzes kunt maken en een strafblad kunt voorkomen.
Halt-afdoening: jongere tussen 12 en 18 kan fout rechtzetten
Dat is geen echte straf. Het is een vrijwillig alternatief om een echte straf of maatregel te voorkomen. Jongeren krijgen de kans hun fout recht te zetten. Bijvoorbeeld door excuses aan te bieden aan de slachtoffers en gemaakte schade te vergoeden.
De duur van de deelname aan de Halt-afdoening is in elke combinatie maximaal 20 uren (zie bijlage I). Elke Halt-afdoening sluit zo veel mogelijk aan bij de aard van het desbetreffende strafbare feit en de omstandigheden waaronder het is gepleegd.
Bij het goed afronden van de Halt-straf wordt een justitiële aantekening voorkomen. Dat betekent dat de jongere geen strafblad krijgt. Ook krijgen ze tijdens het traject hulp bij eventuele problemen die hun grensoverschrijdende gedrag veroorzaken.
Door vroegtijdig en op vrijwillige basis te interveniëren, spreken Halt en lokale partners de eigen motivatie van de jongere en ouders of verzorgers aan en hoeft men niet te 'wachten tot het mis gaat' om een aanpak in te zetten die het verschil kan maken en de jongere een tweede kans biedt.
Halt biedt jongeren de kans om hun strafbare gedrag recht te zetten, zonder dat dit langdurige gevolgen heeft. Als een jongere de Halt-interventie naar behoren afrondt, voorkomt hij of zij op deze manier een justitiële aantekening.
Een Halt-afdoening is bedoeld om iets recht te zetten zonder dat het OM er direct bij betrokken wordt. De afdoening kan alleen succesvol zijn als er ingestemd wordt door alle partijen, de afspraken gerespecteerd worden en er geen problemen op de achtergrond meespelen.
De Halt-interventie is een buitenstrafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Jongeren komen bij Halt terecht via: De politie, soms na expliciete toestemming door het Openbaar Ministerie.
Halt helpt gemeenten om jeugdcriminaliteit te voorkomen en overlast terug te dringen. Zo bieden we interventies gericht op overlastgevende jongeren en het doorbreken van negatieve groepsdynamiek.
Ouders hebben een belangrijke rol om hun kind te helpen het overlastgevende en criminele gedrag te stoppen en herhaling te voorkomen. De doelen van de pilot OAZ in de Halt-straf zijn hetzelfde als in de reguliere halt-straf, namelijk: 1. Inzicht geven in de gevolgen van het gedrag; 2.
Een gevangenisstraf van een jaar staat dus niet gelijk aan twaalf maanden. Een dag gevangenisstraf omvat vierentwintig uur.
Taakstraf en gevangenisstraf
Op 2 uur niet-uitgevoerde taakstraf staat maximaal 1 dag gevangenisstraf.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
STRAFRECHTELIJKE VERVOLGING VAN UW KIND
Uw kind kan voor een zogenoemde TRIP-zitting bij de officier van justitie worden opgeroepen. Een officier van justitie kan tijdens deze zitting uw kind een voorstel doen om de zaak buiten de rechter om af te doen. Dit voorstel kan bestaan uit een taakstraf/leerstraf of geldboete.
Op diefstal met geweld of bedreiging met geweld, (waar straatroof onder valt) staat een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar of een geldboete tot €78.000. Wanneer een diefstal met geweld gepleegd wordt met 2 of meerdere personen, in de nacht of in een woning, dan wordt de maximale straf 12 jaar.
Celstraf maakt vaak juist crimineel
Het statistische antwoord op die vraag naar de zin van celstraf is in ieder geval niet om vrolijk van te worden. Zeventig procent van alle celgestraften. gaat binnen zes jaar opnieuw in de fout. De celstraf levert bovendien deels op wat het moet voorkomen: (opnieuw) crimineel gedrag.
Voor lichte strafbare feiten kan een politieagent of boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) u naar bureau Halt sturen. Dit heet een 'Halt-afdoening'. U gaat dan niet naar een zitting bij de officier van justitie of een rechter. Met een Halt-straf voorkomt u een strafblad.
Als het aanbod voor een HALT-afdoening niet wordt aanvaard of niet succesvol wordt afgerond, dan kan deze persoon alsnog worden vervolgd of een strafbeschikking opgelegd krijgen. Die beslissingen van het Openbaar Ministerie of van de rechter worden over het algemeen wel opgenomen op het strafblad.
Een Halt-straf duurt maximaal 20 uur waarbij de zwaarte van het delict in relatie staat met de duur van de afdoening. De Halt-straf bestaat uit gesprekken met de jongere, de ouders en Halt-medewerker. De eventuele schade wordt vergoed en daarnaast biedt de jongere excuses aan.