Hummus is een bron van gezonde voedingsvezels en draagt bij aan een gezonde spijsvertering. 4. Iets goed doen voor je hart? De kikkererwten en olijfolie in de hummus bevatten goede vetten die gezond zijn voor het hart!
Hummus is een puree van onder andere kikkererwten. Kikkererwten vallen onder peulvruchten en zijn goed voor je gezondheid. Ze verlagen onder andere je cholesterolgehalte, wat helpt om de bloedvaten gezond te houden.
Gezonde hummus past absoluut in een eetschema voor afvallen of aankomen. Maar natuurlijk moet je wel nog steeds rekening houden met de hoeveelheid calorieën die er in zitten. Gemiddeld genomen bedraagt de voedingswaarde per 100 gram: 312 kcal: Dat is dus best veel.
Hummus met groente scoren het beste
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden.
Maar onder de broodbelegsoorten zien we hummus zeker als een gezonde keuze." "Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus bevat dankzij de kikkererwten enorm veel eiwitten, ideaal voor je herstel na een intensieve run. Combineren met een cracker of broodje zorgt voor een mooie combinatie eiwitten en koolhydraten.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hummus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hummus is een goede bron van eiwitten
Je lichaam heeft deze belangrijke bouwstoffen namelijk nodig om je botten en spieren te onderhouden. Kom je met moeite aan je dagelijkse portie eiwitten? Dan heb je een hele goede reden om meer hummus te eten. Deze populaire kikkererwtenspread is namelijk een bron van eiwitten.
Hoe eet je hummus? Hoewel hummus in het Midden-Oosten vaak wordt gegeten als volwaardige maaltijd met toppings als rundvlees, kip of aubergine, eten wij het in Nederland vaak op brood of als dip bij rauwkost. Hummus is ook lekker bij een falafelsalade.
Hummus wordt normaal gesproken gemaakt van kikkererwten, maar door er wat zongedroogde tomaten aan toe te voegen krijgt het een hele andere smaak. Deze hummus is rijk aan gezonde vetten wat goed is voor je hart en bloedvaten. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en de eiwitten dragen bij aan een gezonde huid.
'Hummus zit inderdaad boordevol goede voedingsstoffen, maar het heeft ook een relatief hoog calorieënaantal, met name door de olie en tahini' legt diëtiste Angela Lemond uit. 'Gemiddeld heb je met twee eetlepels hummus zo'n 70 calorieën binnen, dus het is erg makkelijk om er te veel van te eten. '
Hummus. Een van de gezondste keuzes voor mager broodbeleg is hummus. Deze pasta wordt gemaakt van kikkererwten, die veel eiwitten bevatten. Eiwitten vullen goed en zijn belangrijk voor de opbouw van je spieren.
Hummus bestaat uit peulvruchten, meestal kikkererwten maar je kunt alle andere peulvruchten ook gebruiken. Bonen komen meestal uit Nederland en volgens Kassa is hoemoes (hun spelling) 'rijk aan volwaardige eiwitten, voedzaam, goedkoop, gezond, gemakkelijk te verwerken en ook nog eens goed in Nederland te telen.
De Flavours of the Sun van Aldi heeft een zacht mondgevoel en de Baresa Houmous van Lidl is net iets smeerbaarder. Maar omdat de houmous van Lidl een klein beetje een zure nasmaak heeft, is Maza Hoemoes de winnaar van onze testers.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Witte bonen dip
Giet het blik bonen af. Plet of mix of blend (afhankelijk van hoe rustiek of hoe smeuïg je ze wil) de bonen samen met het citroensap, zout en olijfolie. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper, of citroensap toe.
In de basis bestaat hummus uit een mengsel van kikkererwten, tahin, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook. In principe allemaal gezonde ingrediënten. Bovendien zijn kikkererwten rijk aan eiwitten, vezels en 'trage koolhydraten', wat zorgt voor een verzadigd gevoel.
Relatief veel vetten
Kant-en-klare hummus uit de supermarkt bevat over het algemeen bijvoorbeeld meer vet dan zelfgemaakte hummus. Dit zijn voor het grootste deel onverzadigde vetten, maar hummus bevat ook een deel verzadigde vetten. Bij de varianten uit de supermarkt is dit percentage meestal hoger.
Worteltjes met hummus
Ze bevatten slechts 7 calorieën per wortel, zijn lekker crunchy en gezond. Bovendien smaken ze extra lekker met een beetje hummus erbij. Die kan je zelf thuis maken of gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt. En voor die 30 calorieën per 15 gram hoef je het ook niet te laten.
Vezels: 26,5 gram in totaal
Bij dippen van groenten in spread dip je al snel 40 gram hummus weg, dan zit je dus aan 2,8 gram vezels. Vezelrijk eten draagt bij aan een gezonde spijsvertering en daarmee een gezonde buik.
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen. Ook zitten ze vol vezels en eiwitten. Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. - Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten (maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even tegenaan kan!