De inwoner kan geen rechten ontlenen aan het feit dat de inwoner tijdelijk bij je heeft gewoond. Mocht er wel sprake zijn van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract dan kan je de inwoner niet zomaar uit de woning zetten.
Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken. Ook indien uw partner volledig eigenaar is van de woning, mag uw partner u niet zomaar op straat zetten.
Neem contact op met een advocaat
Indien jouw ex partner de woning niet wil verlaten na de aangetekende brief, kan je een advocaat benaderen. De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven.
Om je gedwongen uit huis te kunnen zetten moet je partner een uitvoerbare titel hebben, bijvoorbeeld: een vonnis van de vrederechter. Het feit dat je gedomicilieerd bent in de woning, beschermt je niet tegen uithuiszetting. Je inschrijving in een gemeente (je domicilie) zorgt dat de gemeente weet waar je woont.
Kan iemand zijn ex uit huis laten zetten door de politie? Ja, het komt voor dat iemand naar rechter stapt om een ontruiming af te dwingen met behulp van de sterke arm van politie en justitie.
Koophuis en iemand uitschrijven op het adres
Mocht er wel sprake zijn van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract dan kan je de inwoner niet zomaar uit de woning zetten. Je zult dan verplicht zijn om het andere deel van de woning te kopen om de ander het huis uit te zetten.
Kinderen jonger dan 18 jaar mag je uit huis zetten, maar hieraan zijn strenge voorwaarden verbonden. De wet bepaalt dat je als gezaghebbende ouder voor je minderjarig kind onderdak moet verschaffen, maar niet dat dit in je eigen huis moet zijn. Op grond daarvan kun je je minderjarig kind de deur wijzen.
Komen jullie hier samen niet uit en weigert jouw ex om de huurwoning te verlaten, dan kan je de rechter vragen om jou de woning toe te wijzen. De rechter zal de situatie bekijken en uiteindelijk een knoop doorhakken en bepalen wie er in de woning mag blijven wonen.
Denk aan: Ernstige geluidsoverlast in de avond en nacht. Overlast door drank- of drugsgebruik. Intimidatie of bedreiging.
Of is dit ook woonfraude? Er mogen gewoon mensen bij u logeren. Maar u mag personen niet voor een lange periode uw woning of een deel van uw woning laten gebruiken. En uw mag geen geld krijgen van iemand die bij u logeert.
Hoe lang men van logeren spreekt? Officieel niet langer dan vier weken. Dit adres geldt daarna als de woon- of verblijfplaats. Laat u iemand voor langer dan vier weken bij u logeren, dan spreekt men van inwoning.
Wanneer de rechter de uithuiszetting uitspreekt, heeft de huurder exact 1 maand de tijd om de woning te verlaten. De termijn van 1 maand gaat in vanaf de betekening (officiële bekendmaking) van het vonnis door de gerechtsdeurwaarder.
Woonfraude is alle vormen van onrechtmatige bewoning, onrechtmatige doorverhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning waarbij geen toestemming is van de eigenaar.
Tips wanneer iemand je ongewenst filmt:
Vraag om contact gegevens. Mochten ze niet meewerken, breng dit onder de aandacht bij omstanders. Je wilt geen escelatie van de situatie blijf altijd kalm. Neem een foto van de dader indien dit kan doen op een veilige manier.
Na 4,5 jaar samen wonen kan je iemand niet zomaar de deur uitzetten. Je zult daar rustig en normaal afspraken over moeten maken. Als zij een onderverhuurder was, zou ze ook recht hebben op 3 maanden opzegtermijn. In die tijd maak je afspraken over wie in welk deel van het huis mag komen.
Als één van de partners eigenaar is en je bent feitelijk samenwonend, dan kan die de andere partner uit huis zetten. Als je wettelijk samenwonend bent, dan kan dit niet. Als wettelijk samenwonende kun je de familierechtbank vragen om dringende en voorlopige maatregelen. Dit kan als feitelijk samenwonende niet.
Wanneer u tijdens uw huwelijk samenwoont in een gemeenschappelijke koopwoning of gezamenlijk gehuurde woning, wordt er gesproken over 'woonrecht'. Als u samen eigenaar bent van de woning, of beiden op het huurcontract staat, verwacht u het recht te hebben hiervan gebruik te maken.
Een meerderjarig kind mag zonder meer uit huis worden gezet, omdat je als ouder dan niet meer het gezag over je kind hebt.
Afstand nemen van je ouders
Het betekent niet dat je minder aardig tegen hen hoeft te zijn, je hoeft niet iets drastisch anders te doen. Afstand kan gecreëerd worden door jezelf als prioriteit te stellen en je eigen innerlijke antwoord te vinden op wat er tussen jullie gebeurt en hoe je hiermee om wilt gaan.
Kinderen onder de 18 kunnen niet zomaar uit huis worden geplaatst. Bij kinderen vanaf 18 jaar verloopt dit anders, omdat je ouders niet meer het gezag over je hebben. Je ouders blijven wel onderhoudsplichtig tot je 21e, dit betekent dat ze nog wel voor je moeten blijven zorgen.
Financieel effect bij dreigende huisuitzetting
De woningcorporatie is gemiddeld per huisuitzetting 7.500 euro kwijt.
Wie krijgt de huurwoning als we niet meer samenwonen? Wie als 'huurder' in het huurcontract staat, mag in de woning blijven. Bent u getrouwd, geregistreerd partner of allebei huurder? Dan moet u samen afspreken wie de huurwoning krijgt.
Huisuitzetting betekent dat iemand gedwongen zijn woning moet verlaten. Het is een ingrijpende maatregel. Daarom moet de verhuurder altijd aan de kantonrechter toestemming vragen om de huurovereenkomst te (laten) ontbinden. Pas hierna is daadwerkelijke huisuitzetting toegestaan.