De borsten worden teveel tegen elkaar aan gedrukt: Dan is de cup is te klein. De bandjes snijden in op de schouders: Dan is de omvang te ruim of de cup is te klein. De bandjes zakken af: Dan is de omvang te ruim. De beugels liggen niet vlak op de huid tussen de borsten, maar komen naar voren: Dan is de cup te klein.
Rode merktekens op de borsten
Vrouwen dragen vaker een te kleine cup dan een te grote. Als de beugel in de zijkant van de borst drukt of als u rode merktekens op de borsten hebt als u 's avonds uw beha uittrekt, is dat een duidelijk teken dat de cup te klein is.
1. De gemiddelde cupmaat in Nederland is cup D. Gemiddeld hebben vrouwen in Nederland cup D. Ook in Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela is dit de gemiddelde cupmaat.
AA: 11 cm en minder. A : 12-13 cm. B: 14-15 cm. C: 16-18 cm.
Houd het meetlint recht en lees de gemeten centimeters af. Je kunt de centimeters afronden op 0 of 5 centimeter. Een gemeten omtrek tussen de 73 en 77 centimeter wordt bijvoorbeeld afgerond naar 75 centimeter. Schrijf de gemeten omvang van je onderwijdte op; dit geeft de juiste afmeting van de borstband van je bh aan.
Gemiddeld hebben vrouwen in ons land cup D. Onder meer Duitsland, de VS, Colombia en Venezuela komen hier ook op uit.
Uw bh moet achteraan en vooraan op dezelfde hoogte zitten, mag bij het dragen niet verschuiven en nergens snijden of duwen. Een optimale ondersteuning van de borsten is belangrijk. De bandjes zitten te los en glijden van de schouders af. De bandjes zijn te kort ingesteld en snijden in de huid.
Cupletter AA is de kleinste maat, en dan gaat het verder naar A, B, C, D, E, F, ect. Maten kunnen wel 'ns verschillen van fabrikant tot fabrikant, en je past dus beter eerst een beha alvorens er eentje te kopen.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde ' cupinhoud ', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Omvang is een maat te groot en de cupmaat van de 80C: is juist: dan wordt de maat 75D (de cups blijven even groot) is te groot: dan wordt de maat 75C (de cups zijn een maat kleiner) is te klein: dan wordt de juiste maat een 75E (de cups zijn een maat groter)
Meet je cup maat
Om je bh maat te berekenen, meet je jouw borstomvang op het volste gedeelte van je borsten op. Meestal is dit ter hoogte van je tepels. Let erop dat je het meetlint niet te strak of te los vasthoudt. Kijk goed in de spiegel om te zien of je het meetlint recht is en lees dan de centimers af.
De cupmaat wordt gemeten op het breedste deel van de borst. Het verschil tussen dit getal en de omtrek van de borstkas onder de borst geeft de cupmaat weer: een verschil tot 1 inch = A cup, tot 2 inch = B, tot 3 inch = C, tot 4 inch = D, tot 5 inch = DD, tot 6 inch = F en tot 7 inch = FF (1 inch = 2,54 cm).
Cupmaten in Nederland
Een ander opvallend feit is dat er in Nederland vaker bh's in cupmaat E werden besteld dan bh's in cupmaat AA/A: 14,3% tegenover 7,1%.
Wat wij verstaan onder een kleine cupmaat is AA tot B.
Of een BH met of zonder beugel beter is, hangt eigenlijk vooral af van je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen vinden dat beugelbeha's meer steun en comfort bieden, en anderen vinden juist dat beha's zonder beugels meer bewegingsgemak en comfort geven.
Een te strakke beha dragen knijpt de lymfevaten samen, waardoor deze hun functie niet naar behoren kunnen uitvoeren, waardoor gifstoffen en afvalstoffen zich kunnen opstapelen. In ernstige gevallen is dit zelfs de mogelijke oorzaak van goedaardige tumoren, cysten en borstkanker.
Maat 75B bijvoorbeeld is praktisch hetzelfde als 70C of 80A. Deze bh's hebben dezelfde 'cupinhoud', de verhoudingen zijn alleen ietsje anders. Hoe groter de bandmaat (omvangsmaat) hoe groter de cup. Andersom geldt dit ook: Kies je een omvangsmaat kleiner dan wordt ook de cup kleiner.
Maat 75C wordt 70C. - De omvang is te klein en de cup is te groot: Kies de omvang 1 maat groter, kies de cup een maat kleiner. Maat 75C wordt 80A. - De omvang is te groot en de cup is te klein: Kies de omvang 1 maat kleiner en de cupmaat 1 maat groter.
,,Zo'n E-cup, laten we duidelijk zijn, kan zo'n kilo tot anderhalve kilo wegen per borst. Dat is niet weinig. Dat doen pijn aan je nek en rug. Draag die borsten maar eens een hele dag met je mee'', zegt Van Doorselaere.
Wanneer is het tijd voor een eerste bh voor je dochter? Voor ieder meisje verschilt het moment waarop ze haar eerste bh nodig heeft. Bij de één is dat op haar elfde en bij de ander op haar veertiende jaar. Wanneer de borsten zich ontwikkelen en ze door een shirt zichtbaar worden dan is het tijd om een bh te gaan kopen.
Cup A en AA, minimale verschillen
Gewoonlijk gaat de cupmaat met intervallen van 2 cm omhoog, waarbij een verschil van 2 cm tussen de onderbuste en bovenbuste maten een cup A is, een verschil van 4 cm een cup B, enzovoort. Als je echter de andere kant op gaat, zou die methode een verschil van 0 cm maken bij een AA cup.
Welke maat is cup E? De cup wordt bepaald aan de hand van het verschil met de omvangsmaat. Dit betekent voor cup E dat het verschil met de omvangsmaat 20 tot 22 cm moet zijn. Als je bijvoorbeeld omvangsmaat 65 hebt, dan heb je cupmaat E als de borsten, over de tepels gemeten, tussen de 85 en 87 cm zijn.
De achterkant kruipt niet omhoog. Oplossing: Als de achterkant van de BH omhoog kruipt, dan is de omvangmaat te groot. Neem een omvangmaat kleiner en een cupmaat groter. Heb je bijvoorbeeld nu een 80E, dan kun je beter een 75F nemen.
Maak je bh vast op het middelste haakje en check of je drie vingers onder de sluiting kunt steken. Als dat lukt én de rugband niet omhoog komt als je je armen optilt, heb je de juiste omvang gevonden. De beugel moet vlak tegen je ribben liggen, zonder te prikken of te snijden.