Bij een lage zuurgraad kan het gazon niet voldoende voedingsstoffen opnemen, waardoor de groei remt en mos en onkruid hun kansen schoon zien. Door het strooien van kalk krijg je de bodem in balans, kan het gras weer gaan groeien en verschrompelt het mos. Lees hier meer over mos in het gazon verwijderen.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
De grond heeft van nature een bepaalde pH, dit ontstaat in de loop der jaren. De pH kan worden verhoogd door het strooien van kalk, de hoeveelheid kalk bepaald de verhoging van de pH. Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Kan je te veel kalk strooien? Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden. Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken.
Welke planten hebben kalk nodig? Kalk heeft ook de eigenschap de grond minder zuur te maken: kalk maakt de pH waarde van de grond hoger. Kalkminnende planten zoals de vlinderstruik, buxus, clematis, druif, lavendel, seringen, gazongras en rozen groeien graag op een bodem met een hogere pH-waarde.
Wanneer kalk en mest strooien? Kalk zorgt ervoor dat de grond aanzienlijk minder zuur is. Daarnaast wordt de structuur van de grond verbeterd met het strooien van kalk. Het is dus belangrijk om eerst kalk te strooien en daarna pas te gaan bemesten.
Op elk gazon moet je minimaal 1 keer per jaar kalk strooien om mosgroei te voorkomen. Dit kan het beste in de wintermaanden, zelfs als het sneeuwt. Want de kalk zorgt er namelijk voor dat de sneeuw gaat smelten en gesmolten sneeuw wordt makkelijk door de bodem opgenomen.
Korrelkalk. Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk is daarom heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen.
Heeft je gazon ook een verticuteerbeurt nodig? Strooi dan kalk na het verticuteren.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Natuurlijke materialen zoals cacaodoppen, boomschors of houtsnippers, houden zonlicht tegen en voorkomt dat onkruid een kans maakt. Natuurlijk kan een onkruidplantje er tussendoor uitgroeien. Deze verwijdert u gemakkelijk door het plantje uit de grond te trekken. U kunt tevens de grond bedekken met bodembekkers.
Onkruid verdelgen met bodembedekkers
Dan kunt ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid. Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien.
Kalk maakt de grond minder zuur, gebruik dit dus niet in de buurt van een hortensia. Geef de hortensia regelmatig voeding, kies bij voorkeur voor Hortensia voeding, deze voeding is speciaal afgestemd op rijkbloeiende hortensia's.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond. Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien.
De juiste hoeveelheid.
Het belangrijkste is dat je de juiste hoeveelheid kalk gebruikt. Twijfel je over hoeveel kalk je nodig hebt? Als vuistregel kun je hanteren dat je ongeveer 1 kg per 10 m2 moet strooien voor jaarlijks onderhoud.
Kalk en graszaad kunnen niet tegelijk verwerkt worden.
Koemest kan je het hele jaar door strooien. Heb je een moestuin? In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Een jaarlijkse kalkgift (magnesium houdend), na de herfst, verdient de aanbeveling om verzuring van de grond te voorkomen en het kalkgehalte zo nodig te verhogen. Een 2 jaar oude hoogstamfruitboom geef je een paar handjes vol. Een 25 jaar oude fruitboom krijgt jaarlijks een halve emmer vol (1 kg) met kalk.
Die kan worden vastgesteld d.m.v. een bodemtest. Een pH-resultaat van tussen de 5,5 en 6 classificeert als een licht verzuurde bodem, 1 keer per jaar kalk strooien is dan voldoende. Bodems met een pH onder de 5 zijn zwaar verzuurd en kan je zowel in het voorjaar als het najaar een kalkbeurt geven.
Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei.