Hoe vaak moet ik het gras platwalsen? Het is een goed idee om de graszoden ten minste één keer per jaar te rollen. De beste tijd om dit te doen is in het voorjaar, wanneer de wortels actief zijn voor de groei. Het is raadzaam te rollen op een licht vochtig gazon.
Meestal alleen wanneer de tuin rigoureus op de schop genomen wordt. Maar, dit maakt het zeker geen minder belangrijke tuinklus dan bijvoorbeeld het verticuteren van je gazon, wat ongeveer 1x per 2 jaar zou moeten gebeuren voor een goed onderhoud.
Bij het aanleggen van een nieuw gazon is een gazonwals onmisbaar. Met een gazonwals kunt u de graszoden aanrollen en het gazon egaliseren. Het graszaad kan door het walsen goed contact maken met de grond, waardoor het zaad beter ontkiemt. Om gewicht in de wals te brengen kunt u hem vullen met water of zand.
Om een mooie grasmat in je tuin aan te leggen heb je een tuinwals nodig deze zorgt ervoor dat de ondergrond mooi egaal of gelijk is. Een tuinwals moet je wel zelf vullen. Dit kun je doen met water of zand.
In de kuilen kan een mengsel van zand en fijne compost aangebracht worden. Verder wordt het gazon bemest met een gazonmeststof, en worden in april de kale plekken de plekken waar grond aangevuld is bijgezaaid met graszaad. Bij voorkeur wordt daarbij hetzelfde mengsel gebruikt dat ook bij de aanleg is toegepast.
Om het gras mooi vol terug te laten groeien, moet je het mest en kalk geven. Je kunt het beste organische mest gebruiken in plaats van kunstmest. Organische mest zorgt namelijk voor vollere groei, werkt langer en draagt bij aan een goede bodemstructuur. Daarnaast kun je deze mest ook gebruiken in combinatie met kalk.
Graszaad moet niet diep ingeharkt of met een laag compost of potgrond bedekt worden. Hierdoor verstikt het zaad en zal het niet kiemen. Het graszaad zal ook geen resultaat tonen. Zeer licht inharken, aanlopen of aanrollen is aan te raden voor een goed bodemcontact.
De tuinwals gebruik je als de grond egaal gemaakt is. Met een wals wordt daarna de grond goed aangedrukt. Is het gras eenmaal gelegd, dan heeft u voor het mooiste resultaat de tuinwals nog een keer nodig om het gras aan te walsen, zodat de zoden overal goed contact maken met de ondergrond.
Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. In die periode doe je dat idealiter tweemaal. De bodem moet al (of nog) opgewarmd zijn, het best tot boven tien graden Celsius. Tijdens hitteperiodes stel je het verticuteren beter uit om de grasplantjes te beschermen tegen uitdroging.
De allerbeste gazonwals van 2023 is die van Gardebruk, met een diameter van 32 cm en een rolbreedte van 60 cm. Deze tuinwals kan je vullen met 50 liter water zodat je het gewicht ook nog eens met 50 kg kan verzwaren. De duwstang van de beste tuinwals van dit moment is 109 cm hoog en de handgreep is ergonomisch.
Een gazonwals is namelijk een gereedschap dat voor tal van verschillende doeleinden ingezet kan worden, zoals het verbeteren van de conditie van uw gras. Het hulpmiddel kan, afhankelijk van het gewenste gewicht, gevuld worden met water of zand en kan handmatig over uw gazon worden geduwd of getrokken.
De walsen hebben geen duidelijk verzorgingseffect. Dergelijke walsen zijn alleen noodzakelijk om opgevroren bodems te corrigeren of om stenen in de grond te drukken voor een aangetast perceel wordt doorgezaaid (zie tip 4). Doorzaaien in voorjaar is alleen zinvol bij 'natuurlijke' gaten.
De grond laten rusten, oftewel, het inklinken van de grond. Laat de grond ongeveer twee dagen helemaal met rust. Mocht het niet regen, besproei de grond dan regelmatig met wat water want de grond mag niet te droog worden.
Je kunt beter in een keer veel water geven dan elke dag een beetje. Planten die vaak een beetje water krijgen wortelen oppervlakkiger en worden daardoor kwetsbaarder. Een tot twee keer per week een flinke hoeveelheid is doorgaans genoeg.
Kun je graszaad en kunstmest tegelijk strooien? “Kies voor kunstmest of organische mest om het gazon te 'voeden'.” Kalk en kunstmest tegelijk strooien is geen goed idee; kalk zorgt ervoor dat kunstmest sneller wordt afgebroken. Organische mest kun je wel tegelijk met kalk strooien.
Graszaad heeft een minimale temperatuur van tien graden Celsius nodig om te kunnen ontkiemen. En dit betekent voor de bodem natuurlijk. Ook moet er voldoende vocht in uw gazon te vinden zijn. Graszaad ontkiemt pas als het vochtig wordt en leeft de eerste twee weken op zichzelf (de kiem dus).
De voornaamste reden om voor het graszaad van Action te kiezen zal voor veel mensen de prijs zijn. Is het spul kwalitatief het best? Misschien niet, maar dat verwacht men ook niet voor die prijs. Action kan het graszaad zo voordelig aanbieden omdat ze in bulk inkopen.
Gras maaien in een overwoekerde tuin
Maai het gras met een bosmaaier of grasmaaier. Daarna wordt het een pak gemakkelijker om te zien waar er nog werk moet gebeuren. Markeerstokjes komen dan ook van pas: maai en snoei voorzichtig om ze heen. Hark groensel bijeen en gooi alles weg in je compost- of tuinafvalbak.
Welk zand is geschikt om een gazon te bezanden? Gazonzand moet gewassen zijn en een korrelgrootte tussen 0,3 en maximaal 2 mm hebben. Speelzand of bouwzand kan je onder bepaalde voorwaarden gebruiken, maar het beste is toch gewassen kwartszand met de juiste korrelgrootte die verkrijgbaar is in speciaalzaken.
Met de grond frezen wordt de grond makkelijk bewerkbaar. Daarnaast hak je ook het overgebleven onkruid stuk en krijg je een stuk mooier en schoner stuk grond wat geschikt is voor nieuwe zaailingen of planten. Met de grond frezen breng je ook meer zuurstof in de grond, waardoor de grond echt mooi rul wordt.
Integendeel: het gazon verticuteren is nodig om de mos- en viltlaag uit je grasmat te kammen. Wat je wel kunt doen, is de kale plekken in het gazon herstellen door bijzaaien. Meestal ontkiemt het nieuwe gras al binnen veertien dagen. Wees er snel bij, anders worden de kale plekken ingenomen door mos of onkruid.
Na het verticuteren is het verstandig om je gazon te bemesten. Het is het verstandigst om dit te doen met organische mest. Kunstmest zorgt voor een snel resultaat, maar is minder goed voor de lange termijn. Op de verpakking vind je hoeveel je moet strooien.
De beste tijd voor het bemesten van je gazon is in het voorjaar (maart/april), in de zomer (mei/juni) en het najaar (september/oktober). Door te bemesten ondersteun je het gras en maak je het beter bestand tegen mos, onkruid in het gazon, koud en grond insecten.