Je kunt een sprei of plaid netjes over het dekbed leggen en aan de bovenzijde omvouwen, zo zijn beide lagen zichtbaar. Een nonchalantere look? Drapeer de bedsprei op het voeteneinde of over een mooie stoel in het slaapvertrek. Ook kun je ervoor kiezen de sprei of plaid netjes opgevouwen bovenop het bed te presenteren.
Het kan zowel gebruikt worden ter decoratie, voor een stijlvolle look van je kamer, maar je kan het ook gebruiken over je dekbed of laken om je warm te houden. Je kan een bedsprei zien als een bed bekleding dat tussen en dekbed en een laken in zit. Het is dikker en geïsoleerder dan een laken maar dunner dan een dekbed.
Wanneer de hoes op de juiste manier om je dekbed zit, klop je deze even op zodat er wat lucht in komt en het er mooi fluffy uitziet. Vervolgens vouw je de bovenste rand om en stop je deze stevig in langs de zijkant. Daarna plaats je je sprei op bed en deze vouw je om je matras heen met de ziekenhuisvouw.
Ga je je bed opmaken, dan begin je bij het topmatras. Meestal gebruik je een molton en hoeslaken om je matras te beschermen. Leg ten eerste je molton op je topmatras en span deze over de topper heen. Dat gaat heel eenvoudig, want de molton bevat genoeg elasticiteit.
Je legt een topper bovenop je gewone matras. Het zorgt voor extra slaapcomfort en voor een langere levensduur van je matras. Dit omdat je hier niet direct op ligt. Net als bij de bovenste laag van een matras, bepaalt een topper je ligcomfort.
Bij twijfel kun je altijd contact met ons opnemen voor advies. Als je een topper hebt die hoger is dan 12 cm, adviseren we je een normaal hoeslaken te kiezen. Indien je om de topper én het normale matras 1 hoeslakens wil, meet dan de hoogte van beide op, waarschijnlijk heb je een hoeslaken met hoge hoek nodig.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Een goed dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week.
· Bescherming Een sprei houdt je 's nachts lekker warm. Maar daarnaast is het een goede bescherming van je dekbed en je kussens. Tegen stof en vuil van bijvoorbeeld huisdieren. Dus als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan, is het een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Over het algemeen is een sprei voor een 1-persoons bed tussen de 130 en 180 cm breed, voor een 2-persoons bed tussen de 180 en 220 cm breed en voor een lits-jumeaux ongeveer tussen de 240 en 280 cm breed.
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
Vind de goede kant van je dekbed door het label
Ook altijd moeite met het bed opmaken en het dekbed op de juiste manier in de overtrek te krijgen? Vrees niet; ga op zoek naar het label, plaats je dekbed met het label links boven in de hoes. Et voilà, hij zit goed.
Minimaal 1 dekbed + 1 hoofdkussen per persoon. Uiteraard kunt u bij een tweepersoonsbed kiezen voor een breed dekbed of voor twee 1-persoonsdekbedden. Vaak is per persoon één hoofdkussen genoeg, maar indien u extra ondersteuning wenst kunt u uiteraard kiezen voor twee (minder gevulde) kussens.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Als jij het snel te warm hebt in bed en/of last hebt van transpiratie, zijn dekbedden met een vulling van katoen, wol, bamboe of dons het meest geschikt voor jou. Deze materialen ventileren goed en nemen vocht op, wat ideaal is als je transpireert.
Na verloop van tijd verliezen dekbedden hun werking en dus is het van belang het dekbed eens in de zoveel tijd te vervangen. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat een dekbed na gemiddeld acht tot tien jaar vervangen moet worden, maar soms is een dekbed al eerder aan vervanging toe.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Plaats je onder je gewone hoeslaken een molton hoeslaken dan ben je verzekerd van een goede bescherming. Het molton hoeslaken is door zijn dikte en geruwde oppervlakte ideaal om vocht te absorberen; het voorkomt dan ook dat het vocht in je matras trekt en houdt zodoende je matras langer mooi, schoon en fris.
Voor de warme slaper raden wij aan om een verkoelende topper met een matrasbeschermer te combineren. Een verkoelende topper voert warmte namelijk extra snel af, en compenseert hiermee de warme matrasbeschermer.