In dit artikel hebben we het over doelgroepen op leeftijd en dit zijn die doelgroepen: baby, peuter, kleuter, kind, puberteit, adolescentie, volwassen, middelbare leeftijd, 50+, bejaarde, ouderen.
Welke soorten doelgroepen zijn er? Je kunt bijvoorbeeld een doelgroep bepalen door te kijken naar kenmerken als leeftijd, geslacht, geloof, sociaal-economische achtergrond, woonplaats, beroep, opleiding of relatiestatus.
In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'. In de ontwikkelingspsychologie spreekt men niet meer van 'pubers' en 'puberteit' maar van 'adolescenten' en 'adolescentie'.
In de leeftijd van 10 tot 22 jaar groeien kinderen op tot volwassenen. Deze periode heet ook wel de adolescentie. De puberteit is een onderdeel van de adolescentie en loopt gemiddeld tussen het tiende en zestiende jaar.
De middelbare leeftijd is de levensfase tussen het veertigste en vijfenzestigste jaar. Deze periode wordt vaak gekenmerkt door het evalueren van de beslissingen die in de jonge volwassenheid zijn genomen.
18 jaar. Gefeliciteerd! Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
In Nederland ben je wettelijk tot je 18 jaar wordt officieel een kind. Dat staat vast. Bij de benamingen voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën die we hieronder beschrijven, zetten we leeftijden.
Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.
Over het algemeen is een volwassene een individu dat zichzelf in het leven kan redden. Biologisch gezien is een volwassene of adult volgroeid en geslachtsrijp. Bij mensen wordt in een juridische context het begrip "meerderjarig" gebruikt.
Deze doelgroep krijgt vaak al wat eerder te maken met bijkomende problematieken die horen bij het ouderdomsproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dementie, problemen met mobiliteit of lichamelijke problematieken.
Insecten vormen de grootste groep diersoorten, met veel soorten kevers, vliegen, muggen, bijen, wespen en mieren. Andere soortenrijke diergroepen zijn aaltjes (nematoden), spinachtigen, kreeftachtigen en weekdieren. Opvallende soortgroepen als vogels en zoogdieren tellen veel minder soorten.
Verdeling per leeftijdsgroep
In absolute aantallen: 0 - 5 jaar (864.653), 5 - 10 jaar (894.620), 10 - 15 jaar (953.188), 15 - 20 jaar (1.025.356) en 20 - 25 jaar (1.132.885) (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022).
Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.
Hoe ziet de leeftijdsopbouw van de Nederlandse bevolking eruit? Gemiddeld zijn inwoners van Nederland 42,4 jaar oud. In 1975 was dat nog 33,2 jaar en in 1950 30,8 jaar. Ten opzichte van toen zijn er vooral meer ouderen en minder jongeren onder de twintig.
Tot jongvolwassenen rekenen we mensen tussen het twintigste en veertigste levensjaar. Daarna, van het veertigste tot het vijfenzestigste levensjaar, spreken we over mensen van middelbare leeftijd.
Als we willen verwijzen naar een groep van mensen die behoren tot een bepaalde leeftijdscategorie, kunnen we dat uitdrukken met het voorzetsel tot: 'personen van twintig tot dertig jaar (oud)'.
De adolescentie is de overgang tussen de jeugd en de volwassenheid.
In Nederland ben je op je 21ste eindelijk officieel volwassen.
Jouw rechten als 17-jarige: Je kunt een voorlopig rijbewijs krijgen. Je kunt begeleid zelfstandig wonen (= contextbegeleiding in functie van autonoom wonen of ook wel CABW genoemd).
Niemand weet hoe oud jij precies gaat worden. Je levensstijl en erfelijke eigenschappen hebben invloed op je levensverwachting. Je kunt het een waarzegster vragen of naar de statistiek kijken. Met deze module bereken je de gemiddelde levensverwachting op basis van de statistieken van alle Nederlanders van het CBS.
Wanneer is mijn kind volwassen? Volgens de wet zijn jongeren van 18 jaar volwassen.
Vanaf 60 ben je oud, volgens de ondervraagden. Al naargelang de leeftijd van de ondervraagden, zag je wel wat variatie in de antwoorden trouwens: 20-jarigen vinden iemand van 25 eigenlijk al oud.