Kan je elkaar ziek maken? De vraag die we het meest krijgen, is of je als baasje je kat ziek kan maken (of andersom). Gelukkig hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Als je zelf griep hebt of verkouden bent, kan je je kat daar niet mee besmetten.
Ja, het coronavirus komt ook voor bij huiskatten en -honden waarvan de eigenaar besmet is. Een onderzoek in Nederland onder huisdieren van besmette baasjes toont aan dat in ca. 20% van deze gezinnen ook één of meer huisdieren besmet zijn (geweest) met SARS-CoV-2.
Geur en ademhaling
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
“Niet zoals wij het kennen maar wel door een andere vorm van para-influenza”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “Daar moeten zij voor worden gevaccineerd.” Katten en honden kunnen even goed als mensen niezen, hoesten, snotteren of zelfs een vorm van griep oplopen.
Nee, er zijn geen gevallen bekend waarbij het baasje zijn of haar verkoudheid of griepje aan een huisdier heeft overgedragen. Honden en katten kunnen wel degelijk verkouden worden, maar dit komt door heel andere virussen dan de ellendelingen die ons een snotneus bezorgen.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Niezen of verkoudheid bij de kat is een zeer veel voorkomend probleem. Het is erg belangrijk om een onderscheid te maken tussen katten die acuut niezen, en katten die chronisch niezen. Een kat die acuut niest niest sinds een paar dagen tot hooguit twee weken.
Ja, honden en katten kunnen verkouden worden. De symptomen zijn vaak milder dan de symptomen die mensen hebben bij verkoudheid.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Er is tegenwoordig een grote overeenstemming in de wetenschap dat dieren niet alleen pijn kunnen voelen, maar ook emoties zoals angst en vreugde. Als het daarentegen gaat om gevoelens als verdriet en liefde is de wetenschap nog niet zo ver.
Het is niet gemakkelijk uit te leggen, maar de mens zal het waarschijnlijk opmerken wanneer zijn kat vaker dan gewoonlijk alleen wil zijn. De kat zal zich verstoppen in delen van het huis die je niet vaak bezoekt, zal steeds bang zijn, en oogcontact vermijden.
Zieke katten scheiden erg veel virus uit met hun ontlasting. Gezonde dieren worden besmet door contact met deze ontlasting. Dit hoeft geen direct contact te zijn. U als eigenaar kan het virus ook onder uw schoenen mee naar binnen nemen.
Katten die wel gevaccineerd zijn tegen niesziekte krijgen hooguit een milde vorm van niesziekte. De kans op bijkomende complicaties (zoals bronchitis en longontsteking) is dan wel aanzienlijk kleiner. Kattenziekte is een ernstige, zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het parvovirus.
Na besmet te zijn worden katten meestal binnen enkele dagen ziek, maar het kan ook 2 weken duren.
Niezen: als je kat vaak niest en/of een loopneus heeft, kan dit een teken zijn van verkoudheid. Verstopte neus: als je kat ademt door zijn mond en/of zijn neus lijkt verstopt te zijn, kan dit duiden op verkoudheid.
Als een kat veel of vaak niest, is er sprake van een probleem van de neus of keelholte. Niezen kan worden veroorzaakt door een stoffige omgeving of door een grasspriet in de neus. Ook kan er sprake zijn van niesziekte: een besmettelijke verkoudheid bij de kat.
Niezen is een natuurlijke reflex die je kat een enkele keer kan hebben, maar het kan ook een symptoom van iets serieuzers zijn als een verkoudheid of allergie, waar wellicht toch een dierenarts naar moet kijken.
Je verkouden kat verzorgen
Een vochtregelaar in de kamer en lichtjes opgewarmd kattenvoer helpen om haar neusholtes weer vrij te maken. Maak haar ogen en neus verder regelmatig schoon met een vochtig doekje. Tip: Vraag je dierenarts om voedingssupplementen voor een sneller herstel.
Net als mensen kunnen honden geraakt worden door de griep.
Hierbij moet je onderscheid maken tussen acute en chronische klachten. Wanneer de symptomen van een verkouden kat zich sinds een paar dagen tot twee weken voordoen is er sprake van acute klachten. Bij chronische klachten duren ze langer dan twee weken of keren ze steeds terug.
Katten reageren misschien niet altijd (meteen) wanneer je ze roept, maar ze luisteren wel degelijk. Sterker nog: katten weten heel goed wat hun naam is en kunnen zelfs de naam van soortgenoten onthouden, stellen Japanse onderzoekers.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Voor katten is dat overigens hetzelfde: zij herkennen in onze gezichten natuurlijk ook wel iets van een kattengezicht terug en ook zij interpreteren onze gezichtsuitdrukkingen dus vaak alsof het katten-uitdrukking is. Onterecht, natuurlijk, mensen spreken geen kattentaal, ook niet met hun gezicht – tenzij we dat leren.