Op de omvormer van de zonnepaneleninstallatie kun je uitlezen hoeveel energie je opwekt, maar veel mensen kunnen het ook aflezen vanaf een bijgeleverde mobiele app. Als je zonnepanelen hebt zie je via je slimme meter en/of via de meegeleverde app precies hoeveel elektriciteit je teruglevert aan het net.
Op de omvormer kunt u lezen hoeveel de zonnepanelen hebben opgewekt. Op de slimme meter kunt u zien hoeveel elektriciteit er is verbruikt en of er is teruggeleverd aan het net. Heeft u nog geen slimme meter? Dan kunt u deze aanvragen bij Enexis.
Op 264,5V netspanning moeten automatische scheidingssystemen (zoals in PV omvormers) zich onmiddellijk afkoppelen van het net. Indien de gemiddelde maximale netspanning, gemeten over 10 minuten, meer dan 253,0 V bedraagt, moet er eveneens afgekoppeld worden.
De niet-verbruikte stroom wordt teruggeleverd aan het energienet. Als er relatief veel zonnepanelen in uw buurt zijn, kan dit leiden tot zogenoemde 'files' op het elektriciteitsnet. Het kan dan voorkomen dat zonnepalen tijdelijk geen energie kunnen terugleveren.
Wanneer het lokale laagspanningsnet – het elektriciteitsnet op wijkniveau – teveel zonnestroom tegelijk moet afvoeren, schakelen omvormers van zonnepanelen automatisch uit om overspanning te voorkomen. Dat zou namelijk schade opleveren aan uw apparatuur of risico op kortsluiting.
Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.
Verbruik zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom
Je kan de stroom die zonnepanelen overdag opwekken dan opslaan en 's avonds gebruiken.
Het liefst wel, ja. Door je apparaten overdag te laten draaien, gebruik je de (groene en gratis) stroom die jouw panelen op dat moment opwekken. En dus niet de (grijze en dure) stroom die via je energieleverancier uit jouw stopcontact komt en waar je dus voor betaalt.
De meeste stroom die je opwekt met zonnepanelen verbruik je zelf in huis. Maar wek je meer zonne-energie op dan je verbruikt, dan spreek je van overcapaciteit. Deze extra stroom wordt automatisch teruggeleverd aan de leverancier. Dit wordt 'salderen' genoemd.
Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.
Een zonnepaneel van 395 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 336/365 = 0,92 kWh per dag. Een zonnepaneel van 380 Wp heeft een gemiddelde opbrengst van: 344/365 = 0,94 kWh per dag.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Zonnepanelen die liggen op daken gericht op het zuiden, wekken de meeste stroom op. Rond het middaguur staat de zon op haar hoogste punt waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de zon op het warmste moment van de dag.
Omdat de intensiteit van zonlicht elke dag anders is, verschilt ook de hoeveelheid opgewekte stroom. Dat je je afvraagt of een zonnestroominstallatie in de winter zin heeft, is dan ook heel terecht. Over het algemeen is een zonnestroominstallatie in de wintermaanden ook een stuk minder rendabel.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
Een normaal verbruik van koelkastje, licht en elektra (niet de hele dag) is 1 zonnepaneel voldoende van bv 150 Watt, vind je er 1 met bv 200 Watt dan is dat nog beter uiteraard.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Zonnepanelen wekken elektriciteit op. Ze hebben dus geen directe invloed op de hoogte van je gasrekening.
En als je meer opwekt dan verbruikt? Als je nu meer stroom opwekt dan je in totaal verbruikt gebeurt er iets anders. Dan ga je stroom verkopen aan je energieleverancier. Je krijgt dan een terugleververgoeding, ook wel feed-in tarief genoemd.
Hoe hoger de temperatuur van een zonnecel, hoe lager de energieproductie is. Dit verschil kan per type zonnecel op warme zonnige zomerdagen al gauw 10% of meer verschil in opbrengst geven. Dit is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor producenten van zonnecellen en zonnepanelen.
Het is een grote investering
Ook al leveren zonnepanelen op de lange termijn geld op, het is initieel een grote investering. Het is daarom belangrijk om goed naar jouw eigen financiële situatie te kijken, voordat je overstapt op zonne-energie. Gemiddeld genomen verdien je de investering na 7 jaar terug.