Ook als je nog niet ongesteld wordt, is er een kans dat je zwanger kunt worden. Ongeveer 2 weken voor je ongesteld wordt, komt namelijk een eitje vrij. Gebruik daarom een voorbehoedmiddel als je seks hebt en niet zwanger wil worden.
Ja, dat kan! Je bent vruchtbaar vanaf een maand voor je eerste maandstonden of menstruatie.
Vruchtbaarheid bij meisjes
Omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt, kan een meisje al enkele weken voor de eerste menstruatie zwanger raken. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun tiende en vijftiende jaar. Gemiddeld zijn vrouwen tot hun vijfenveertigste jaar vruchtbaar.
Vruchtbaar wil zeggen dat je zwanger kan worden als je seks hebt met een jongen. De zaadcellen van de man kunnen dan de eicel van de vrouw bevruchten. Meisjes die al heel jong ongesteld zijn geworden, zouden dus op de leeftijd van 11 jaar een baby kunnen krijgen.
Menstrueren heeft te maken met je ovulatie en je hormoonhuishouding. Als je niet ongesteld wordt betekent dat dat er geen eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. Eigenlijk houdt dat dus in dat je op dat moment (tijdelijk) niet vruchtbaar bent.
Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Doe een zwangerschapstest
Een zwangerschapstest kun je doen vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent. Er zijn verschillende manieren om een test te doen: Een zwangerschapstest kun je kopen bij de apotheek of drogist.
Maak snel een afspraak met je huisarts of een andere hulpverlener. De huisarts helpt je jouw eigen keuze te maken en legt uit wat je kunt doen. Als je na je gesprek nog twijfelt kun je opnieuw een afspraak maken om te praten. Als je de zwangerschap wil houden kijkt de huisarts of je extra steun kunt gebruiken.
De kans om binnen 6 maanden zwanger te worden is bij 4 of meer keren seks per week ruim 80%, bij 1 tot 2 keer per week 32% en bij minder dan 1 keer per week 17%.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Kortom, vanuit biologisch oogpunt is de beste leeftijd om zwanger te raken voor een vrouw ergens in haar twintiger jaren. Rond die tijd is haar lichaam volwassen genoeg om daadwerkelijk een kind te krijgen en duurt het ook nog een goede 10 jaar voor haar vruchtbaarheid begint af te nemen.
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.
Wanneer u legaal in Nederland woonachtig bent en een geldige ziektekostenverzekering (conform de WLZ) hebt zijn er aan de behandeling voor u geen kosten verbonden.
Deze tablet blokkeert het hormoon dat de zwangerschap in stand houdt, zodat de zwangerschap stopt. De meeste vrouwen merken zelf weinig van deze tablet. Soms kun je hierna wat vaginaal bloedverlies en krampen krijgen. Je moet altijd doorgaan met deel 2 van de behandeling.
Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval.
Met een zwangerschapstest zal je het hCG hormoon meten en daarmee kunnen uitvinden of je zwanger bent! Als je in verwachting bent kun je 11 dagen na de bevruchting dit waarnemen met een bloedtest, en 12 tot 14 dagen erna met een urinetest.
De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.
Het is belangrijk om te weten dat zaadcellen na 5 dagen in kwaliteit afnemen en als er minder dan 1½ dag tussen het vrijen zit, dit ook niet ten goede komt aan de kwaliteit. Dus het hebben van gemeenschap om de bevruchting zo optimaal mogelijk te maken ligt tussen de 1½ à 2 dagen, of 36 uur.
Tijdens de innesteling van de bevruchte eicel kun je innestelingspijn ervaren. Dit is een de eerste symptomen van een zwangerschap. Deze pijn kan ook verward worden voor menstruatiekrampen of pijn.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen.
Wanneer je buikpijn in je zwangerschap hebt wat voelt alsof je ongesteld moet worden, is dat vaak juist een goed teken. De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik.
Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.