Het water waarmee je de eierkoker vult verdampt, maar de damp condenseert tegen de eitjes aan omdat deze eerst koeler zijn. Daarna wordt het water dat op de eieren zit weer vloeibaar en tot kooktemperatuur gebracht en op die manier zullen de eieren gaan koken.
Je vult een eierkoker met een klein laagje water, de hoeveelheid is onder meer afhankelijk van het aantal eieren en hoe hard je ze wilt hebben. Dit water wordt aan de kook gebracht door een warme plaat onderin het apparaat. Zodra al het water is verdampt, hoor je een signaal.
3 á 4 minuten voor een zachtgekookt ei. 5 á 6 minuten voor een halfzachtgekookt ei. 8 á 10 minuten voor een hardgekookt ei.
Schaf als je vaak een eitje eet maar een elektrische eierkoker aan. Die doet het, in dezelfde 10 minuten (met ca. 350 watt) 0,06 kWh . Prijzen vanaf 10 euro.
Een snelkookpan bespaart overigens 50 tot 70 procent aan kooktijd en energie." Koken op half gas of laag gas zorgt voor 60 procent minder energiegebruik. "Bij sommige gerechten kun je de pit al eerder uitzetten en laten nagaren in de pan. Dit kan bijvoorbeeld bij eieren en pasta", legt Van Lieshout uit.
Het water zit in een bakje onderin de eierkoker. Daarboven hangt een rekje met eieren, dat geen direct contact met het water heeft. Het water verdampt en slaat voor een deel weer neer op de eieren. Dat is een heel effectieve manier om de eieren te verwarmen.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
De nummer 1 van onze test is de Emerio EB-115560 eierkoker. Je kookt er zes eieren mee, hard of zacht. Bij de meeste eierkokers is het erg belangrijk met hoeveel water je ze vult. Bij de Emerio EB-115560 niet.
Enkele aandachtspunten bij het gebruik van een eierkoker zijn onder meer: Wanneer je de eieren in een eierkoker kookt, moet je vooraf een gaatje in de bovenkant van ieder ei prikken. Dit voorkomt dat een ei kan gaan lekken of barsten tijdens het kookproces.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Zet de pan op het vuur en doe er een klein klontje (room)boter of scheutje olie in. Is de boter gesmolten, laat dan het ei voorzichtig uit de kom de pan in glijden. Laat het ei een minuut of 3 tot 4 op een lage temperatuur garen, liefst met een deksel die precies past erover. Voeg wat peper en zout toe.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.
Gaatje prikken in het ei
Het gaatje dient meerdere doelen. U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst.
Bij een zachtgekookt eitje is er een kleine kans dat er nog wel bacteriën in zitten. Voor zieke mensen, ouderen, zwangeren en kinderen is ook een zachtgekookt ei daarom af te raden. Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties.
Hoe werkt een eierkoker voor de magnetron? De eierkoker voor de magnetron is een ei-vormig kunststof potje met deksel. U plaatst het ei in zijn geheel in de eierkoker. U voegt een beetje water toe en daarna zet u de eierkoker in zijn geheel in de magnetron.
Deze eierkoker van Blokker heeft een eierrekje die is voorzien van een eierprikker in de bodem. Daarnaast zit er een maatbeker bij om zelf te bepalen hoe jij je ei gekookt wil hebben: hard, gemiddeld of zacht. De eierkoker is uitgerust met een zoemtoon en een aan-/uitschakelaar.
#2 Je ei wordt niet plat als je er een gaatje in prikt
Het oog wil ook wat: wanneer je geen gaatje in je ei prikt, kan de lucht in de luchtkamer slecht weg. Uiteindelijk verlaat de lucht je ei via de poriën in de schaal, maar dat gebeurt pas nadat het eiwit gestold is.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Als je een ei (m) opzet met koud water (je rekent de tijd vanaf dat het water kookt ): Zacht ei 3 minuten. Halfzacht ei 4-5 minuten. Hard ei 7 minuten.
wacht je nog 30 seconden, voordat je 3 eetlepels heet water in de pan erbij doet en dat olie/watermengsel voorzichtig een beetje over het ei schept. Door de stoom die gegenereerd wordt gaart het ei gelijkmatig vanuit de onderkant naar de bovenkant waardoor je ook je eitje niet meer hoeft te flippen.