Eet zo weinig mogelijk snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten laten uw bloedsuiker snel stijgen. Snelle koolhydraten zijn zetmeel en suikers. Ze zitten bijvoorbeeld in witbrood, witte pasta, witte rijst, cornflakes, koekjes, gebak, vruchtensap, frisdrank en snacks.
Eet niet te veel rood en bewerkt vlees. Kies bij voorkeur voor mager, wit onbewerkt vlees zoals kipfilet. Voor mensen met diabetes vergroot bewerkt rood vlees de kans op complicaties, zoals hart- en vaatziekten.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli.
Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben.
In het kort: vruchten, zoals bananen, zijn gezond omdat ze vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Je kunt, zelfs als je diabetes hebt, bananen in je dieet opnemen.
Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker. Veel mensen kiezen graag voor light dranken, omdat ze dan geen suiker binnenkrijgen. Maar let op: 'Light' op frisdrank betekent dat er minimaal 30% minder suiker in zit dan de reguliere variant.
Nederlanders drinken graag koffie of thee. Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Maar als je diabetes hebt kan koffie met cafeïne de bloedsuiker verhogen. Thee kan diabetes type 2 voorkomen en is ook gezond voor mensen met diabetes.
Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten. Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten. Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen.
Suikervrij snoep voor diabetici
De zoetstoffen geven wel de zoete smaak, maar ze worden niet opgenomen in je bloed. En dus verhogen ze je bloedsuikerspiegel niet. Alle voedingsmiddelen waarvan het koolhydratendeel een GI lager dan 55 hebben, mogen door diabetici gegeten worden.
Voor mensen met diabetes type 2 is het, net als voor iedereen, belangrijk om gezond te eten. De voorkeur gaat uit naar volkorenbrood of meergranenbrood met veel voedingsvezels. De vezels uit volkoren zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen.
Ze verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. De vezels in rode paprika helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren, verlagen de bloeddruk en verbeteren de cholesterolwaardes. En omdat rode paprika weinig calorieën en vet bevat, is het ook een geschikt ingrediënt om obesitas te voorkomen.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Geen halvarine of margarine op het brood smeren is niet verstandig, want naast vet leveren deze producten ook onmisbare vitamines. Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Wat betreft de voeding noemt het Voedingscentrum een hogere kans op diabetes type 2 door suikerhoudende frisdranken en sappen, maar ook rood vlees (vanaf 100 gram per dag) en bewerkt vlees (vanaf 50 gram per dag).
Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt. Met zuivel bedoelen we producten die zijn gemaakt van rauwe melk.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
De vrucht is ook goed voor mensen met diabetes en het veroorzaakt geen suikerdip.
Daarin wordt gezegd: wees bij ouderen niet te streng met de glucosewaarden, die mogen best wat hoger zijn. Ongeveer tussen de 6 en 15 mmol/l. Zeker bij kwetsbare ouderen en ouderen die niet lang meer te leven hebben zijn dat geen vreemde waarden.