In de meeste pindakazen zijn geraffineerde suikers toegevoegd. Suiker activeert net als drugs het beloningscentrum in je hersenen, daarom is het zo verslavend.
Nadelen. Pindakaas bevat omega-6. In ons dieet zijn omega-6 vetzuren over het algemeen al goed vertegenwoordigd. Een dieet met te veel omega-6 vetzuren wordt geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
De nadelen: te veel pindakaas kan een allergische reactie veroorzaken. Het bevat ook veel calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas als je er te veel van eet. Je zou de hoeveelheden kunnen afmeten om te voorkomen dat je teveel eet.
Hoeveel pindakaas mag je per dag eten? Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen hoeveelheid noten per dag 25 gram. Een besmeerde boterham met pindakaas komt overeen met iets minder dan een handje noten, dus dit komt uit op ongeveer 20 gram.
De meeste suikers zitten in de Calvé Pindakaas met stukjes pinda, bijna 3 keer zoveel. Wanneer je zoveel mogelijk eiwitten binnen wilt krijgen dan is wederom de AH 100% pindakaas met stukjes pinda de beste keuze voor jou. Met 26 gram per 100 gram product steekt hij met kop en schouders uit boven de rest.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder.
Hoge productiekosten
Dit gebeurt meestal op gas, en laat de gasprijs nu afgelopen jaar ontzettend gestegen zijn. Vervolgens worden de pinda's vermalen en verwerkt tot pindakaas, wat ook weer veel energiekosten met zich meebrengt.
Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten.
Het eten van pinda's of pindakaas verkleint de kans op een hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Harvard Medical School. Als je vijf keer per week pinda's of een theelepel pindakaas eet, verkleint de kans op een hartaanval met 44 procent.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Het gehalte verzadigd vet is relatief laag en dat is goed voor het hart en de bloedvaten. Kies dan wel een pindakaas zonder kokos- of palmolie; dit zijn verzadigde vetten en verhogen het LDL (slechte) cholesterol en daarmee de kans op een hartinfarct en beroerte.
Antwoord: Het woord pindakaas komt uit Suriname, Daar werden blokken gestampte pinda's 'Pienda-dokoen' genoemd. Van die blokken werden plakjes afgesneden net als bij kaas. Vandaar Pindakaas.
Pindakaas steekt met kop en schouders boven jam uit, als het gaat om het leveren van energie. 100 gram pindakaas levert 675 kcal, jam bevat 246 kcal. In jam is de energie voornamelijk afkomstig uit koolhydraten. Niet gek, want vaak is één van de eerste ingrediënten op een potje jam suiker.
Pindakaas is best gezond. Het bevat evenveel of meer eiwit dan kaas of worst, maar veel minder verzadigde vetten. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol. Een punt van zorg is wel de toegevoegde zout en suiker in pindakaas, vindt het Voedingscentrum.
Gezonde pindakaas
Gelukkig kun je ook 100% pindakaas kopen. Deze variant staat ook wel bekend als de gezonde pindakaas. 100% pindakaas bestaat volledig uit pinda's en hieraan wordt geen suiker en/of zout toegevoegd. Daarom is 100% pindakaas een gezonde keuze.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
'Bovendien heeft 100% pindakaas meer kans op schimmelgroei, omdat het geen conserveermiddelen bevat,' voegt ze toe. Ongeacht de houdbaarheidsdatum, als je schimmel in je pindakaas opmerkt, gooi het dan zo snel mogelijk weg.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf.
Het eten van ongezouten noten, waaronder pinda's, verlaagt je LDL-cholesterol. Om je cholesterolgehalte te verlagen, is het namelijk belangrijk dat je zo min mogelijk verzadigde vetten eet. Pindakaas is daarom een slimme keuze, aangezien daar vooral onverzadigde vetten in zitten.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Menigeen was er als kind al dol op: een boterham met pindakaas én banaan. Lekker hartig en zoet tegelijk. Maar er is nóg een heel goede reden om deze combinatie te blijven eten. De vitamine C in de banaan zorgt er namelijk voor dat het plantaardige ijzer in de pindakaas en de granen beter wordt opgenomen.
Zo bevat elke portie pindakaas vier gram enkelvoudig onverzadige vetten en acht gram meervoudig onverzadigde vetten. Het zijn juist deze vetten die je gezondheid goed doen. Ze verlagen je cholesterol, verminderen de kans op hart- en vaatziekten en kunnen zelfs een te hoge bloeddruk helpen verlagen.