Ik heb daarvoor bijna 8 uur in de week nodig. Dus das best wel veel dan stof ik alle slaapkamers, doe 2 badkamers. Een hele grote grote leefkamer stoffen + vensterbanken en de leefkeuken en keuken. Alles stofzuigen van beneden naar boven en dweilen.
Met een uurtarief van zo'n 12 tot 16 euro zit je dus meestal goed. Verder moet je zorgen voor 'veilige werkomstandigheden' en geldt er een opzegtermijn van een maand.
Stofzuigen, dweilen en de oppervlaktes worden met een spons en vochtige doek schoongemaakt tot alles weer blinkt. Vervolgens wordt de ene week de benedenverdieping grondig gepoetst. Bijvoorbeeld: woonkamer, eetkamer en studeerkamer.
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld per week 21 uur aan huishoudelijke taken besteden. Dat is gemiddeld 3 uur per dag. Het grootste deel van de tijd gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen.
Uit dat onderzoek, 'Een week in kaart', blijkt dat Nederlanders per week gemiddeld 21 uur aan huishoudelijke zorgtaken besteden, ofwel drie uur per dag. De bulk daarvan gaat naar taken als koken, opruimen, schoonmaken en de was doen.
Wat doet een huishoudelijke medewerker in twee uur
In twee uur kunnen basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen en het schoonmaken van de keuken en badkamer worden uitgevoerd.
Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken. Ten eerste is dit van belang omdat het toilet vol bacteriën zit. Poep en plas zitten vol bacteriën en daardoor kan een onhygiënische WC een bron van ziektes zijn.
Voor een optimale hygiëne zou je eigenlijk elke maand je deuren moeten reinigen. Nu zijn er waarschijnlijk weinig huishoudens waar dit gemiddelde gehaald wordt. Maar als je het goed aanpakt, lukt het ook om met een minder frequent onderhoud alles netjes te houden.
Uitgangspunt van dit huishoudschema is dat je iedere dag een paar vaste taken doet; dagelijkse taken om de basis op orde te houden, wekelijkse taken die zorgen dat je huis schoon blijft en tweewekelijkse of maandelijkse taken die ervoor zorgen dat je ook het grote onderhoud onder controle krijgt.
Per blok van 4 uur heeft je huishoudhulp recht op 15 minuten betaalde pauze. Indien de huishoudhulp 4 uur bij je werkt, kan hij/zij bij jou de eigen lunch gebruiken.
Een thuishulp mag geen gevaarlijke of ongezonde taken uitvoeren zoals hele hoge ramen poetsen, het plafond afwassen of meubels verhuizen naar de kelder of zolder. Het gebruik van ammoniak en andere bijtende of giftige producten wordt ook ten stelligste afgeraden.
Denk aan schoonmaken, wassen, strijken, koken, maar ook bijvoorbeeld de tuin onderhouden, de hond uitlaten of boodschappen doen. Check de voorwaarden. De hulp is weliswaar niet in loondienst, maar er is wel degelijk sprake van een arbeidsovereenkomst.
Kosten witte huishoudelijke hulp
De kosten van een witte werkster bestaan uit twee delen: Het uurloon van de witte werkster bedraagt € 14,50. De witte werkster is zelf verantwoordelijk voor de belastingaangifte.
Hoe vaak schoonmaken? Ons advies is om de badkamer wekelijks een grote schoonmaakbeurt te geven. Na iedere bad- of douchebeurt of het gebruik van de wastafels, is het aan te raden om met een droge schone doek de oppervlakten droog te maken. Ook de toiletpot heeft doorgaans wat vaker aandacht nodig.
Zware huishoudelijke werkzaamheden:
stofzuigen, schrobben, dweilen en soppen, schoonhouden sanitair en keuken, bedden verschonen en opruimen huishoudelijk afval.
Vanzelfsprekend dweil je vaker als je een hond hebt die regelmatig met modderpoten door het huis springt. Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden.
Dit ligt er heel erg aan hoe vaak je de douchecabine gebruikt. Heb je een groot gezin en wordt de douche soms wel elke dag gebruikt? Dan raden we aan minimaal 2 keer per maand 'm grondig schoon te maken. Anders is om de 3 weken de douchecabine grondig schoonmaken voldoende, net als de rest van de badkamer.
Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Begin dus met de wanden rondom de wc (waar je bij kunt zonder dat je tegen de nog vieze wc-pot aanhangt), daarna de spoelbak, dan de deksel, vervolgens de bril en als laatste de pot. Anders ben je het vuil alleen maar aan het verspreiden.