Meet je een temperatuur tussen 36 en 36,5°C, meet dan na een uur nog eens. De temperatuur moet dan een halve graad gestegen zijn. Is dat niet zo? Overleg dan met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Bij een lichaamstemperatuur lager dan 36°C, heeft je kindje ondertemperatuur. Het is mogelijk dat je de thermometer niet diep genoeg in de anus hebt gebracht. Meet dus nog een keer opnieuw om er zeker van te zijn dat het klopt. Blijft de temperatuur te laag, bel dan je verloskundige of huisarts.
De lichaamstemperatuur van je baby moet tussen de 36.5°C en de 37.5°C liggen. Is de temperatuur hoger of lager? Temperatuur de baby dan bij de volgende voeding opnieuw. Bij een temperatuur van 36.5°C en lager is het verstandig om een kruik te gebruiken.
De normale lichaamstemperatuur van een gezond mens varieert tussen de 35,5 en de 37,5 graden Celsius. Toch krijg je bij een lichaamstemperatuur van 36 °C al een rillerig gevoel. Bij onderkoeling is de lichaamstemperatuur te laag.
Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Heeft je kind een lichaamstemperatuur van minder dan 36,0°C (gemeten in het poepgaatje)? Dan is er sprake van ondertemperatuur. Als je kind geen zieke indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken.
Baby's. Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt. Want op die leeftijd hebben kinderen minder weerstand tegen infecties en is de kans op uitdroging groter.
Als de lichaamstemperatuur onder de 32 °C zakt, wordt de situatie kritiek. Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er gevallen bekend zijn waarbij een lichaamstemperatuur van 14 °C werd overleefd. Onderkoeling kan ook levensreddend zijn.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.
Gemiddelde lichaamstemperatuur per leeftijd:
Baby's en kinderen: bij baby's en kinderen kan de gemiddelde lichaamstemperatuur variëren van 36°C tot 37,8°C. Volwassenen: bij volwassenen varieert de lichaamstemperatuur tussen 35,5°C en 37,2°C.
In het kort. Als je kind koorts heeft hoef je meestal niet naar de huisarts. Maar in deze situaties moet je wel direct de huisarts bellen. Bij koorts is de temperatuur in het lichaam 38 graden of hoger.
Baby's die het koud hebben zien bleker dan normaal. Als dit gepaard gaat met inactiviteit en slaperigheid kan dat een teken zijn van onderkoeling. Warm je baby in dit geval op door hem skin-to-skin op je borst te leggen met een warm dekentje over hem heen. Je warmt je kleintje dan op met jouw lichaamswarmte.
Oorzaken van hypothermie zijn multipel. de meest voorko- mende (primaire) oorzaak van hypothermie is blootstelling aan een koude omgeving. Ook bij bejaarden is dit een veel- voorkomende oorzaak. Hun woning is niet altijd even goed verwarmd en omdat hun koudeperceptie verstoord is, raken ze gemakkelijker onderkoeld.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of bedek met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Medisch gezien wordt een hoge lichaamstemperatuur pas vanaf 38°C gedefinieerd als koorts. Tot 38°C is er eerder sprake van een temperatuursverhoging.
Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1).
Vanaf 38 graden spreken we van lage koorts en vanaf 40 graden van hoge koorts. Beneden de 35,5 graden Celsius spreken we van ondertemperatuur. Je krijgt dan een bleke koude huid en kunt kippenvel krijgen of gaan rillen.
Wanneer koorts gepaard gaat met hinderlijke symptomen zoals hoofdpijn, koude rillingen of spierpijn, kan je best paracetamol nemen. Dit verlaagt de temperatuur en verbetert ook andere symptomen. Een alternatief is ibuprofen.
Beginnende onderkoeling
Hevig rillen. Bleke en koude huid. Vesneld hartritme en versnelde ademhaling. Normaal bewustzijn met vermoeidheidsgevoel en koudeklachten.
steeds blijven huilen of kreunen. nekpijn of een stijve nek. luierpijn: uw baby huilt tijdens het verschonen als u de beentjes naar het hoofd beweegt. vlekjes of stipjes op de huid die niet weggaan als u erop drukt.
Tekenen van uitdroging zijn: sufheid en lusteloosheid. een halve dag niet geplast (geen natte luier) een droge mond.