Voor het verlichten en/of voorkomen van jeuk zijn er de volgende tips: Koel de huid met een koud washandje of leg een ijsklontje op de jeukende plaatsen. Vermijd stoffen die jeuk kunnen veroorzaken, zoals bepaalde (schoonmaak)stoffen, kleding, of geparfumeerde producten.
Probeer niet te krabben bij de beet, daar wordt de jeuk alleen maar erger van. U kunt de plek koelen met een kompres of een cold pack. Ook kunt u zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème.
Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter). Na enkele dagen verdwijnt de plek en de jeuk. Neem contact op met de huisarts bij hevigere klachten na een muggenbeet.
Uit onderzoek blijkt dat er eigenlijk maar 2 remedies zijn die echt helpen: antihistaminica en koelen. Door de plek te koelen vermindert de zwelling en de antihistaminica gaan de jeuk tegen. Antihistaminica zijn anti-allergie medicijnen die vaak zonder recept te krijgen zijn bij de drogist.
Als laatste nog een populair product met een specifieke geur waar de mug liever niet op af komt, Appel Cider Azijn. Deze azijn van Bragg wordt op veel manieren gebruikt, maar is dus ook een perfect anti-muggen product. Drink dagelijks 2-3 eetlepels van deze azijn en de mug blijft bij je vandaan.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G). Achter de kop van de mug zit het borststuk (H), zwart van kleur met in het midden een witte lengtestreep.
Histamine zorgt ervoor dat de beet gaat jeuken. Het is dus niet de mug die de zwelling en de jeuk veroorzaakt, maar je eigen immuunsysteem. De vicieuze cirkel is dat hoe meer je krabt, hoe meer histamine je lichaam aanmaakt.
Heb je een muggenbult, doe dan een beetje van de balsem op je bult en je zal zien dat de jeuk snel verdwijnt. Helaas werkt tijgerbalsem wel alleen voor korte tijd, dus je zal vaker moeten smeren!
We lieten het net al even vallen, maar muggen hebben een hekel aan lavendel, basilicum, rozemarijn en kattenkruid.
Volgens muggendeskundige Bart Knols van de Nijmeegse Radboud Universiteit heeft een mug na één keer steken voldoende bloed binnen gekregen. Maar sla je haar weg, of rol je in je slaap een keertje om, dan kan het zijn dat ze niet genoeg bloed binnen heeft kunnen krijgen.
Muggen, hun zoektocht naar voedsel en muggenbeten
Heeft u zich al eens afgevraagd; waarom jeuken muggenbeten 's avonds? Wel, de meeste muggen houden niet van direct zonlicht en komen daarom liever pas tijdens de schemering uit hun schuilplaats om op zoek te gaan naar voedsel.
De roodheid verdwijnt binnen enkele uren. Er blijven jeukende, verharde en (open)gekrabde bultjes achter die wel dagen tot weken kunnen aanhouden. Vooral na herhaalde muggenbeten kunnen ook oude reactieplaatsen weer opvlammen met dezelfde verschijnselen.
Bedwants beet checklist:
Je bent gebeten op een op een plek waar je huid het matras raakt. Je hebt drie beten op een rij (we noemen dat ook wel: ontbijt, lunch en diner). De bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. (Na een paar weken verdwijnen ze vanzelf).
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Muggen maken net als alle andere diersoorten deel uit van ons ecosysteem en de voedselketen. Ze leggen hun eitjes in water. De larven die daar uit komen, filteren algen uit het water. Daarmee helpen ze bijvoorbeeld voorkomen dat er giftige blauwalgen groeien in zwemwater.
Het maakt de mug niet uit waar hij je prikt, maar meestal ligt een deel van je lichaam onder het dek. De mug zoekt een onbedekt stuk lichaam en daar is je hoofd er één van. Omdat je op dat moment eigenlijk wilt slapen, heb je nog eens extra last van dat gezoem.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen. Gebruik geen parfum of geurende deodorant of aftershave.
Plaats horren
Geen horren? Houd je ramen en deuren 's dan zoveel mogelijk gesloten, vooral 's avonds. Maar wat als de muggen in korte tijd een grote familie hebben gesticht? Dat kunnen ze namelijk erg goed, want een mug leeft zes tot acht weken en in die periode kan ze tot wel 900 en misschien zelfs 1000 eitjes leggen!
Dit ligt aan jouw overheerlijke mix van genen, aan wat je gegeten hebt, aan welk geurtje je op hebt en of je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt. Deze combinatie maakt dat ieder mens een eigen specifieke lichaamsgeur heeft. Twintig procent van de mensen krijgen ongeveer tachtig procent van de muggenbeten.
Van de steekmuggen steekt alleen het vrouwtje. De termen muggenbeet en muggensteek worden overigens beide gebruikt. Bij een muggenbeet steekt de mug haar steeksnuit in de huid en zuigt bloed op. Dit bloed is nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes.
Je kunt bij een allergie voor muggen geen anafylactische shock krijgen zoals bij een steek van een bij of wesp. Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan.
Knutten steken niet zoals gewone muggen, maar bijten. Je houdt er zelfs een klein littekentje aan over. Na een beet zwelt de huid ter plaatse sterk op en wordt je ook nog eens geconfronteerd met een branderig en jeukend gevoel.
Tijgermuggen komen als eitjes, larven of als muggen vanuit Azië naar andere delen van de wereld. De mug heeft zich sinds een aantal jaar in onder andere de Verenigde Staten en delen van Europa permanent gevestigd. Als iemand de tijgermug in Nederland signaleert wordt deze direct ter plaatse uitgeroeid.
De tijgermug is op dit moment in grote delen van populaire vakantiegebieden, zoals Italië en de Middellandse zeekust van Spanje en Zuid-Frankrijk, maar ook dichterbij in Zuid-Duitsland en Noord-Frankrijk, aanwezig.