Er zijn diverse regio's in Spanje die populair zijn onder deze groep emigranten, maar enkele van de meest geliefde locaties zijn de Costa del Sol, de Costa Blanca en de Canarische eilanden. De Costa Blanca, gelegen in de Valencia regio, is een van de populairste keuzes onder Nederlanders en Belgen.
Uit de gegevens blijkt duidelijk dat de provincie Madrid de rijkste zones overheerst. Van de 10 gebieden met het hoogste inkomen liggen er vijf in de hoofdstad Madrid, drie in Barcelona en twee in gemeenten in de regio Madrid: Pozuelo de Alarcón en Alcobendas.
De beslissing van expats om te gaan wonen is waarschijnlijker in centrale plaatsen zoals Madrid en Barcelona, maar ook in andere toeristische gebieden zoals de Canarische Eilanden wonen permanent buitenlanders.
De Costa Blanca Sur is een regio waar veel toeristen hun zomer komen spenderen. Denk maar aan het immens populaire Benidorm of Alicante (dat trouwens de derde grootste Spaanse stad is, op Madrid en Barcelona na).
Rijkste wijken
Op de eerste plaats staat de wijk La Moraleja in Alcobendas (Madrid) met een gemiddeld jaarinkomen van 214.276 euro. Als tweede staat de wijk Vallvidrera-Tibidabo i Les Planes (Barcelona) op de lijst met een inkomen van 97.866 euro.
De Costa del Sol is erg populair. Van alle toeristen die naar Spanje gaan, gaat 30% naar de Costa del Sol. Dat komt omdat er aan de Costa del Sol fantastische badplaatsen zijn. De kustlijn heeft de blauwe vlag gekregen, wat betekent dat het strand tot de mooiste en schoonste stranden ter wereld behoort.
Enkele populaire regio's voor budgetvriendelijk vastgoed zijn onder andere Andalusië, Murcia en Castilië-La Mancha. In deze gebieden vind je koophuizen voor prijzen die beduidend lager zijn dan in duurdere gebieden zoals Madrid, Barcelona of op de Balearen.
Vooral in toeristische plaatsen langs de Spaanse kust zoals de Canarische eilanden en Ibiza is er veel vraag naar extra arbeidskrachten. Horeca en toerisme zijn de populairste sectoren in Spanje, vooral in de zomermaanden.
De duurste regio om te wonen is De gemiddelde prijs per m2 in Spanje was 1.685 euro in het tweede kwartaal van 2022. Om dit te vergelijken met Nederland: hier was dat in dezelfde periode gemiddeld meer dan 4.000 euro.
Madrid was de rijkste van de Spaanse regio's in 2018, met een bbp per hoofd van de bevolking van 35.000 euro, dat uitgedrukt in koopkrachtpariteiten (pps) 37.600 pps bedroeg, wat overeenkomt met 125% van het EU-gemiddelde per persoon.
Alicante, Spanje
Met gemiddeld 349 zonuren per maand is Alicante de ultieme bestemming voor zon zoekende reizigers. De stad staat bekend om zijn prachtige kustlijn van de Costa Blanca, die brede openbare stranden biedt waar je kunt zonnebaden op het zand of in het water kunt springen en watersporten kunt proberen.
Barcelona blijft de duurste stad in Spanje om een woning te huren.
Volgens recent onderzoek is Spanje het gezondste land van Europa om te wonen, en zelfs één van de gezondste landen ter wereld. Het medisch tijdschrift Lancet heeft gedurende 20 jaar data verzameld waaruit dit blijkt. De gemiddelde levensverwachting in Spanje is het hoogst van alle landen in Europa, namelijk 81,4 jaar.
Andere populaire gebieden voor pensionering gemeenschappen in Spanje zijn de Costa del Sol, de Costa de la Luz, en de Balearen. Bij het zoeken naar een pensioneringsgemeenschap in Spanje is het belangrijk om onderzoek te doen en een gemeenschap te vinden die aan uw behoeften voldoet en binnen uw budget past.
Kun je zomaar in Spanje gaan wonen? Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen.
Er zijn verschillende sectoren waar je wel makkelijk kunt werken in Spanje, zoals de horeca of toerisme. De werkdagen zijn langer, omdat veel bedrijven de deuren sluiten tijdens de siësta. Meestal heb je dan een pauze van 14:00 tot 17:00, maar je werkt dan door tot 21:00.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenas Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Arbeidsvoorwaarden in Spanje
Indien je voltijds gaat werken in Spanje zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een werkweek van maximum 40 uur. Tenzij er een wederzijds akkoord is, mag je niet langer dan negen uur per dag werken.
De Spaanse huizenprijzen liggen gemiddeld wel een stuk lager dan in Nederland en België. Zo beginnen onze appartementen rond de € 50.000,- en de villa's al rond de € 100.000,-. En, waar kiest u nu voor: een nieuwe of bestaande woning, en in welke omgeving ligt jullie voorkeur?
De goedkoopste gemiddelde huren zijn te vinden in de provincies Lugo met 336 euro gevolgd door Teruel met 376 euro, Lerida met 384 euro, Ourense met 384 euro, Jaén met 385 euro en León met 398 euro.
Als je op zoek bent naar een beetje winterzon, zul je merken dat de Canarische Eilanden zeker de warmste plek in Spanje zijn tijdens het winterseizoen. Ze liggen voor de kust van Afrika en hebben een subtropisch klimaat.
Kruidvat heeft speciaal voor Nederlandse en Belgische vakantiegangers een tijdelijke winkel geopend in badplaats Palamós, aan de Costa Brava. Aan de boulevard kunnen zij terecht voor shampoo, zonnebrand, make-up en andere spullen die de drogisterij in Nederland ook verkoopt.