Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit.
In een ei zit een klein 'luchtzakje'. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet het ei dat uitzet, maar het luchtzakje waardoor de schaal breekt tijdens het koken. Door dit gaatje te prikken voorkom je gebroken eieren. Dit gaatje zorgt er ook voor dat het ei zich makkelijk laat pellen.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water. Doe je hand vervolgens bovenop het glas en schud daarna flink heen en weer. Na een paar seconden zou de schil zo van het ei af moeten glijden. Dit is eigenlijk het laten schrikken en schudden in één, maar dan op kleinere schaal.
Het witte strengetje bij de dooier wordt ook een chalaza genoemd. Een chalaza of hagelsnoer is een van de twee spiraalvormige banden die de dooier van een ei in het midden van het eiwit houden. Ze bestaan uit albumine of ei-eiwit.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Aan de boven- en onderkant van de dooier zitten de zogenaamde hagelsnoeren die ervoor zorgen dat de dooier op z'n plaats blijft. Aan de puntige kant zitten drie hagelsnoeren en aan de stompe kant maar twee. Als je de eieren dan met de punt naar beneden bewaart, blijft de dooier het meest gecentreerd.
EierwekkerDeze eierwekker is niet zomaar een klokje dat afgaat. Deze egg timer verandert van kleur zodat je precies weet of je een hard of zacht ei hebt. Is het ei bijna helemaal rood dan is het een zacht gekookt ei. Is het tot de helf rood dan heb je een perfect medium eitje.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen. Koude temperaturen remmen immers de groei van bacteriën. Door ze in hun doosje te laten, drogen de eieren bovendien minder snel uit en blijven ze langer vers.
Elke keer als je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor gaatjes ontstaan. Als het cariësproces zich voortzet, dan wordt het dieper gelegen tandbeen (dentine) aangetast.
Een gaatje is een donker of juist wit vlekje op de tanden of kiezen. Een beginnend gaatje is in de meeste gevallen pijnloos. Bij vergevorderde cariës kunnen de tanden echter wél gevoelig worden en last geven bij het eten of drinken van hete of koele etenswaren en drankjes.
Gaatjes (cariës) ontstaan doordat er tandplak op de tanden aanwezig is. In dit kleverige laagje zitten bacteriën die koolhydraten omzetten in zuren die het tandglazuur langzaam aantasten. Van dit proces voelt u over het algemeen niets, maar toch gebeurt het bij iedereen. We noemen dit ook wel tandbederf.
Kun je een ei twee keer koken? Het beste antwoord. Ja, dit kan wel, alleen moet je het ei dan wel veel langer laten koken omdat de warmte er langer over doet om door het hard geworden eiwit heen te dringen.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Door koude eieren in kokend water te leggen kan de schil barsten en is de kans groot dat de eieren leeggelopen.”
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren, Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen.
Gepocheerde eieren
Voeg een royale scheut azijn toe tot je het zuur in het water proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt. Doe er in geen geval zout in, want dat werkt averechts.
Eieren kunnen breken als de luchtkamer in het ei uitzet door de warmte. Dit kun je voorkomen door: Voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei te prikken met een eierprikker. Zo kan de lucht tijdens het koken ontsnappen.
Het eitje geeft niet alleen een vreemde smaak in combinatie met zilveren, maar zorgt ook voor zwarte vlekken op je bestek. Zwavelhoudende voeding (waaronder ei dus) veroorzaakt een chemische reactie waarbij er zilversulfide ontstaat, wat een zwarte kleur heeft.
Die rode of zwarte puntjes kunnen gewoon bloedvlekjes of "vlees"-vlekjes zijn, die in het lichaam van de kip per ongeluk in het ei terechtkomen. Zo'n ei kun je gewoon bereiden, maar je kunt het ook eruit vissen met een lepeltje.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.