Multifocale brillenglazen
De gewenningsperiode kan maximaal drie weken duren. Wel moet u gedurende deze hele periode uw bril dragen. Gewenning is met name voor oudere mensen moeilijk als de verschillen tussen het nabije en verre bereik groot zijn. In zulke gevallen kan de gewenningsperiode maximaal drie weken duren.
Wennen aan je multifocale bril
Draag je nieuwe bril de eerste weken zo veel mogelijk. Als je je bril vaak op- en afzet vertraagt dit het gewenningsproces. Probeer je oude bril niet meer te dragen. Telkens als je switcht tussen enkelvoudige en multifocale glazen moeten je ogen opnieuw wennen.
Hoe lang de gewenningsperiode van je nieuwe bril duurt, varieert heel sterk van persoon tot persoon. De ene brildrager went al na een paar dagen. Terwijl de ander tot 3-4 weken ongemakken, zoals hoofdpijn, wazig zicht, dronken of duizelig gevoel met zijn nieuwe bril, kan ervaren.
Draai je hoofd mee in de gewenste kijkrichting
Kijk dan door het bovenste gedeelte van de bril en draai het hoofd mee in de gewenste kijkrichting. Beweeg dus niet alleen je ogen, maar je hele hoofd. Dit is voor sommige mensen nieuw – vandaar dat het wennen per persoon verschilt.
Er is geen verschil. Beide termen worden gebruikt om hetzelfde type glazen aan te duiden, namelijk glazen waarbij het vertedeel bovenin het glas geleidelijk overgaat naar het leesdeel onderin met een onzichtbaar leesgedeelte.
Gemiddeld hebben je ogen 1 tot 3 weken de tijd nodig om aan je nieuwe bril te wennen. En dat geldt niet alleen voor de ogen. Ook het visuele centrum in de hersenen hebben even de tijd nodig. Om het gewenningsproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het vooral belangrijk dat je de bril consistent draagt.
Duizeligheid kan zeker door ogen of een nieuwe bril worden veroorzaakt, blijf er in ieder geval niet mee rond lopen. Ja, een nieuwe bril is wennen, maar na een paar dagen moet je er zeker geen last meer van hebben. Blijf je duizelig, neem dan contact met ons op.
Je kunt je in het begin een beetje duizelig, uit balans of het gevoel hebben dat je onscherp ziet. Dat is normaal. Neem vooral de tijd om te wennen en te rusten wanneer je je nieuwe bril of contactlenzen draagt. Plan eventueel geen lange afstandsritten met de auto of intensieve activiteiten de eerste dagen.
Wie voor het eerst een bril draagt moet vaak behoorlijk wennen. Ook bij een nieuwe sterkte of soort bril hebben de ogen én hersenen tijd nodig om zich aan te passen. En dat kan ongemak met zich meebrengen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid of vermoeide ogen.
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
Varilux X-series, waarschijnlijk het beste Multifocale glas op de markt. Varilux S Series, waarschijnlijk de BESTE progressieve glazen ter wereld, zijn nu nog verbeterd en vervangen door de VARILUX X-SERIES GLAZEN !
Brillenglas staat niet recht voor pupil
Dit heeft een prismatisch effect tot gevolg. Prisma's zorgen voor een beeldverplaatsing. Hierdoor moeten de ogen zich inspannen om de beelden op elkaar te houden. Deze ooginspanning kan hoofdpijn veroorzaken.
Multifocale lenzen bieden veel, maar zijn mogelijk:
moeilijker om aan te wennen dan andere contactlenzen vanwege de andere visuele ervaring. gepaard met verblindend licht in het nachtzicht en gesluierd of schaduwrijk zicht in het begin. duurder dan normale contactlenzen door de toegenomen complexiteit van het ontwerp.
Het leesgebied bij een multifocaal brillenglas is namelijk meer en beter ontwikkeld dan bij een unifocaal glas met een lichte leesondersteuning. De prijs van multifocale brillenglazen varieert van € 125,- tot € 600,- per glas.
Met multifocale brillenglazen kun je, net als met een gewone bril, op veel verschillende afstanden goed zien. Ze hebben een onderste gedeelte voor het lezen, zodat je naar beneden kunt kijken en de perfecte sterkte hebt zonder de complete bril op het topje van je neus te zetten zoals bij een leesbril.
Draag je al een tijdje lenzen, houd dan een maximale draagtijd van 12 uur aan. Wissel je het dragen van contactlenzen af met een bril, dan is het beter om de lenzen niet langer dan 8 uur per dag te dragen. Deze draagtijd wordt over het algemeen aangehouden voor zachte lenzen en harde lenzen.
Dit is echter volkomen normaal en komt omdat het visuele centrum van je hersenen dat nog moet wennen aan de nieuwe, sterk verbeterde zichtomstandigheden. Soms komen bij deze gewenning klachten kijken zoals misselijkheid, duizeligheid of hoofdpijn.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Duur van de behandeling. Een brilafwijking kan tijdelijk zijn, maar meestal is deze permanent aanwezig. De brilsterkte kan in de loop van de tijd veranderen in sterkte. Deze kan af-, maar ook toenemen en/of omslaan (van plus naar min).
Cornea-lenticulaire astigmatisme (het totale astigmatisme van het oog): indien zowel het hoornvlies als de ooglens een afwijkende kromming hebben, wordt het astigmatisme bij elkaar opgeteld. In deze situatie moet een brillenglas dit totale astigmatisme (cilinder) corrigeren.
Wie wazig ziet, ziet minder scherp. Dat kan van dichtbij zijn (bijvoorbeeld bij het lezen) of juist veraf zoals bij tv-kijken of autorijden. De meest voorkomende oorzaak is verziendheid of bijziendheid. U kunt ook een waas voor uw ogen zien met beide ogen, of wazig zicht hebben in 1 oog.
Wanneer u multifocale lenzen voor het eerst gaat gebruiken, zult u namelijk eerst moeten wennen aan het scherp zien. U kunt zich tijdelijk duizelig voelen. Schrik hier niet van, maar geef uw ogen een week de tijd om te wennen aan de nieuwe soort contactlenzen. U kunt daarna bepalen of deze lenzen voor u geschikt zijn.
Neem een minder zware bril
Hoe zwaarder je bril is, hoe meer druk er ontstaat op de neus. Dit kan ervoor zorgen dat er erge rode vlekken op de neus door je bril ontstaan. Een zware bril kan zelfs voor vrij diepe deukjes en erg rode vlekken zorgen. Door te kiezen voor een lichtere bril zal je dit probleem verhelpen.
Slecht zicht door een cilinderafwijking (astigmatisme)
Bij een cilindrische afwijking is het hoornvlies niet rond als een voetbal, maar ovaal als een rugbybal. Die ongelijke kromming van het hoornvlies zorgt ervoor dat binnenkomende lichtstralen onregelmatig worden gebroken.