Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Typisch Duits eten, wat houdt dat nu eigenlijk in? Je denkt al snel aan braadworsten, schnitzels en een lekker biertje, maar de Duitse keuken heeft meer te bieden dan dat alleen! De Duitse keuken biedt een groot aantal heerlijke, typische gerechten die naargelang de streek en regio behoorlijk kunnen verschillen.
Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is een heel populaire groente in Duitsland.
Maak bijvoorbeeld een Duitse borrelplank met pretzls, aardappelsalade, knakworstjes, gebakken uitjes en mosterd. Ook typisch Duits: zuur, zoals augurken en zilveruitjes. Rookkaas, leverworst, gebraden gehakt, Schwarzwalder ham en salami mag ook niet ontbreken.
Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland. Dit wordt dan meestal gegeten met muesli of cornflakes erdoor, en soms fruit zoals bosbessen. Naast het ontbijt drinken de meeste Duitsers iets warms, zoals koffie of thee.
"Duitsers ontbijten ook veel met muesli en fruit. Ze drinken koffie en thee erbij. Het lijkt dus veel op ons ontbijt. In grote steden als Berlijn, Hamburg en München wordt in het weekend heel uitgebreid ontbeten, soms wel tot 14.00 uur."
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Het meest typische Duitse beleg dat we in Nederland niet kennen en hier heel populair is, is eigenlijk Schweinemett (rauw varkensvlees, beetje zoals tartaar, bij voorkeur met uitjes, zout en peper).
Duitsland heeft de naam dat het eten er goedkoper is en beter van kwaliteit. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld prijspeil in Duitse hotels, restaurants en cafetaris's 4% lager is dan in Nederland. Wanneer we alleen kijken naar restaurants is het verschil tussen Nederland en Duitsland groter.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
De Duitse maaltijden zijn meestal geen lichte maaltijden. In het weekend wordt vaak eerst soep gegeten, daarna aardappelen, vlees en groente. Aan de kust worden ook veel visgerechten gegeten. Als er een ”toetje” genomen wordt, dan is dat vaak yoghurt of fruit.
Bier wordt verreweg het meeste gedronken. In 2020 dronk een Duitser gemiddeld 95 liter bier, blijkt uit cijfers van de Deutscher Brauer-Bund. Een Nederlander dronk gemiddeld 61 liter bier dat jaar.
De meeste restaurants openen rond lunchtijd, soms gaan ze nog even dicht tussen 15.00 en 18.00. De meer exclusieve restaurants openen vaak pas voor het diner. De meeste Duitsers dineren om ongeveer 20.00. In de restaurants kan je meestal een 3-gangendiner bestellen, na het eten wordt er vaak nog geborreld.
Dit is eigenlijk een wens voor het eten, namelijk eet smakelijk. Mocht u in een onderneming mensen tussen de middag tegen komen of in een kantine stappen, waar mensen aan het eten zijn, dan is Mahlzeit zeker gebruikelijk als groet.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer. Het werd gezien als de dag van de rust waarop helemaal niemand mocht werken.
Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om zijn Nürburgring, de Zoo van Berlijn, Fantasialand, Europark Duitsland, het Oktoberfest en de vele kerstmarkten die er ieder jaar gehouden worden. Duitsland is bij veel toeristen erg geliefd om zijn prachtige natuurgebieden.
Lange rijstijd
'Duits brood is – vooral dankzij de langere rijstijd en andere manier van bakken – uitgesprokener van smaak, steviger en met een dikkere en knapperiger korst. Het is gewoon een duidelijker brood. ' Duits brood is uitgesprokener van smaak dan Frans brood.
'Kaffee mit kuchen' is een bekend begrip in Duitsland. De hele familie verzamelt zich 's middags om de tafel en samen gaan ze koffie met zoet gebak en cake eten. Alle Duitsers bij elkaar drinken op één dag 320 miljoen koppen koffie. Dat kan zijn bij het ontbijt, op het werk zoals op kantoor, of met vrienden en familie.
Als je gek bent op bitterballen, dan ga je de Duitse variant waarschijnlijk ook lekker vinden. Deze look alikes worden gemaakt van aardappeldeeg en gevuld met allerlei soorten vlees of gevogelte. Je rolt ze door ei en paneermeel om ze vervolgens lekker knapperig te frituren.