Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).
Een zwarte stoelgang kan het gevolg zijn van een bloeding in de hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal. Dit zijn de zones tussen je slokdarm, maag of dunne darm. Naar zwart neigende stoelgang kan ook te wijten zijn aan bepaalde medicatie zoals ijzersupplementen.
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen zorgen voor rode of zelfs zwarte ontlasting. Maar ook voedingsmiddelen zoals bietjes, rode kool of producten met veel kleurstoffen kunnen deze afwijkende kleur tot gevolg hebben.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Melena is een waarschuwingssignaal dat ernstig genomen moet worden: een hoeveelheid bloed die leidt tot melena wijst op een aanzienlijke bloeding en de kans op herhaling is in veel gevallen levensgroot aanwezig.
Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts. In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Bij het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt de ontlastingstest opgestuurd naar een laboratorium. Daar wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit is niet altijd met het blote oog te zien. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met darmkanker.
Verstopping kan komen doordat de tumor uw ontlasting deels tegenhoudt. Uw ontlasting heeft hierdoor soms de vorm van een potlood (potloodontlasting). Loze aandrang. U hebt aandrang tot ontlasting, maar er komt niets.
De kleur van je ontlasting kan dus een hoop vertellen. Zolang de kleur bruin is – of het nu wat lichter of donkerder is – zit je meestal goed. Pas op bij hele plotselinge kleurveranderingen die vervolgens aanhouden; dan is het beter om contact op te nemen met de huisarts.
Duurt het langer dan 3 dagen dat je ontlasting zwart is van kleur, ga dan even naar de huisarts voor onderzoek. Een mogelijke oorzaak kan een maagzweer zijn.
Heeft u zwarte ontlasting? Wees dan alert! Het is in dit geval raadzaam om contact op te nemen met uw arts. Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed.
Klachten / symptomen bloed in ontlasting
Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien. Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal. Daar zit dan bijvoorbeeld een ontsteking.
Onder normale omstandigheden zit er geen bloed in ontlasting, maar het slijmvlies van de maag en de darm is gevoelig en kan snel bloeden. Wanneer er zweertjes, poliepen, ontstekingen of tumoren aanwezig zijn in het maag-darmkanaal kunnen lichte bloedingen optreden.
Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn: bloed in de ontlasting.
Wat kun je zelf doen? Raadpleeg je arts wanneer je stoelgang zwart kleurt. De oorzaak moet steeds worden achterhaald. Sinds enkele jaren loopt in Vlaanderen een bevolkingsonderzoek om dikkedarmkanker vroegtijdig op te sporen.
Kenmerkend is de doordringende, metaalachtige geur: als je één keer melena hebt geroken, vergeet je het nooit meer. Wat is de oorzaak? De oorzaak is een bloeding in het bovenste deel van het maagdarmstelsel, door bijvoorbeeld een ontsteking, zweer of tumor.
Een maagbloeding is bij 5 tot 12 procent van de patiënten fataal. Om hoeveel sterfgevallen het in Nederland gaat, is nog onduidelijk. De kans op een maagbloeding is bij de nieuwe medicijnen 45 procent hoger dan bij de beproefde bloedverdunners, die al decennialang worden gebruikt.
5. Overwegend mild voor je darmen. Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
gele stoelgang: kan wijzen op een infectie van de dunne darm (de darm kan zijn werk niet doen, de darmbacteriën functioneren niet of slecht waardoor bijgevolg de bruine kleur niet wordt aangemaakt) wit of doorschijnend: kan wijzen op een gebrek aan gal.
Tot slot is het eten van kaas ook goed voor je darmen. Kaas bevat veel goede bacteriën die de gezondheid van je darmen bevordert. Natuurlijk is het belangrijk om kaas met mate te eten en erop te letten welke kaassoorten je kiest.