Je kunt je eenzaam voelen als je je niet verbonden voelt met andere mensen. Je mist bijvoorbeeld een band met anderen of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen. Hierdoor kun je je alleen, onzeker of verdrietig voelen. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger.
Eenzaamheid maakt ongelukkig
Mensen zijn sociale wezens. Ze hebben elkaar praktisch en emotioneel nodig. Eenzaamheid geeft een gevoel van leegte en algemene ontevredenheid over het leven. Iemand die eenzaam is zorgt vaak minder goed voor zichzelf, waardoor een negatieve spiraal ontstaat.
Symptomen eenzaamheid
Als je eenzaam bent, voel je je niet verbonden met anderen, met de omgeving, met de wereld. Daar kunnen allerlei gevoelens en gedragingen bijkomen. Dit zijn voorbeelden van symptomen die horen bij eenzaamheid: Een verdrietig, leeg, machteloos of angstig gevoel.
Waar kun je terecht? Eerste aanspreekpunt is het sociaal werk in je gemeente. Eenzaamheid is van oudsher een welzijnsthema. Een sociaal werker kan je helpen mogelijke oorzaken in kaart te brengen en samen met je te kijken naar wat jou in jouw situatie goed zou kunnen doen.
De Luisterlijn: telefoon, chat en mail
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Alleen wil zeggen: even niemand om je heen hebben. Dan kun je je eenzaam voelen, maar dat kán ook in gezelschap met anderen (fysiek samen, maar je voelt je alleen). Zonder anderen hoeft dus NIET te betekenen dat je je eenzaam voelt. Je kunt zelfs leren om alleen en gelukkig te zijn.
Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico's, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken.
In 2021 zijn, net als in 2019, alleenstaanden (16 procent) en alleenstaande ouders (19 procent) het vaakst sterk eenzaam. Kinderen die bij hun ouders wonen (ongeacht hun leeftijd) voelden zich vaker sterk eenzaam (12 procent, tegen 8 procent in 2019).
Heb je het idee dat het te lang duurt, is eenzaamheid iets waar je als het ware elke dag last van hebt, zoek dan hulp. Een periode van negen maanden wordt in het algemeen als normaal beschouwd. Duurt het langer, blijf je je eenzaam voelen, onderneem dan actie en zoek hulp.
Hoewel alleen zijn positief kan zijn is eenzaamheid dat niet. Bij eenzaamheid heb je behoefte aan andere of meer sociale relaties dan je werkelijk hebt. Het kan leeg en angstaanjagend voelen. Alleen zijn kan dus wel degelijk goed voor je zijn.
Als je alleen bent, moet je leren om te gaan met de rust. Zo kun je de momenten dat je alleen bent als oplaadmoment gebruiken. Je kunt tot jezelf komen en naar je eigen gedachten luisteren. Wanneer je alleen bent, kun je de tijd nemen om op je eigen leven te reflecteren, zonder invloeden van buitenaf.
Ik heb geen volwassen vrienden
Ze steunen je in moeilijke situaties, stellen je gerust en bieden een luisterend oor. Vooral dat laatste is belangrijk als je je niet gelukkig voelt. Praten klaart de lucht van negatieve gedachten en emoties en je voelt je achteraf bijna altijd beter dan voor het gesprek.
En een eenzaam brein is een rusteloos brein. Eenzaamheid triggert 'hyper-vigilantie'. Dat wil zeggen dat hersenen op zoek zijn naar sociale dreigingen, wat ons in de verdediging brengt. We worden meer reactief op negatieve gebeurtenissen en zien dagelijks gedoe als stressvoller.
Eenzaamheid is helaas niet altijd op te lossen. Soms is het te verminderen. Ook kan je doel zijn om te leren beter met eenzaamheidsgevoelens om te gaan. Je verwachtingen bepalen voor een deel je gevoelens van eenzaamheid.
Je af en toe eenzaam voelen, hoort bij het leven. En het mooie is: vaak gaat eenzaamheid vanzelf over. Anders is het als eenzaamheid leidt tot serieuze gezondheidsproblemen, zoals depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen of hart- en vaatziekten.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.
Met alleen zijn kun je leren omgaan, je leert je eigen gedachten beter kennen. Ook in de toekomst weet jij hoe je je eigen keuzes moet maken en laat je je geluk niet afhangen van de keuzes van een ander.
Singles zouden eenzamer, minder gelukkig en zelfs minder gezond zijn. Uit een flink aantal recente studies blijkt echter dat hoewel mensen inderdaad het best gedijen bij diepgaand contact met anderen, lang niet iedereen een partner nodig heeft om een gelukkig, vervullend en gezond leven te leiden.
Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft het idee dat hij of zij het leven niet alleen aankan. Er is te weinig vertrouwen in het eigen kunnen om ergens alleen aan te beginnen of ergens alleen naartoe te gaan.
Wanneer je de meeste kans hebt om die ware tegen het lijf te lopen? Op je 25e. Sla die avonden uit dan vooral niet over, want je weet het nooit. Mannen zijn iets ouder als ze hun soulmate vinden, ongeveer 28 jaar, blijkt uit onderzoek van match.com dat is gedaan onder duizenden singles.
En hiermee aan mensen die twijfelen laten zien dat liefde echt wel bestaat. Het begint bij lief zijn voor jezelf. Maar een mens kan niet leven zonder liefde te voelen van de ander. Een kind kan niet volwaardig opgroeien zonder liefdevolle voorbeelden in zijn omgeving te zien en te ervaren.