Om niet te transpireren tijdens het fietsen is het belangrijk om ademende kleding te dragen. Die voert de transpiratie af. En vermijdt ook dat je kou krijgt dankzij het 'ventilerend' effect: gedaan met de bezwete rug die zo vaak een verkoudheid veroorzaakt! Je kleedt je dus best niet te warm aan.
Zweten hoort bij sporten. Het is een noodzakelijk proces dat je lichaam laat afkoelen als het door je training opgewarmd wordt. Als de zweetdruppels van je huid af druppen, nemen ze een deel van je lichaamswarmte mee.
Zweet wordt gevormd door de zweetklieren. Die krijgen een startsignaal van de zenuwen in de huid die temperatuur registreren. Dat doen ze zodra er sprake is van 'code rood', dat wil zeggen, je lichaamstemperatuur dreigt boven de gemiddelde normale temperatuur van 37 graden Celsius uit te stijgen.
Zorg ervoor dat voordat je begint met sporten al voldoende vocht binnenkrijgt door veel te drinken, vooral in warm weer. Stop met drinken ongeveer één uur voor de inspanning. Hoe meer je zweet, hoe meer je moet drinken. Drink tijdens het sporten ongeveer tussen de 125 en 250 milliliter per kwartier.
Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na je uurtje sporten. Door te zweten verlies je namelijk vocht. Door te drinken vul je de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: zo'n 1,5 a 2 liter per dag.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Helpt zweten bij het verliezen van gewicht: het vonnis
Lang verhaal kort. Nee. Hoeveel je zweet bepaald niet hoe fit je bent en ook niet hoeveel calorieën je verbrandt.
Je voeding: alcohol en koffie kunnen leiden tot een hogere zweetproductie. Voldoende water drinken tijdens het sporten helpt je lichaam dan weer af te koelen. Je rookgewoontes: nicotine beïnvloedt het lichaam en kan ook zweten stimuleren. Je kledij: draag verluchtende sportkledij in plaats van synthetische stoffen.
Zweten boost je immuunsysteem
De peptiden die door je zweetklieren geproduceerd worden, fungeren als antibiotica en gaan de strijd aan met infecties, zo concludeert onderzoek uit Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sportarts: “Veel zweten heeft als voordeel dat je je warmte goed kwijt kunt bij het sporten. Nadeel is dat je prestaties erop achteruit kunnen gaan en je uitdrogingsverschijnselen kunt krijgen bij te veel vochtverlies. Zorg dat je tijdens de training voldoende drinkt, zeker als het zo warm is.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Tips om minder te zweten
Zeker als u last heeft van zweten tijdens het sporten, is het aan te raden uw conditie te verbeteren. Hoe beter uw conditie, hoe lager de hartslag en hoe minder heftig het zweten. Ook overgewicht kan de zweetproductie stimuleren.
Hyperhidrose van het hoofd is een teken van overmatige transpiratie. Het kan leiden tot psychologische gevolgen zoals verlies van zelfvertrouwen, angst voor de blik van anderen, isolement... Als gevolg kan een echte vicieuze cirkel beginnen, want stress zet aan tot zweten.
Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar de zweetklieren van mannen zijn actiever. Hoeveel u zweet hangt af van uw geslacht, het aantal zweetklieren dat u heeft (meer klieren staat gelijk aan meer zweet), hoe warm het is, hoe intensief u sport of hoe angstig u zich voelt.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen.
Kies voor donkere kleuren
Dit is wellicht een beetje een open deur, maar op donkere kleuren zie je de zweetplekken niet. Wanneer jij een licht blauw of een rood shirtje draagt, zie je de zweetplekken juist heel goed.
Je helpt jouw lichaam een handje met voedingsmiddelen die makkelijk te verteren zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan groene bladgroenten, olijfolie, havermout, bananen en zoete aardappelen. Als je veel zweet is het ook een aanrader om veel groenten en fruit met een hoog vochtgehalte te eten.
Het is dus een fabel dat hoe meer je zweet, hoe meer vet je verbrandt. Zweet is een vloeistof die de huid afscheidt als een manier om het lichaam te koelen tijdens het sporten of andere fysieke activiteiten.
Geen extra calorieën
Jammer genoeg heeft zweten niets te maken met de effectiviteit van de training. Zweten is simpelweg je lichaam dat afkoelt door vloeistof te laten verdampen op je huid. Hoe hard je zweet, is afhankelijk van persoon tot persoon.
Bij overmatig zweten produceren de zweetkliertjes in je huid meer zweet dan nodig is om jouw lichaam te beschermen tegen oververhitting. Je kunt ook last krijgen van plotselinge hevige zweetaanvallen. Overmatig zweten kan onder andere veroorzaakt worden door zenuwen of de overgang.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Als we gestrest zijn, produceren de grotere apocriene klieren, die zich vooral onder onze oksels en in onze liezen bevinden, zweet. Door stressvolle situaties versnelt ons hartritme en worden hormonen en adrenaline in ons lichaam gepompt, waardoor we meer gaan zweten uit onze eccriene klieren.
Mannen zweten eerder dan vrouwen
Vrouwen hebben meer zweetklieren dan mannen, maar mannelijke zweetklieren zijn actiever. Mannen gaan ook eerder zweten dan vrouwen.