Na het uitknijpen kun je een benzoylperoxide-gel op en rondom het plekje aanbrengen; deze gel remt de groei van de acne-bacterie. De gouden regel voor het uitknijpen van je pukkel is dat je het voorzichtig aanpakt.
Ga niet te ver door met knijpen
Drukt voorzichtig het talg en de pus uit het puistje. Maar ga niet te lang door. Je stopt met knijpen op het moment dat je wat bloed ziet. Dan ben je eigenlijk al te ver.
Als de steenpuist wel is opengebroken kun je er een gaasje met betadine op doen. Een steenpuist is zeer besmettelijk, daarom is het belangrijk dat je er niet aan zit. Zorg voor een goede hygiëne zodat de kans op verspreiding van de bacteriën zo klein mogelijk is.
Het beste kun je de onderhuidse ontsteking in de kiem smoren. Wat ik zelf erg goed vind werken is het aspirine maskertje, die je dan als spot treatment gebruikt. Aspirine (geen paracetamol of ibuprofen dus, maar echt aspirine) oplossen in een beetje water en dit op de puist deppen.
Hou puistjes onder controle
Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer. Niet aan je puistjes krabben, anders krijg je ontstekingen en littekens. Van rode puistjes moet je afblijven. Alleen een wit of geel puistje mag je eventueel uitduwen als het je echt stoort in je gezicht.
Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.
Dan is het aan te raden om een ijsblokje te pakken en deze in een theedoek te wikkelen. Vervolgens plaats je de theedoek op de puist. Dit zorgt er namelijk voor dat de zwelling en de roodheid minder wordt. De puist zal dan in ieder geval minder zichtbaar wordt.
Een steenpuist is een pijnlijke bult met pus erin. Het komt door een ontsteking van een haarzakje, diep in de huid. Raak de puist niet aan. De puist gaat meestal vanzelf open.
Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water. Je kunt Sudocrem beter niet onder make-up gebruiken, omdat het een vettige substantie is waardoor je make-up slechter blijft zitten.
NIVEA producten tegen puistjes zijn gemaakt met de beste ingrediënten, gespecialiseerd in het bestrijden van acne en het verjongen en revitaliseren van je huid. Van een 2-in-1 body & face scrub voor acne plekken op je huid, tot een chemische scrub voor de acne gevoelige huid.
Chloorhexidine op de huid
Chloorhexidine doodt bacteriën. U kunt het gebruiken om te voorkomen dat de bacterie van de steenpuist zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan.
Een steenpuist herken je aan een diepe onderhuidse puist met etter en een gele 'puskop'. Qua uiterlijk ziet een steenpuist er wat roder, pijnlijker en groter uit dan een gewone puist. Je herkent een gewone puist aan een onderhuids bultje of aan een wit kopje aan de oppervlakte van je huid.
De steenpuist kan naar binnen opengaan waarna de ontsteking alleen maar erger en groter wordt. - Is de steenpuist erg pijnlijk, heeft u koorts of wordt u ziek, dan moet soms een sneetje in de zwelling worden gemaakt om de pus eruit te laten. Hiervoor moet u naar de huisarts. Ga er niet zelf in prikken of in knijpen.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met de stof zink die soms in tandpasta's wordt gebruikt (vooral vroeger gebeurde dat). Daaraan worden ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. Maar tandpasta's bevatten andere ingrediënten zoals fluoride die de huid juist irriteren. Geen goed idee voor je puistjes dus.
Wat is een pustel? Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Puisten uitknijpen is niet verstandig
Knijpen is natuurlijk aanlokkelijk, maar daarmee beschadig je de huid. Dat kan littekens veroorzaken. Vooral als de puist dieper ligt, moet je flink werken om het pus weg te krijgen. Daarmee kun je de bacteriën die de ontsteking veroorzaken juist dieper de huid in drukken.
Zinkzalf tegen puistjes heeft een antiseptische werking en droogt de puistjes uit, wat ook helpt om ontstekingen te verminderen omdat bacteriën dan niet meer in de huid kunnen dringen.
Schadelijke ingrediënten billencrème
Helaas bevat Sudocrem ook een aantal ingrediënten die, op z'n zachts gezegd, niet bepaald geschikt zijn voor het tere babyhuidje. Paraffinum Liquidum is een minerale olie die de huid een zacht gevoel geeft. Echter trekken minerale oliën het vocht uit de huid en verstoppen de poriën.
De penis kan het beste naar boven gedragen in de onderbroek zitten. Vaak komt er wat kleverig wondvocht van de eikel. Dit kan pijnlijk zijn bij het naar beneden doen van de onderbroek. In dat geval kan de eikel worden ingesmeerd met wat vaseline of Sudocrem.
Een steenpuist breekt vaak vanzelf binnen een week open, waarbij het pus naar buiten komt en de huid kan gaan genezen. Wat je in de tussentijd zelf kunt doen is, naast er zoveel mogelijk vanaf blijven, gebruik te maken van huidverzorgingsproducten met salicylzuur, ook wel BHA genoemd en AHA.
Wanneer u uw huid wilt helpen om de druk van de onderhuidse puist af te halen, kunt u ervoor kiezen om met behulp van een naald een gaatje te laten prikken in de verzwakte huid. Wij raden aan om dit door een gekwalificeerde huidpraktijk zoals Cryon, te laten doen.
Probeer het eens met citroensap
Door citroensap namelijk, droogt de puist namelijk uiten zo verdwijnt de puist sneller van je gezicht. Dep met een wattenstaafje en een beetje sap op het puistje. Laat citroensap zeker een nacht intrekken.
Chemische peeling
Specialisten (dermatologen en/of schoonheidsspecialisten) kunnen acnelittekens behandelen met een peeling. Er wordt in verschillende concentraties gebruik gemaakt van Fruitzuur, Salicylzuur en Trichloorazijnzuur om de buitenste lagen van de huid te verwijderen.
De antibacteriële eigenschappen van honing helpen je huid in de strijd tegen puistjes, eczeem en andere huidproblemen. Doordat honing water aantrekt, is het een geweldig hydraterend middel.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.