Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen.
2. Houd je tuin tekenvrij. Teken houden van een vochtige bodem met een dikke laag dode bladeren, een gazon met veel mos, hoog gras en van schaduwrijke, begroeide plekken met veel bodem bedekkende planten. Dit zijn vooral plekken onder bomen, dicht langs en onder struikgewas.
Stop broekspijpen in uw sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Draag kleding die geïmpregneerd is met het insectenwerende middel Permitrine of spuit uw kleding in met een middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Smeer de onbedekte huid in met middel dat DEET bevat.
Antwoord: Totale bescherming tegen teken geeft een panty, net als een broek, niet. Een teek kan kruipen tot voorbij de panty en dan alsnog bijten. Draag liever gesloten schoenen en kleding die je armen, benen en buik aan één stuk bedekken. Stop ook je broekspijpen in je sokken.
Een teek die in een gemiddeld huis terecht kom zal na een dag of 5 sterven omdat de lucht te droog is. Dat geldt ook voor de eitjes. Het tekenvrij houden van huisdieren is wel heel nuttig. Daarmee wordt voorkomen dat teken via een huisdier op plekken in de tuin komen waar ze wel kunnen overleven.
Een gewone teek legt tienduizenden eitjes, maar deze kunnen binnenshuis nooit uitkomen omdat het daar eenvoudig te droog voor is.
Je kunt de teek in een vuurvast schaaltje leggen en dan met een aansteker of lucifer verbranden. Een leeg bakje van een waxinelichtje kan ook. Leg de teek daar in, steek de teek aan en vouw het bakje dicht om zo weg te gooien. Een schone manier om teken dood te maken.
Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en waar je haar begint.
Teken vallen niet uit bomen of planten en kunnen niet springen. Ze kruipen op hun gastheer (mens of dier) zodra deze in de buurt is.
Dikke teek
Als een teek lang (enkele dagen) op de huid zit en al die tijd bloed opzuigt, zwelt hij op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in.
Er zijn verschillende kruiden die goed werken om vlooien en teken te weren. Munt, rozemarijn, citroengras, lavendel en kattenkruid zijn hier goede voorbeelden van, omdat ze een hele sterke geur hebben. Daarnaast zijn ze geheel veilig voor je huisdieren.
Een teek kan drie weken overleven onder water en gaat na 24 uur in de diepvries nog niet dood. Pas als je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden Celsius wast, ben je er zeker van dat een teek niet meer leeft.
Teken houden van een plek waar ze zich goed kunnen vastbijten. Daarom kruipen ze vaak naar een plek waar het lekker warm is en de huid niet te dik is. Zoals je: oksels, knieholtes, liezen, achter je oren en je haargrens bij je nek. Of aan de rand van je onderbroek en ja, zelfs tussen je billen.
Nee, teken kunnen niet springen of vliegen. Een teek komt over het algemeen niet hoger dan een meter boven de grond. Ze komen op dieren of mensen door zich eraan vast te grijpen op het moment dat deze voorbij komen.
' Voel je een tekenbeet? 'In Nederland komen vooral zachte teken voor, als ze bijten voel je dit niet. Wel kan je jeuk of irritatie aan de huid krijgen als de teek er langer zit.
De volwassen vrouwtjesteek legt eieren nadat ze is volgezogen met bloed. Daarna gaat de teek dood.
Een paar dagen tot weken na de teek kun je je ziek voelen. Je kunt deze klachten hebben: koorts, hoofdpijn, spierpijn, pijn in je gewrichten en moeheid.
Er ligt een zwart puntje (van één tot drie millimeter) op je huid. Na een aantal dagen ontstaat er een rood vlekje (van één tot twee centimeter) om dit puntje heen. Er kan ook een bultje ontstaan op de plek van de beet.
Controleren op teken
Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren. Een teek bijt zich vast in je huid.
Dus niet zomaar in de prullenbak gooien. Spoel de teek ook liever niet door de wc of de gootsteen; de ziektes kunnen dan in het drinkwater terechtkomen. Je kunt een teek het beste gesealed tussen een plakbandje in de vuilnisbak gooien. Als laatste tip: Probeer nooit een teek met alcohol te verwijderen.
Als een teek nog niet vastzit kan je hem pakken, dooddrukken en weggooien.
Probeer de teek niet weg te krabben en gebruik geen alcohol of jodium. Je hebt een pincet of een speciale tekentang nodig: hiermee trek je de teek met een draaiende beweging uit je lichaam. Dat er een stukje achterblijft is niet erg.
Er zijn reeds een aantal natuurlijke vijanden van teken gekend, maar het onderzoek dat hier rond werd uitgevoerd is tot nu toe vrij beperkt. De voornaamste teek is Ixodes ricinus en de meest belovende natuurlijke vijanden van deze teek zijn entomopathogene schimmels en nematoden en parasitaire sluipwespen.