Huisstofmijten houden van temperaturen tussen 20 en 30 °C en verdragen geen direct zonlicht. En omdat ze niet kunnen drinken, moeten ze hun vocht uit de lucht halen, dus verkiezen ze een omgeving met een luchtvochtigheid tussen 60 en 80%.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Huisstofmijten zijn kleine, witte, spinachtige beestjes. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er wel allergisch voor zijn.
Schoonmaken met zuiveringszout en etherische olie
Een simpele manier om van huisstofmijten af te komen is om je matras, tapijt en gestoffeerde meubilair regelmatig schoon te maken met zuiveringszout (baksoda) en etherische olie. Pepermunt, eucalyptus en wintergroen hebben de eigenschap om mijten te doden.
Huisstofmijten zijn gek op vochtige plekjes. Je moet dus voorkomen dat het te vochtig wordt in de slaapkamer. Ventileren en luchten helpt al veel. Hang geen was te drogen in de slaapkamer; laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger die voorzien is van een afvoer naar buiten.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Ze leven (bij bijna iedereen) in de haarzakjes en talgklieren. Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen. De eventueel overgebleven mijten zijn dan slecht in staat om mensen te besmetten, omdat ze door gebrek aan voedsel te verzwakt zijn om zich nog te kunnen ingraven in de huid.
Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten. De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels.
Ze zijn doorzichtig, maar kleuren felrood als ze bloed zuigen. Check je bed ook op volwassen bedmijten. Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen.
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
De mijt graaft zich in na intensief contact met de huid van een besmette persoon of door intensief contact met besmette kleding of beddengoed.
Als paarden al wondjes en korstjes hebben door een mijteninfectie, dan geeft dat veel jeuk en ongemak. Behandel de aangetaste huid met Finecto+ Spray. Dit zorgt er ook voor dat de kanaaltjes van de mijten in de huid uitdrogen. De wondjes drogen dan sneller in en het paard zal ze niet opnieuw open schuren.
10 miljoen mijten in bed
„Gemiddeld leven er zo'n 10 miljoen beestjes in je bed”, zegt zij tegen Daily Mail. Ze adviseert om je slaapkamer overdag te luchten en je bed niet meteen dicht te gooien na het opstaan, anders kan het vocht niet weg en dat geeft de huisstofmijten vrij spel.
Ter bescherming hebben sommige mijtsoorten nog wat anders gevonden. Zij hebben aan hun lichaam twee aanhangsels die op vleugels lijken. Alleen kan de mijt er niet mee vliegen, maar krijgen zijn pootjes er extra bescherming door. Het lijken vleugels, maar vliegen kan de mijt er niet mee.
Zo'n dertigduizend soorten zijn er beschreven, maar steeds worden nieuwe soorten ontdekt. Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden.
Je kunt de ziekte oplopen door langdurig (15 minuten of meer) huidcontact met iemand die schurft heeft of door het delen van beddengoed of kleding. Bijvoorbeeld tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van iemand aantrekken.
Schurft is goed te behandelen met behulp van een speciale crème of tabletten. Vaak schrijft de huisarts Loxazol crème voor. Deze doden zowel de mijten als de eitjes. Wanneer iemand behandeld wordt tegen schurft is hij of zij ongeveer vierentwintig uur na het starten van de behandeling niet meer besmettelijk.
Je kunt besmet raken door het bed, kleding, verkleedkleren of knuffels te delen met iemand die schurft heeft. Maar ook door meer dan 15 minuten huidcontact met iemand te hebben die schurft heeft. Bijvoorbeeld als je een besmet iemand helpt met wassen en aankleden, seks hebt of samen in één bed slaapt.
Daarnaast worden de huisstofmijten ook aangetroffen in textiele vloerbedekking, kleding, gordijnen, knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair enz. Kortom op alle plaatsen waar stof zich kan ophopen.
Er bestaat een huisstofmijt test om na te gaan waar en of ze aanwezig zijn in uw omgeving. Meten is weten. Vervolgens kunt u stappen ondernemen om de overlast van de huisstofmijt te beperken.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.