Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Baasje likken
Als een hond een persoon of andere hond likt, betekent dit onder andere dat de hond erkent dat deze persoon of de andere hond de baas is. Het dier stelt zich dus onderdanig op. Daarnaast vragen ook volwassen honden hiermee om liefde, aandacht en verzorging bij hun baas.
Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond. Vind je dat vervelend? Bied de hond dan als alternatief je hand aan om aan te ruiken.
Terwijl je als mens weet dat het not done is om je neus in het kruis van iemand te drukken, weten honden dat natuurlijk niet. Ze gebruiken zelf hun neus vaak om andere honden te begroeten en te besnuffelen. Daarom snuffelt een hond soms zo snel met zijn neus aan je kruis dat je te langzaam bent om hem te weren.
Hondenlik is een teken van liefde
'Een hond likt een ander die hoger in de rangorde staat aan zijn mondhoeken. Het is een onderdanige manier om te zeggen: 'Hoi, laten we het gezellig hebben.'' De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten.
Je hond geeft je kusjes
Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…” Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden kunnen onze gevoelens ruiken
Dat doen ze beter dan eender welke andere diersoort. Honden gebruiken daarvoor niet alleen hun ogen en oren, maar vooral hun neus! Die werkt honderden keren beter dan onze eigen neus en is dus in staat om subtiele verschillen in onze lichaamsgeur te onderscheiden.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
"Het betekent niets voor honden, maar ze kunnen zeker ruiken dat er iets aan de hand is,'' zegt Hecht. Dus hoewel ze niet weten waarom je anders ruikt, weten ze wel dat het zo is, waardoor ze extra aan je kruis gaan ruiken en zoveel interesse tonen in je gebruikte maandverband en tampons.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
In de afgelopen jaren konden honden steeds meer successen op hun naam schrijven: ze merken de geur van verschillende soorten kanker, malaria, diabetes en nierziekte op in urine, adem, zweet of ontlasting. Studie na studie onthult dat de viervoeters een fijn neusje hebben voor ziektes.
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Honden in deze slaaphouding zijn meestal zeer relaxt en onafhankelijk. Een hond die op zijn rug met hun benen in de lucht is een gelukkig hond! Dit is een teken van ultieme ontspanning en comfort. Ze hebben geen zorgen en vertrouwen zichzelf en hun omgeving.
Kopjes geven voor aandacht van u
Dat begint vaak met kleine kopstootjes. Vooral het voorhoofd wordt tegen u aangedrukt. Dat is een duidelijk teken van vertrouwen.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Je hond legt zijn hoofd op je schoot om je te laten weten dat hij er voor je is. Hij geeft je steun en wil je graag helpen. Als je hond dit doet terwijl je je zo voelt, toont dit aan hoe sterk de band tussen jullie is. Je maatje staat klaar voor je en wil je beter laten voelen.
“Sommige mensen vinden het zweverig en onzin, maar het is het echt waar: de hond is een spiegel van jou. Als jij je niet lekker voelt, ziek bent of burn out, ontzettend verdrietig of je gezinssituatie verandert (scheiding, baby, nieuwe relatie, overlijden) , kan dat allemaal invloed hebben op het gedrag van je hond.
Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat honden onze emoties kunnen herkennen en per emotie anders reageren. Onderzoekers stelde vast dat honden eerder een huilend persoon benaderen dan iemand die gewoon praat of neuriet.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden zullen niet zozeer hun baasje missen, maar eerder de gewoonten die ze hadden. Dat wil niet zeggen dat hij/zij niet blij gaat zijn om je terug te zien. Honden worden onmiddellijk blij wanneer ze mensen en geuren herkennen. Je hond zal dus niet snel ongelukkig zijn in een hondenhotel.
Met name het gapen, het wegkijken en het uitschudden zijn manieren om sorry te zeggen en aan te geven dat ze niets kwaads in de zin hebben. Het vervelende is alleen dat mensen op dat moment zo gefrustreerd zijn dat ze eigenlijk de excuses van de hond niet meer zien of niet willen aanvaarden.