Softie. Let je op je lijn en vermijd je daarom brie, camembert en andere smeuïge en oh zo smakelijke kazen? Er is geen reden om zo streng te zijn voor jezelf. De meeste zachte kazen zijn minder calorierijk dan harde (48+) kazen zoals Gouda en Leerdammer, waarvan 100 gram ongeveer 28 gram vet bevat.
Kaas past in een gezonde dagelijkse voeding. Er zijn gezondere kazen dan Brie 60+. Brie 60+ kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Er zitten 111 kilocalorieën in 1 voor snee (30 gram) brie. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'brie'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Algemeen geldt de regel dat je van zachte kazen, zoals Brie en Camembert de korst kan opeten. De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas.
Camembert versus Brie
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Bij een borrel serveert men 150 gram kaas per persoon. En als de kaas als dessert wordt gegeten, hou dan rekening met slechts 75 gram per persoon. Serveer de kaasjes altijd op kamertemperatuur. Hiervoor haal je de kaasjes 30-60 minuten voor het serveren uit de koelkast.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor verse, jonge en magere kaassoorten. Zo is bijvoorbeeld cottage cheese en kaas 10+ een goede keuze.
witschimmel voor kaas – Penicillium candidum | voor zelf brie en camembert maken. Penicillium candidum (camemberti) is een bekende witschimmel die kenmerkend is voor kazen zoals camembert en brie.
Hoeveel verzadigd vet? In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66 procent verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33 procent. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.
Uit de vergelijking kun je opmaken dat Hüttenkäse het minste vet (4 gram) bevat per 100 gram. Er zijn daarnaast ook verschillende smeerkazen met minder vet. De roomkazen, de naam zegt het al, bevatten het meeste vet.
En dat komt goed uit als je op zoek bent naar veel eiwitten. Want parmezaanse kaas bevat maar liefst 38 gram eiwitten per 100 gram! De twee andere lievelingetjes leveren je ook heel wat eiwitten op. Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram.
Echte brie heeft meer smaak
Vaak heeft de kaas een milde, nootachtige smaak. De 'echte soorten', de brie de Meaux en de brie de Melun hebben veel meer smaak. Ze smaken veel voller, romiger, pikanter en neigen meer naar paddenstoelen. De Melun is het pikantst van smaak, de Meaux meestal iets fruitiger.
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd.
Brie is een zachte Franse kaas met een witschimmelkorst die gemaakt wordt van koemelk. Brie komt van oorsprong uit het departement Seine-et-Marne in Île-de-France. De bekendste Brie-kazen zijn de Brie de Meaux en de Brie de Melun. Beide kazen dragen het AOC-keurmerk.
Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij.
“Een zachte kaas zoals een camembert of een brie kun je een week tot anderhalve week bewaren. Het lekkerst is om de kaas binnen zeven dagen op te eten. Als de zachte kaas bestaat uit buffelmelk is de kaas gevoeliger en kun je hem maximaal zeven dagen bewaren.
300 gram (€ 6,35) 400 gram (€ 8,45) 500 gram (€ 10,60) 600 gram (€ 12,65)
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels.
Brie de Meaux is gemaakt van rauwe melk en heeft de beschermde AOP status (Appellation d'Origine Protege). Deze kaas wordt ook wel de “koning der kazen” genoemd. De Brie de Meaux wordt zelfs al bij het ontbijt gegeten.
Dit Franse kaasje is vernoemd naar de regio Brie in de Champagnestreek. Brie is beschermd, maar er zijn inmiddels ontzettend veel imitaties. Traditioneel heet brie 'Brie de Meaux' of 'Brie de Melun'.