Bepaalde goederen mag u vaak niet meenemen als u naar het buitenland reist. Denk aan (namaak)wapens, dieren, planten, dierlijke producten en eten. Ook gelden er regels voor producten die u uit het buitenland wil meenemen naar Nederland. Bijvoorbeeld nepartikelen en kunstvoorwerpen.
In Frankrijk wordt bij binnenkomst ook een erewoordverklaring gevraagd voor alle personen vanaf 12 jaar. Dat is een verklaring waarmee je aangeeft dat je geen corona-symptomen hebt en akkoord gaat met de gezondheidsvoorschriften in Frankrijk.
Naar Frankrijk reizen
Sinds 1 augustus 2022 gelden er geen COVID-maatregelen meer voor reizen naar Frankrijk. Een vaccinatie-, test- of herstelcertificaat is niet langer vereist.
Het dragen van een mondkapje is in het openbaar vervoer niet verplicht maar wordt wel dringend aanbevolen. In zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is het dragen van mondkapjes wel verplicht. Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden aangepaste maatregelen.
De verplichte PCR test of sneltest voor Frankrijk neem je eenvoudig af bij coronalab.eu. Je kunt dezelfde dag nog de uitslag, inclusief reiscertificaat opvragen. Deze mag niet ouder zijn dan 72 uur voor het vertrek in Frankrijk. Vergeet daarbij niet om het certificaat mee te nemen op reis.
Pinpas en creditcard
In Frankrijk worden bijna alle bankpassen geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor creditcards. Vergeet uw pinpas niet aan te zetten voor 'pinnen in het buitenland'. Bij tolwegen (péage) kunt u alleen met creditcard of contant geld betalen.
Op 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit'Air in werking getreden. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone moeten alle auto's voorzien zijn van een Crit'Air milieusticker.
Het kan verleidelijk zijn, maar het is niet aan te raden 's nachts te rijden omdat vermoeidheid een dodelijke rol speelt in de ongevallenstatistieken van Frankrijk. De beste dagen om te reizen tijdens de zomerperiode blijken donderdag en zondag te zijn.
Voorheen was het verplicht om in Frankrijk een brandblusser in de auto te hebben. Hoewel deze regel in andere landen binnen de EU nog steeds geldt, is dit in Frankrijk niet meer het geval.
Voor België en Frankrijk geldt géén brandblusser verplichting.
Sinds mei 2020 is het in Frankrijk niet meer verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Wel is het nog steeds aan te raden om een alcoholtest bij je te hebben. Je eigen alcoholtesters zijn alleen nodig voor eigen gebruik.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
In principe mag alles mee, behalve als het op de lijst van gevaarlijke – en daarom verboden – voorwerpen staat. Je mag ook een kleine schaar, nagelvijl of pincet meenemen, als het scherpe gedeelte niet langer dan 6 cm is.
Hier is een digitale rekening bijgevoegd waar je sticker op afgebeeld staat. Je kunt dit document uitprinten en achter je voorruit leggen. De Franse politie kan vervolgens de code inscannen en je aanvraag controleren, zelfs zonder sticker op je voorruit. Zo voorkom je een boete.
De eerste twee jaar moet je een sticker met rode A op je auto plakken. Zo weten de andere bestuurders dat je een beginnende bestuurder bent. De A staat voor 'apprentice'(leerling). Tijdens deze periode mag je ook minder hard rijden dan andere weggebruikers.
De milieusticker kan alléén online besteld worden op de officiële website van Crit'Air (Externe link) . Dit is de enige officiële website om het vignet te bestellen! Er bestaan andere aanbieders, maar die vragen een veelvoud van de prijs. Houd bij de bestelling je creditcard en kentekenbewijs bij de hand.
Oranje letter 't'
Dit loket is bedoeld voor bestuurders met een abonnement op de tolwegen, ook wel "Télépéage" of een "Liber-t abonnement" genoemd.
In Italië kan je al een tijdje niet meer contant betalen boven de 1.000 euro en in Frankrijk geldt een cashdrempel van 3.000 euro.
Een poortje met oranje 't' staat voor 'Télépéage' en is alleen toegankelijk voor voertuigen met een elektronische tolbadge. Het logo met 'cb' staat voor 'Carte Bancaire', hier kun je uitsluitend met creditcard betalen.
Het dragen van een mondkapje is niet langer verplicht un openbare gelegenheden waar publiek wordt ontvangen. Het is ook niet meer verplicht in vervoer over de weg, over zee, over rivieren en door de lucht.
Binnen de Europese Unie heeft u geen coronabewijs nodig om te reizen. En dus ook geen herhaalprik. Voor landen buiten Europa kunnen afwijkende eisen gelden. Soms is een vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag nodig.
Uw vaccinatiebewijs is 270 dagen geldig na de basisserie (uw eerste prik of prikken). Bent u jonger dan 18 jaar? Dan geldt er geen maximale geldigheid voor de basisserie van 270 dagen binnen de EU.