Bevrijdingsdag (5 mei) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
Vrij op Bevrijdingsdag
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Is 4 mei een vrije dag? Omdat de dag van de Dodenherdenking niet wettelijk is aangemerkt als een officiële vrije dag, worden werknemers op deze dag vaak gewoon op de werkvloer verwacht.
Het eerstvolgende lustrumjaar valt pas weer in 2025, waardoor Bevrijdingsdag 2023 geen officiële vrije dag is. Het is dus aan werkgevers zelf om hun werknemers al dan niet vrij te geven.
Algemeen erkende feestdagen zijn Nieuwjaarsdag, Eerste en Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag. Ook Goede Vrijdag is een door de Rijksoverheid erkende feestdag, maar heeft in de praktijk steeds minder die status.
Voor de meeste bedrijven geldt Koningsdag als een vrije dag, waarbij de medewerkers worden doorbetaald. Voor 5 mei ligt dat anders. De overheid heeft 5 mei weliswaar aangewezen als nationale feestdag, maar heeft het daarbij aan de cao-partijen overgelaten of een werknemer betaald vrij heeft op die dag.
In Nederland is wettelijk niets geregeld over een hogere betaling wanneer je werkt op een feestdag. Maar vaak zijn er wel afspraken met je baas over extra loon voor werken op zo'n dag.
Veel werknemers zijn één keer in de vijf jaar vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag. Hoewel het een officiële feestdag is, krijgen we er niet elk jaar een dagje vrij voor op kosten van de baas. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag.
Uitgangspunt. Uitgangspunt is dat de werknemer, met toestemming van de werkgever, bepaalt wanneer en hoe hij zijn vrije dagen opneemt. Het is dus 'vrij vragen en krijgen' en niet 'vrij nemen'. Een werkgever kan een werknemer niet verplichten om zijn vakantiedagen op te nemen.
Als NS wordt bevrijdingsdag inderdaad eens in de vijf jaar gezien als feestdag. Morgen is dat niet het geval, dus voor NS producten is het morgen een reguliere vrijdag.
Eerste Paasdag en Tweede Paasdag zijn officiële feestdagen in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Pasen is altijd op een zondag en een maandag. Eerste Paasdag is ook bekend als Paaszondag. De Tweede Paasdag heet ook wel Paasmaandag.
Bevrijdingsdag valt altijd op 5 mei, ook als 5 mei een zondag of religieuze dag is. De burgemeester beslist of in een gemeente festiviteiten zijn toegestaan. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de zondagsrust.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Pinksteren. De meeste organisaties en bedrijven zijn Tweede Pinksterdag gesloten, wat betekent dat de meeste mensen deze dag vrij zijn. Ben jij niet vrij? Dan is de kans groot dat je 200% uitbetaald krijgt.
In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag. Je kunt de afspraken met je medewerkers ook vastleggen in een arbeidsovereenkomst en/of een bedrijfsreglement of personeelshandboek.
Algemeen erkende feestdagen in de uitzend-CAO
Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, beide Kerstdagen, Koningsdag, Bevrijdingsdag in lustrumjaren.
Koningsdag (27 april) is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij. Valt 27 april op een zondag, dan wordt Koningsdag op zaterdag gevierd.
Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao's is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is.
Nergens in de wet staat dat de werkgever haar werknemers een vrije dag moet geven op officiële feestdagen. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op officiële feestdagen. Of een werknemer vrij is hangt af van wat in de arbeidsovereenkomst of cao is overeengekomen.
Voor ambtenaren, leraren en ander overheidspersoneel is 5 mei vrijwel altijd een vrije dag geweest. Wel is er sinds 1 januari 2023 een nieuwe cao van kracht, waardoor meerdere overheidsinstanties afstappen van deze traditie.
Bij de meeste bedrijven is Tweede Pinksterdag een vrije dag. Vraag bij uw werkgever na of u vrij bent. Of kijk in uw contract of cao wat hierover wordt gezegd.
Jaarlijks vrij
Voor veel ambtenaren is 5 mei jaarlijks een vrije dag. Dat geldt bijvoorbeeld voor medewerkers bij de rijksoverheid en in het onderwijs.