De GGD adviseert om ramen en deuren te sluiten als de temperatuur buiten hoger is dan binnen. 's Avonds laat, 's nachts en 's ochtends vroeg is het advies juist om de ramen en tussendeuren open te zetten. Let wel: tussendeuren, niet de voordeur; de zomer is een beruchte inbraakperiode.
Ramen open
Doe dat in de avond. Het heetste moment van de dag is in deze tijd rond 17.00 a 18.00 uur. Dus ook in de avond zal het eerst nog behoorlijk warm zijn. Open het liefst meerdere ramen (of deuren) tegenover elkaar, zodat de koelere lucht er goed doorheen kan stromen.
Ramen open als het koel is
Zet in de avond, 's nachts of vroeg in de ochtend de ramen open en laat het lekker afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Met een hor voor de ramen houd je de muggen buiten. Zorg ook dat dieven je huis niet in kunnen door een geopend raam.
Als het buiten bijvoorbeeld 25 graden is en de thermostaat binnen 24 graden aangeeft, wordt het binnen alleen maar warmer als u ramen en deuren open zet. Om de buitentemperatuur te controleren heeft een thermometer nodig, of een weer-app op uw smartphone.
Als het in de winter buiten vriest, voelt een binnentemperatuur van 23 °C erg warm aan. Maar tijdens een hete zomer, als het buiten 35 °C warm is, is 25 °C eigenlijk een prima binnentemperatuur. Daarnaast heeft de ruimte waarin je je bevindt een invloed op hoe warm het er aanvoelt.
Oververhitting in woningen
Voor veel mensen is 24 graden de comfortgrens. Als het warmer is, kan dat gezondheidsrisico's vormen.
De ideale temperatuur
Barbecueën en buiten eten doe je het liefste niet met een dikke jas aan, maar heet hoeft het ook niet te zijn. In de zon en uit de wind is 20 graden al voldoende. Als het meer dan 25 graden is zullen de meeste mensen liever in de schaduw zitten tijdens het eten.
Vaak denkt men dat deze koude lucht van buiten af in het huis wordt geblazen. Echter, is dit niet het geval. Door verschillende vormen van luchtdruk in diverse ruimtes, kan de balans onjuist zijn. Hierdoor verplaatst de lucht zich van de ene ruimte naar de andere ruimte, waardoor u last kunt krijgen van tocht.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en ventilatieroosters. Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open.
Warmteverlies beperken in de praktijk
Isolatie van muren: buitenmuren zijn goed voor 20% van de warmteverliezen. Isolatie ramen en deuren: in een doorsnee woning bedraagt het warmteverlies via ramen en deuren ongeveer 15% van het totaal.
Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing. Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in.
Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 °C. Op de website Rijkswaterstaat strooit is live te zien hoe hoog de wegdektemperatuur is.
Hou wel alle ramen en deuren gesloten. Als de bliksem inslaat merk je daar in de auto weinig van, afgezien van een enorme knal en mogelijke schade aan elektronische apparatuur.
Als het raam dicht zit, kan het vocht in je woning nergens heen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
De ideale temperatuur van uw woonkamer ligt gemiddeld tussen de 19 en 21 graden. Met een behaaglijke temperatuur in de woonkamer kunt u comfortabel werken of ontspannen zonder dat u duf wordt van een te hoge temperatuur of juist bibbert van de kou.
Kou is niet altijd gezond
Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis. Vocht kan reumatische en astmatische klachten veroorzaken of verergeren.
De meeste mensen vinden een temperatuur die tussen de 19 en 22 graden ligt het fijnste in de woonkamer. Hoe warmer je het maakt, hoe duffer je wordt. Niet ideaal voor tijdens het werken, dus. De ideale temperatuur voor in de woonkamer ligt tussen de 20 en 21 graden Celsius.