Twintig minuten per dag spelen met uw kat zal hem fysiek en mentaal stimuleren, maar ook de band tussen u en hem versterken. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat binnenhuiskatten de energie verbruiken die ze anders zouden gebruiken bij het rondwandelen in hun territorium en het jagen op prooien.
Wil je je kat echt blij maken, zorg dan voor meerdere korte sessies per dag. Voor sommige katten is vijf minuten per keer al genoeg, andere doe je een plezier met tien tot vijftien minuten (of meer). In feite speel je het liefst totdat de kat geen zin meer heeft.
Speel 2 of 3 keer per dag 10-15 minuten met je kitten. Spelen is namelijk enorm belangrijk voor haar ontwikkeling. Via spel leert ze, traint ze haar motoriek, en krijgt ze voldoende afleiding.
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Alles waar op 'gejaagd' kan worden is leuk voor een kat: hengeltjes, touwtjes, balletjes of propjes papier. Een jager wil steeds nieuwe prikkels. Laat speeltjes daarom niet eindeloos in de woonkamer liggen. Geef de kat liever twee of drie speeltjes en ruil ze na een paar dagen om voor andere.
Niets is minder waar. Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Spelende katten houden hun nagels ingetrokken, bijten geremd en maken geen geluid. Ook tonen ze in het spel vaak een 'spelgezicht' en staat hun bek half open. Hoor je gegrom, blazen de katten tegen elkaar of hoor je een piep, dan is het echt geen spel! Haal je katten dan zo snel mogelijk uit elkaar.
Het idee is dat je kat stopt met het ongewenste gedrag als je hem negeert. Je beloont hem niet meer met jouw aandacht, het levert de kat dus niets meer op en zal hij ermee ophouden. Tot zover de theorie. Iedereen met een kat die hen in alle vroegte wakker miauwt, kan je vertellen dat het niet altijd werkt.
Over het algemeen kan gezegd worden dat katten ongeveer 4 tot 6 uur alleen thuis kunnen blijven. Dit is echter geen harde regel en het is belangrijk om naar je eigen kat te kijken. Begin bijvoorbeeld met kortere periodes van een uur of twee en bouw dit langzaam op naar langere periodes.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Geef je kat voldoende uitdaging. Hij heeft geen behoefte aan een vloer vol speeltjes, maar heeft liever dagelijks een paar andere. Speel minimaal één keer per dag zelf met je kat om hem lekker moe te maken, óók als er andere katten in huis zijn waar hij mee kan spelen.
De meest logische verklaring is dat de gekke 5 minuten een gevolg zijn van overtollige energie van de kat. De meeste (huis)katten brengen het grootste gedeelte van de dag slapend en binnenshuis door. Toch hebben zij energie dat verbrand moet worden, net als bij ieder ander dier.
Gezonde volwassen katten kunnen 24 uur alleen zijn
Wat betreft het alleen thuis blijven gedurende de dag, is het zo dat katten langer alleen kunnen zijn dan honden. Hun toilet staat tenslotte binnen, dus ze hebben niemand nodig om ze uit te laten.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Iedere huistijger is daarin weer anders. Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat.
Let wel: het kan zijn dat ze ook last heeft van iets anders zoals stress of lichamelijke problemen. Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden.
Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht.
Het geheugen
Het is beperkt qua capaciteit en kan maar kort iets vasthouden (algemeen wordt aangenomen tussen de 20 en 30 seconden). Hoe vaker je iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Dit is een teken van de kat dat hij zich ontspannen of tevreden voelt. Ook wanneer jouw kat uitgebreid loopt te gapen zegt dit dat hij tevreden is. Hoe duidelijk wil je het hebben? Wanneer de kat zich bedreigd voelt, is het duidelijk wat zijn houding is: geblaas en gegrauw met open bek.
Het antwoord op het eerste deel van de vraag is verbazingwekkend eenvoudig: een kat miauwt omdat wij terugpraten. Het is aangeleerd gedrag. Een kat is slim en heeft razendsnel door dat miauwen de allerbeste manier is om aandacht te krijgen.
Je kitten laten stoeien met je handen is een leuk spelletje. Vooral omdat ze nog zo klein is en haar nagels en tanden je nauwelijks pijn doen. Maar onbewust leer je je kitten gedrag aan dat jullie later beiden als onprettig kunnen gaan ervaren.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Agressieve reacties van onze huiskatten houden verband met het natuurlijk gedrag van de soort en vormen een normaal onderdeel van jacht, spel en sociale conflicten. Als katten echter agressie naar mensen beginnen te vertonen, dan noemen we dit al snel 'probleemgedrag'.