Over het algemeen kunnen katten zonder problemen enkele uren alleen thuis blijven, zolang ze maar toegang hebben tot voedsel, water en een schone kattenbak. Hoe lang katten alleen thuis kunnen blijven hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, gezondheid en persoonlijkheid.
Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
De eerste paar weken zijn ook een cruciale tijd voor jou en je kat om aan elkaar te wennen en een band te ontwikkelen. Katten die al een paar maanden of jaren in je huishouden wonen, kunnen het prima vinden om 8 of 10 uur alleen thuis te zijn, maar ze kunnen zich ook gaan vervelen, eenzaam worden of gestrest raken.
Katten hebben dagelijks uw aandacht nodig en hebben behoefte aan sociaal contact. Een kat die veel alleen is, vereenzaamt en heeft daar zijn verdere leven last van. Daarom adviseert Katimo om als u fulltime werkt 2 kittens of volwassen dieren te nemen.
Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)
Ook katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst; wat duidt op een sterke gehechtheid aan de eigenaar. Verlatingsangst bij katten uit zich in onzindelijkheid, niet willen eten, overmatig miauwen, overmatig wassen en het vernielen van spullen wanneer de eigenaar afwezig is (Schwartz 2002).
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
De voornaamste symptomen van verlatingsangst zijn: onzindelijkheid, overmatig vocaliseren, vernieling en (in mindere mate) zelfmutilatie (Schwartz 2002).
Ongeacht hoe onafhankelijk uw kat is, adviseren we u om uw kat niet voor meer dan twee of drie dagen alleen te laten zonder dagelijkse bezoeken van een vriend(in) of een professionele kattenoppas. Tegenwoordig zijn er veel verschillende opties om uw kat te verzorgen terwijl u weg bent.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal, en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
In het wetenschappelijk tijdschrift 'Behavioural Processes' lieten psychologen van de Kyoto Universiteit in Japan zien dat katten, net zoals honden, een episodisch geheugen hebben. Dat wil zeggen dat ze heel goed specifieke gebeurtenissen kunnen onthouden, bijvoorbeeld een verjaardagsfeest of een ongeluk.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Wormeneitjes, teken of vlooien wil je natuurlijk absoluut niet in je bed hebben. Ze kunnen namelijk op mensen worden overgedragen en in het ergste geval ziektes zoals Borreliose veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je je kat regelmatig ontwormt en behandelt tegen ectoparasieten.
Een binnenkat kan zich zelfs eenzaam voelen als er andere katten in het huishouden zijn. Het is goed om onderling gedrag goed te lezen bij je katten. Als je kat binnen alleen leeft, is het belangrijk dat jij als baasje voldoende tijd met haar doorbrengt.
Iedere kat verschilt in zijn behoefte aan een maatje
Sommigen hebben bijvoorbeeld een aanhankelijk karakter, waar anderen eerder op zichzelf zijn. Mogelijk heeft je kat voldoende aan alleen jouw gezelschap en komt hij snel in conflict met een andere kat. Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat.
Katten zijn eigenzinnig
Onderzoek heeft aangetoond dat een kat geen tekenen vertoont van verlatingsangst als het baasje van huis is. Sommige kattenbaasjes herkennen dat: je komt thuis van vakantie en bent enorm blij om je kat weer te zien, maar die doet alsof je nooit weg bent geweest!
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Ook dan wordt aangeraden om een oppas te regelen als je langer dan drie dagen weg bent. De kans is groot dat de kat zich nog aan de nieuwe omgeving moet aanpassen, waardoor het beestje gevoeliger is voor verlatingsangst. En als je niet voorzichtig met die verlatingsangst omgaat dan kan dat voor gedragsproblemen zorgen.