Broedt op richel, in een nis, een nestkast of oud kraaiennest, zelden op de grond.
De vogel kan zich uitstekend aanpassen aan zijn leefmilieu. Slechtvalken in Canada of Siberië trekken regelmatig zuidwaarts om te overwinteren. Maar in België is de slechtvalk een standvogel, hij blijft steeds in de ruime omgeving van zijn nestplaats.
Slechtvalken eten eigenlijk alle soorten vogels. Soms staan andere vliegende prooien op het menu, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Samen, of door de vrouw alleen wordt er vaak op duiven gejaagd , in ons deel van de wereld. Duif is een grote prooi voor een slechtvalk.
De slechtvalk heeft maar weinig natuurlijke vijanden. De oehoe is de belangrijkste. Deze krachtige nachtroofvogel vangt met gemak valken die aan het slapen zijn op een klif, of zelfs valken in volle vlucht. Maar in de steden komen oehoes niet voor.
De slechtvalken, arenden, buizerds en uilen gaan voor 3000 tot 10.000 euro van de hand.
In Nederland hebben we niet zoveel van vogels te duchten, maar er zijn wel enkele vogelsoorten die agressiever op mensen reageren dan andere. Dat zijn voornamelijk grotere vogels en roofvogels, als kraaien, meeuwen, buizerds, arenden, haviken, valken en Europese oehoe's.
Het wordt pas echt ongelofelijk snel als ze vanaf een kilometer hoogte op hun prooi duiken. Dan kunnen ze wereldrecordsnelheden bereiken van 350 km/u. Bij een afgerichte slechtvalk is zelfs een snelheid gemeten van 389 km/u!
Volgens Igor Santhagens, de gebouwenbeheerder van het Rijksmuseum, kan het opeten van eieren gebeuren: "Het is een natuurlijk fenomeen. Dit doen zij om hun kalkvoorraad weer aan te vullen. Als er eieren breken eten ze de schalen op, dat doet elke vogel. Dit doen ze om vervolgens weer nieuwe eieren te kunnen leggen."
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Voor een van de snelste vogelsoorten ter wereld zou je een wat glorieuzere naam verwachten dan slechtvalk. Maar het woord 'slecht' in de vogelnaam verwijst waarschijnlijk niet naar slechterik of booswicht, maar naar het Nederlandse werkwoord 'slechten', dat 'iets neerhalen' of 'afbreken' betekent.
Toen Martinus van der Valk in 1939 het eerste Van der Valk-hotel opende in Voorschoten, had hij vast niet verwacht dat er in 2016 honderd vestigingen zouden zijn in zeven landen. Alle hotels zijn in handen van familieleden en afstammelingen van Martinus. Een van hen is Annabel van der Valk.
Roofvogels kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken. Combineer dat met het razendsnel kunnen focussen en scherpstellen alsmede het vermogen van onze slechtvalk een prooi te kunnen zien op 3000 m afstand en vervolgens te pakken.
Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is 't niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest, dat past veel beter bij ons”. Eigenlijk nuchter en klaar helder! Marketing hoeft helemaal niet moeilijk te zijn...
Slechtvalken slapen graag op hoge gebouwen, op hoogspanningsmasten en soms in bomen. Evenals andere valken, bouwen Slechtvalken geen nest. Ze broeden in natuurlijke holtes (rotswanden), kunstmatige holtes (nestkasten, gebouwen), op de grond of in een boom in een oud kraaien- of roofvogelnest.
De snelle slechtvalk duikt iets lager en vangt de prooi dan weer op. Of als de prooi groot en zwaar is, slaat de valk hem tegen de grond. Vaak wordt er samen gejaagd. De eerste valk deelt de stoot uit, de ander vliegt onder de prooi om deze op te vangen.
De slechtvalk bewoont vooral kliffen en ravijnen, maar ook hoge gebouwen. De soort is een bewoner van open, afwisselende landschappen, met relatief weinig bebossing. 's Winters komt de vogel voor langs kusten en in moerassen, soms zelfs op kerktorens in dorpen en steden.
Het kleinste vogeltje ter wereld is de kolibrie. Sommige soorten zijn maar zes centimeter groot! Zijn vleugeltjes slaan zo snel op en neer dat ze een zoemend geluid maken.
De andescondor (Vultur gryphus) is een roofvogel die tot de verbeelding spreekt. Met een kop-staartlengte tot 1,30 meter, een vleugelspanwijdte van 2,70 tot 3,20 meter en een gewicht tot 15 kilogram voor mannetjes is het de grootste vliegende vogel ter wereld.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
In Nederland in steden (kantoorgebouwen, torens) en in open boerenland in hoogspanningsmasten. Soms op de grond (Waddeneilanden). Jaagt vaak ver van het nest, in open landschappen met veel vogels.
Ze doen het meerdere keren per dag, ongeveer een week lang - tot alle eieren (3 à 4) gelegd zijn. De broedtijd bedraagt iets meer dan 4 weken. Vooral het vrouwtje legt zich toe op het verwarmen van de eieren. Af en toe wordt ze afgelost door het mannetje, zodat ze zelf op jacht kan gaan.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
De valk steekt nog geen 90cm diep. Hierdoor is uitermate geschikt voor de binnenwateren van Friesland.
"Voor het kuiken van een giervalk wordt zo'n 20 á 30.000 euro betaald. Het werkt met de prijzen voor valken net als op de woningmarkt; het is een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel zijn de valken enorm gewild en omdat er weinig aanbod is, stijgt de prijs."
Hoeveel personen kunnen er in een Valk? In een Valk kunnen maximaal 5 volwassenen. Als er ook kinderen meegaan, is het maximale aantal 6.