Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen. Derde trimester: In het laatste trimester komen vrouwen gemiddeld 3 tot 4 kilo aan.
Reken op een groei van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit enorm tijdens je tweede trimester, net als je baby en de placenta. Ook de aanmaak van vruchtwater en extra bloed zorgen voor meer gewicht. In het laatste trimester komt er nog zo'n 4 kilo bij.
Wanneer kom je aan
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Als jij je gewichttoename ergens tussen de 10 en 15 kilo wilt houden dan is er een handige manier om dit in de gaten te houden. Hou het aantal kilo's die je aankomt lager dan het aantal weken dat je zwanger bent. Bijvoorbeeld: als je 30 weken zwanger bent en je bent 11 kilo aangekomen dan zit je goed.
Langzaam afvallen is altijd belangrijk. Je hebt minder honger, behoudt je spiermassa en krijgt nog voldoende voedingsstoffen binnen. Dat laatste is als je net bevallen bent erg belangrijk voor een goed herstel en zeker als je borstvoeding geeft. Een richtlijn is om niet meer dan 0,5 kilogram per week af te vallen.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41. De laatste loodjes van je zwangerschap. Nog even en je kunt je kindje(s) in je armen sluiten.
In het eerste trimester is het nog niet zo nodig om extra calorieën te eten. In het tweede trimester heb je al ongeveer 300 calorieën extra nodig. Dit kan oplopen tot 400 calorieën in het derde trimester.
Jij in de 31e week van je zwangerschap
Je gewicht neemt sneller toe in deze fase, waarschijnlijk een halve kilo per week. Omdat je lichaam zwaarder wordt, is het goed om ontspanningsoefeningen te doen. Probeer in deze periode goed op je houding te letten.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
De langste zwangerschap ooit gemeten duurde maar liefst 375 dagen. In 1945 was Penny Diana Hunter maar liefst 100 dagen overtijd.
Gewicht uitgesplitst
Baby: 3 tot 3,5 kilo. Baarmoeder: 0,8 tot 1 kilo. Placenta: 0,5 kilo. Vruchtwater en extra vocht: 1,5 tot 2 kilo.
Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten.
Jij in de 27ste week. Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan! Grote kans dat nu ook je wallen beginnen te groeien.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Hij komt ongeveer 500 g aan. Hij groeit 1 tot 2 cm. Een jongen is nu 66 tot 75 cm groot – Een meisje 65 tot 73 cm.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Eten en drinken tijdens de bevalling, mag dat? Als zwangere vrouw hoef je niet opeens grote hoeveelheden meer water te drinken. Een beetje extra is vaak genoeg. Voor veel zwangere vrouwen komt dit neer op 1,5 tot 2,5 liter water per dag.
Doe in het derde trimester, wanneer het kan, dagelijks een dutje met een duur van 90 minuten. Uit onderzoek blijkt dat middagdutjes een direct effect hebben op het geboortegewicht van je baby.
Indalen is het moment waarop de baby met het 'voorliggend deel' (meestal het hoofdje, maar soms ook de stuit) in je bekken zakt. De meeste baby's dalen vanaf de 30e week van de zwangerschap in.
Ga, als het weer het toelaat, een paar keer per week even buiten wandelen. De frisse lucht zal je energie geven, je bloed laten circuleren en pijnklachten verminderen die je misschien hebt.