Het komt door een schimmel. De plekken kunnen jeuken. Voetschimmel kan meestal geen kwaad. U kunt het behandelen met een speciale crème tegen schimmel.
In de apotheek zijn antischimmelcrèmes verkrijgbaar waarmee u uw voeten kunt behandelen. Terbinafine crème doodt de schimmels. Het moet eenmaal per dag op en rondom de plekken worden aangebracht. Het hoeft niet te worden doorgebruikt nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
Bij een voetschimmel duurt de behandeling ongeveer een maand en bij schimmelnagels aan de voeten 3 à 4 maanden. Het lukt echter niet altijd om een schimmelinfectie aan de teennagels te laten genezen. De behandeling met terbinafine en itraconazol wordt meestal goed verdragen en veroorzaakt weinig bijwerkingen.
Als voetschimmel niet op tijd behandeld wordt, kunnen andere mensen of lichaamsdelen besmet worden. De schimmel kan zich namelijk verspreiden naar andere plekken op de voeten, de handen, maar bijvoorbeeld ook de nagels. Dit worden dan ook wel kalknagels genoemd.
Behandeling van voetschimmel
In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden. Uw sokken en schoenen kunnen behandeld worden met een strooipoeder waarin schimmeldodend middel zit.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Risicofactoren voetschimmel
Wanneer sporen voorkomen in een vochtige en warme ruimte, kunnen ze daarom makkelijk tot schimmels uitgroeien. Zo'n vochtige/warme ruimte is bijvoorbeeld een schoen die slecht geventileerd is. Maar ook slecht ventilerende sokken kunnen de boosdoener zijn.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen.
Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Tussen de tenen kunt u een drogende poeder (talkpoeder) doen. Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plek waar de voetschimmel zit. Pak elke keer een schone handdoek.
Schimmels en bacteriën houden niet van droog, ze hebben vocht en warmte nodig om zich te ontwikkelen. Sokken in een combinatie van merinowol en katoen zijn ook heel goed om voetschimmel te voorkomen. Het snelle opname vermogen van katoen en het grote opname vermogen van merinowol kan een perfecte combi zijn.
Als de schilfers loslaten, verspreiden de sporen zich overal. Denk hierbij aan sokken, schoenen, slippers, beddengoed, handdoeken, doucheruimtes, kleedruimtes en sportzalen. Vooral in een warme en vochtige omgeving kunnen sporen makkelijk uitgroeien tot schimmels en is de kans groot dat u ermee in aanraking komt.
Draag schone sokken
Trek elke dag schone (katoenen of wollen) sokken aan om verspreiding of herhaling van een schimmel te voorkomen. Ook dien je je sokken zeer heet te wassen, namelijk op 80 graden, om schimmels te doden.
Je kan op je voeten last hebben van zwemmerseczeem (voetschimmel) of schimmelnagels. Voetschimmel behandelen kan met een antischimmelcrème, een schimmelnagel behandelen kan met medicijnen. Draag in openbare ruimtes slippers en droog je voeten altijd goed af – ook tussen de tenen.
Deze schimmels worden dermatofyten genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de huid, de hoornlaag. Een schimmelnagel kan overgaan in voetschimmel, en voetschimmel kan overgaan in een schimmelnagel. De voetschimmel kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
Het evenwicht tussen de bacteriën en schimmels herstelt zich vaak vanzelf waarna de schimmelinfectie ook vanzelf weer overgaat. Het kan alleen soms wel een paar weken duren voordat de afscheiding en jeuk vanzelf overgaan.
U kunt huidschimmel behandelen met een crème of zalf met een middel tegen schimmel. Zoals terbinafine op de huid, miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Terbinafine-crème hoeft u minder vaak en minder lang te smeren dan de andere crèmes.
Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen. Later kunnen die tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden. Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels (schimmelnagels).
Voetschimmel natuurlijk behandelen
Week de voeten voor ongeveer een kwartier. Een voetenbad met azijn neem je tweemaal per dag. Een voetenbad met baking soda; drie eetlepels baking soda (zuiveringszout) mengen met lauwwarm water. De voeten 20 tot 30 minuten laten weken.
Was je voeten dagelijks, liefst zonder zeep. Droog je voeten goed af na het baden, douchen of wassen. Gebruik hiervoor altijd je eigen handdoek. Doe dit zeker nauwkeurig tussen de tenen.
Door een paar keer per dag antischimmelcrème, -zalf of -poeder op de aangedane plekken te smeren, kan het probleem meestal worden opgelost. Maar helaas: voetschimmel komt vaak terug! likdoorns of eksterogen zijn eeltknobbels op de voet. Vaak komen ze op of tussen de tenen voor.
Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die in staat is om de menselijke huid te infecteren. Deze schimmels worden “dermatofyten” genoemd.
Voetschimmel of zwemmerseczeem kun je ongemerkt hebben. Daarom heeft Lamisil® deze voetentest ontwikkeld. Beantwoord de vragen, en ontdek of je misschien last hebt van voetschimmel of zwemmerseczeem. Heb je last van kloofjes tussen je tenen?