De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Het aantal eiwitten in kaas varieert tussen de 5 en 30 gram per 100 gram. In de gemiddelde vaste kaas zit ongeveer 25 gram eiwitten. Dat is even veel als in vlees, vis of peulvruchten. Kaas is dus een prima bron van eiwitten.
Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
Beleg het brood met kaas en/of vleeswaren. Een plak kaas van 20 gram levert ongeveer 5 gram eiwit, twee plakjes vleeswaren leveren 5-7 gram eiwit; Beleg het brood met pindakaas of een vlees- of vissalade.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Je vraagt je misschien af wat een echt eiwitrijk ontbijt is. Voor een gemiddeld persoon bestaat een eiwitrijk ontbijt uit ongeveer 20 tot 30 gram eiwitten. De exacte hoeveelheid hangt af van jouw persoonlijke eiwitbehoefte en de rest van je eetschema gedurende de dag.
Daardoor bestaat ook 'gewone' pindakaas voor pakweg een kwart uit eiwit. Met een boterham met proteïnepindakaas krijg je zo'n 5,5 gram eiwit binnen, met gewone pindakaas een kleine 4 gram.
Voor de gemiddelde persoon is een dagelijkse portie eiwit van 0,8 tot 1,0 gram per kilogram lichaamsgewicht helemaal prima. Dat komt neer op 56 tot 70 gram voor iemand met een gewicht van 70 kilogram.
De meeste soorten vlees en gevogelte zijn rijk aan eiwitten. 100 gram mager vlees (rund, varken, lam of kip) bevat +/- 20 gram eiwit. 140 gram vette vis als zalm, sardines of makreel bevat ongeveer 20 gram eiwit. Witvis zoals kabeljauw, pangasius of tilapia bevat ook veel eiwit, ongeveer 20 gram per 150g van deze vis.
Calcium en vitamine B12
Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12. Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.
Een sneetje brood bevat 3 tot 5 gram eiwitten. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwitten, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram.
1. Pindakaas is een goede bron van plantaardig eiwit. Een portie pindakaas bevat ongeveer 8 g eiwit, waardoor het een uitstekende manier is om cholesterolvrije eiwitten in je dieet op te nemen.
Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).
De aanbevolen dagelijkse eiwitinname in de normale voeding bedraagt 0,8 à 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram komt dit dus neer op 56 tot 70 gram per dag, wat eigenlijk zeer gemakkelijk via normale voedingswaren kan gebeuren (zie tabel 1 hieronder).
Een simpele basis van een eiwitrijk ontbijt welke altijd goed is, is Griekse yoghurt of kwark. Deze zuivelproducten zitten vol met gezonde eiwitten en zijn daarnaast perfect te combineren met fruit, noten en zaden.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt.
De meest eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen op een rij. Kipfilet – kan op brood, maar ook bij de avondmaaltijd. Bevat zo'n 23 gram eiwit per 100 gram. Eieren – lekker als ontbijt, lunch of ook bij het diner.
Welke toetjes bevatten eiwit? Zuivel is van nature een bron van eiwit. Zo bevat een bakje magere yoghurt (150 ml) ongeveer 6 gram eiwit en een schaaltje volle kwark (150 gram) ruim 12 -15 gram (dit kan variëren). Ook in melk en karnemelk zit eiwit.