Het buikvlies of peritoneum is een epitheelweefsel dat de binnenkant van de buikholte en de buitenkant van de daarin gelegen organen bekleedt. Het buikvlies omhult de (intra)peritoneale ruimte, waarin zich een aantal spijsverteringsorganen bevindt.
Het buikvlies (peritoneum) is een vlies dat de buikholte aan de binnenkant en de buikorganen aan de buitenkant bedekt.
Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix.
De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik.
De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.
Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
De pijn onder in uw buik of uw bekken kan er de hele tijd zijn of steeds terugkomen. U kunt ook problemen hebben met plassen, poepen en vrijen. Maak een afspraak bij uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft.
Blindedarmontsteking kan de volgende klachten geven: pijn rechtsonder in de buik. de pijn kan er opeens zijn en wordt steeds erger. een hogere temperatuur: vaak is de temperatuur hoger dan 37,5 of heeft u koorts (38 graden of meer)
De pijnklachten beginnen meestal op, rond of boven de navel. Uiteindelijk zakt de pijn naar de rechterkant van de onderbuik. U voelt de klachten goed wanneer u de plek aanraakt en wanneer u lacht of hoest. Soms gaat er misselijkheid en braken aan de klachten vooraf.
Meestal heb je pijn in je rechteronderbuik die snel erger wordt. Dat is het typische symptoom van appendicitis. Je kan ook eerst hevige pijn rondom je navel voelen. Deze pijn verplaatst zich na enkele uren of dagen naar rechtsonder.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Een harde buik is eigenlijk niets meer of minder dan het samentrekken van de baarmoeder. In de baarmoederwand lopen diverse spierlagen en net als iedere spier kunnen die aanspannen. Je kunt dat aanspannen voelen doordat je buik aan de buitenkant hard aanvoelt, vandaar dat we het wel een harde buik noemen.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
De dwarse buikspieren (m. transversus abdominis) vormen de onderste laag buikspieren met min of meer horizontaal liggende spiervezels. Ze zitten vast aan de onderste ribben, een grote peesplaat op de rug en de bekkenrand.
Het abdomen of de buikholte is het gedeelte van het lichaam tussen de onderkant van de ribbenkast en de bovenkant van de dijbenen. De inhoud van de buikholte wordt onder andere gevormd door de spijsverteringsorganen en het urinesysteem.
Een blindedarmontsteking begint meestal met een plotselinge, hevige pijn rondom de navel en verspreidt zich naar rechtsonder in de buik. Doordat de ligging van de blinde darm wat kan variëren, kunnen de pijnklachten ook op een iets andere plaats voorkomen.
Na een kijkoperatie kunt u vaak de volgende dag al naar huis. Is uw blinde darm gescheurd? Dan krijgt u na de operatie nog medicijnen (antibiotica) en blijft u een paar dagen in het ziekenhuis. Het is goed om zo snel mogelijk uw bed uit te gaan.
Bloed- en urineonderzoek
Bij een acute blindedarmontsteking is de CRP (een bepaald eiwit wat bij een infectie vrijkomt) meestal verhoogd. Om een blaasontsteking en/of zwangerschap uit te sluiten, kan het nodig zijn om uw urine te onderzoeken.
De blinde darm is een klein wormvormig aanhangsel van de dunne darm. Dit bevindt zich op de plaats waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik.
Er is sprake van een blindedarmontsteking of appendicitis wanneer de appendix is ontstoken. Wat een ontsteking van de appendix veroorzaakt, is niet duidelijk. Een blindedarmontsteking is zeer onvoorspelbaar, kan zowel traag opkomen als plots razendsnel evolueren en is gelukkig goed te behandelen.
Soms worden de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken. Er kan een lichte temperatuurverhoging zijn en een algeheel onwel bevinden (misselijkheid, diarree of verstoppingklachten). Wanneer de verschijnselen duidelijk zijn, is het aanraken van de buik en het daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder.
In het kort
Gezond leven kan helpen. Bel uw huisarts als u langer dan 1 week pijn heeft. Vaak vraagt de huisarts advies van een specialist, zoals een bekken-fysiotherapeut. Na 3 maanden bespreekt u met de huisarts hoe het gaat.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Wanneer moet ik naar de dokter bij buikpijn? Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker.