Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Nee, uien zijn heel gezond. Uien bevatten weinig vet en veel vezels, dus dat is natuurlijk al erg goed. Maar uien bevatten ook veel vitaminen en mineralen zoals vitamine B1, B2, B6, B11, B12 en C, daarnaast ook calcium, fosfor, magnesium, ijzer en zink.
Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Uien bevatten oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect verdwijnt meestal als je uien kookt of bakt, dus dat kan een oplossing zijn als je darmen gevoelig reageren op rauwe ui.
Uien kun je zowel rauw eten als gekookt of gebakken. De gewone gele ui én de rode ui worden het meest gebruikt. Rode uien gebruik je meestal rauw en in salades, of bijvoorbeeld op een hamburger en ook wel op de pizza. Ook in zelfgemaakte dipsausjes worden vaak rode uien gebruikt.
Uien danken hun werkzaamheid aan de stoffen polyfenolen en quercetine, beiden sterke antioxidanten. Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor je gezondheid.
Uien zitten vol oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect heeft de ui vooral als hij rauw gegeten wordt.
Waarom rode uien? Bijna geen hartig gerecht is compleet zonder een paar gesnipperde uien. Maar de smakelijke groenten zijn niet alleen bijzonder smaakvol, ze zijn ook enorm gezond, waarbij rode uien iets gezonder zijn dan witte uien.
En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is. Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken dan mensen die geen uien eten. De reden dat uien je lichaam helpen beschermen tegen hart en vaatziekten ligt waarschijnlijk aan het hoge gehalte aan quercetine.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Volgens de ayurveda hebben knoflook en ui een stimulerende en activerende werking op onze mind en gemoedstoestand. Ze maken het dus moeilijk om de mind kalm te houden. Als je veel mediteert en yoga beoefend wordt dus aangeraden om knoflook en ui te reduceren of weg te laten uit je dieet.
Gezondheid
Groente is een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding. Er zijn gezondere opties dan Gebakken uitjes. Gebakken uitjes kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Sjalotten zitten boordevol gezonde stoffen. Ze bevatten zelfs meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Sjalotten bevatten vitamine B6 en foliumzuur of vitamine B11. Ook bevat de sjalot het mineraal kalium en een hoop vezels.
Wetenschappers van de Delta State University in Abraka, Nigeria, wijzen op een gewone groente die een hoge bloedsuikerspiegel met 50 procent kan verlagen. Zij spreken van uien met een "potentieel nut" bij de behandeling van diabetespatiënten.
Ui voegt veel gezonde smaak toe
Uien zijn een natuurlijk smaakbommetje die een milde pikante smaak toevoegen aan je eten. Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Uien en knoflook: deze zorgen voor smaak maar ze bevatten ook fructanen. Fructanen zijn oplosbare vezels die voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn kunnen zorgen.
Het gaat vooral om de onnatuurlijke suikers zoals frisdrank, snoep en koek. Daarnaast hebben ook de koolhydraten in wit brood en pasta's zoals macaroni en spaghetti een schadelijk effect. Deze voedingsmiddelen brengen de darmen in onbalans en voeden de schadelijke schimmels.
Bloeddrukverlager nummer 5 Ui
Uien bevatten ook de antibacteriële en schimmeldodende werking. Ook helpen uien in het dun houden van het bloed, hetgeen betekent dat je minder risico loop op aderverkalking. Ook zitten er uien dezelfde stoffen als in knoflook die ervoor zorgen dat je bloeddruk lager wordt.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.