Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van week 12 tot en met week 26.
Het derde trimester van je zwangerschap (27 weken – bevalling) De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Je bent nu 3 maanden zwanger en de meeste symptomen die je tot nu toe ervaren hebt, gaan langzaam over. Toch kan het nog lastig zijn om te weten of wat je voelt normaal is of niet. Er gebeurt immers heel veel met je lichaam op korte tijd. De eerste weken van je zwangerschap kan je veel last hebben van misselijkheid.
Vanaf de 11 weken zwangerschap zullen de uitwendige geslachtsorganen zich gaan ontwikkelen. En bij 14 weken zwangerschap is deze ontwikkeling helemaal af. Vanaf 14 weken is het geslacht daarom zeker goed te beoordelen via de echo. Je kunt dan duidelijk met de echo het schaambot of penis waarnemen.
0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20%
Symptomen zwangerschap week 6
De meeste zwangere vrouwen hebben in deze periode van de zwangerschap last van veel kwaaltjes, waaronder gevoelige borsten. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden.
Rond de 11 weken is meestal de piek, waarna de klachten meestal langzaam weer afnemen. Veranderende borsten: al in het eerste trimester beginnen je borsten flink te veranderen en groeien. Ook dat heeft alles met de zwangerschapshormonen te maken!
Smeer je in de ochtend in met Zwangerschap Body Butter. Deze rijke butter trekt snel in en helpt striemen te verminderen. En gebruik Zwangerschapsolie in de avond tijdens jouw me-time moment. Masseer je buik en ervaar direct verlichting van het jeukende gevoel.
Je buik bij 12 weken zwangerschap:
Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen. Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot.
Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.
Gedurende het eerste trimester wordt afgeraden een zwangerschapsmassage te nemen, dat geldt ook voor gewone massages. Reden hiervoor is dat bij massages veel afvalstoffen vrijkomen, deze kunnen in de eerste maanden schadelijk zijn voor je baby.
Veel zwangere geven aan de eerste weken van de zwangerschap hondsmoe te zijn geweest, maar na een week of 14-16 hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld weer aan kunnen. Moeheid in het begin hoort erbij, later is het vaak een teken dat je te veel hooi op je vork neemt!
Je lichaam maakt al vroeg bij de bevruchting hormonen aan om je lichaam klaar te stomen voor de zwangerschap. Je maakt veel meer oestrogeen en progesteron aan. Vooral dit laatste hormoon zorgt ervoor dat je extreem moe wordt als je net zwanger bent. Je lichaam is keihard aan het werk en dit kost veel energie.
Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt afgeraden.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt.
Voor vrouwen onder de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 1 op 10. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 1 op de 5 tot 6 zwangerschappen in een miskraam, en tussen de 40 en 45 jaar is dit 1 op de 3. Boven de 45 jaar is dit bij de helft van de zwangerschappen het geval.
Veel zwangere vrouwen geven er de voorkeur aan 12 weken te wachten om hun zwangerschap aan hun naasten bekend te maken. Tussen momenten van vreugde en momenten van stress bij de aankondiging van uw zwangerschap, wilt u deze traditie begrijpen om 12 weken te wachten alvorens uw zwangerschap aan te kondigen.
21 weken zwanger: jouw lichaam
Als je 21 weken zwanger bent, op hoeveel maanden zit je dan? Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in.
Voel je je kindje al bewegen? Sommige vrouwen voelen dit al, meestal als zij al een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt. Als de placenta aan de achterzijde ligt, kun je de baby aan de buikzijde ook beter voelen. Vrouwen omschrijven de eerste keer dat ze de baby voelen als 'plopjes', belletjes of vlindertjes.
Nu je in je 15e week bent, ligt de baarmoeder ligt al boven je schaambeen waardoor je buik iets uitsteekt en het al iets duidelijker te zien is dat je zwanger bent. Deze week voel je dat je borsten minder gevoelig zijn geworden en dat de misselijkheid verder afneemt.
Jouw lichaam bij 14 weken zwangerschap
Je hebt een beetje meer energie. Je lichaam verandert en je hebt meer last van afscheiding: zweet, speeksel en vaginale afscheiding zijn normale verschijnselen in week 14. Je reukvermogen wordt beter, zelfs zo goed dat je misselijk kunt worden van bepaalde sterke geuren.