Volgens Erik Scherder, professor aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en auteur van het boek Singing in the Brain (2017) kan klassieke muziek wel degelijk leiden tot betere concentratie. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors.
Wanneer je naar muziek luistert zorgt het ervoor dat je ontspannen bent, je bloeddruk verlaagt en je minder gestrest voelt. De positieve invloed van muziek wordt steeds meer gebruikt bij behandelingen van slapeloosheid en depressie.
Wat gebeurt er nou eigenlijk in de hersenen? Muziek komt binnen in het emotiegebied in de hersenen, dat vlak bij de motorisch gebieden ligt (centraal in de hersenen). Zodra je emotie voelt bij muziek, stimuleert dat tegelijkertijd het motorische gebied waardoor je de neiging krijgt om mee te bewegen.
Als we muziek maken in groepsverband dan komt de stof oxytocine vrij. Dit is ook een geluksstofje dat zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. Dit komt weer goed van pas als je deelneemt aan een orkest of een koor. Het bespelen van een instrument of het zingen in een koor is niet alleen leuk om te doen.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Volgens wetenschappelijk onderzoek van onder meer neuropsycholoog Erik Scherder komt dat doordat muziek ervoor zorgt dat de aanmaak van stresshormonen wordt geremd. Muziek maakt dat eenzame mensen zich minder alleen voelen, kan ons tijdelijk slimmer maken en werkt verzachtend op fysieke pijn.
Door naar muziek te luisteren kun je je cortisolwaarden en je hartslag verlagen. Beiden zijn belangrijk voor het verminderen van stress. Muziek kan ook negatieve emoties verminderen, zoals zorgen, angst, rusteloosheid en nervositeit. En muziek kan bijdragen aan positieve emoties, zoals gevoelens van geluk.
Muziek maken stimuleert de neuronen waardoor betere onderlinge verbindingen ontstaan. Zelf muziek maken heeft nog meer positieve effecten op je kind. De emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd. Zoals het leren over gevoelens, samenwerken en het ontwikkelen van creativiteit.
Je muzieksmaak zegt een hele hoop over je karakter.
muzieksmaak namelijk vaak om dingen over zichzelf te delen. Je weekendplannen, festivals waar je nog heen gaat, herinneringen die je wel met een onbekende deelt; het gaat heel vaak over muziek. Daarnaast schijnt je smaak ook weg te geven welke karaktertrekjes je hebt.
Muziek stimuleert de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Muziek brengt emoties teweeg en kan mensen met elkaar verbinden. Hierdoor is het een uitstekend hulpmiddel om contact te maken met kinderen en jongeren met autisme.
Conclusie. Muziek kan helpen bij het leren, maar tegelijkertijd zorgen voor afleiding. Het kan bij sommige personen de concentratie verbeteren en ervoor zorgen dat je taken sneller afrondt en langer de focus kunt houden. Bij andere personen zorgt muziek juist voor afleiding, waardoor ze minder effectief leren.
Als je luistert naar muziek die je mooi vindt, dan maken je hersenen dopamine aan. Dit wordt ook het gelukshormoon genoemd en zorgt voor een gelukzalig gevoel. Naast dat muziek de hersenen prikkelt, heeft het ook een helende werking.
Hoe werkt muziektherapie? U kiest samen met de muziektherapeut muziek uit die aansluit bij een gevoel dat sterk bij u aanwezig is, bijvoorbeeld lusteloosheid of onrust. Met muziek probeert de muziektherapeut contact te maken met uw nare gevoelens en gedachten en deze om te buigen naar positieve gevoelens en gedachten.
Muziek in ons leven
Om te verbinden, te herinneren, te vergeten, te genieten en te delen. Voor elke periode van ons leven kunnen we wel muziek bedenken die ons daarnaar terugvoert. Muziek kan ons getroost hebben in tijden van pijn, maar ook werken als bron van vreugde.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Het nummer dat bovenaan hun lijstje staat is Weightless van Marconi Union en Lyz Cooper, oprichter van de British Academy of Sound Therapy. Dit nummer begint met een frequentie van 60 beats per minuut en eindigt met 50 beats per minuut.
Muziek zorgt voor kippenvel, brengt ons in opperbeste stemming en beweegt ons tot tranen toe. Electrobeats geven energie, een denderend orkest geeft ons een aangename rilling en een diepe zangstem heeft een kalmerend effect. Het is verbazingwekkend hoezeer geluiden ons beïnvloeden en onze emotionele wereld sturen.
De emotie die u bij bepaalde muziek ervaart, heeft niet alleen met uzelf, maar ook met de muziek te maken. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat mensen bij snelle tempo's en muziek in major vrolijker worden. Langzame liedjes of muziek in minor maken eerder verdrietig.
Muziek stimuleert niet alleen de netwerken in de hersenen maar 'triggert' ook de verbindingen tussen de hersengebieden. Dansen op muziek maakt je niet alleen alerter, maar verbetert ook je mobiliteit, coördinatie en stabiliteit. Maar bovenal is het bewezen dat dansen op muziek je gelukkig maakt.
De beloning bestaat uit de neurotransmitter dopamine, die je een plezierig gevoel geeft. Een neurotransmitter is een stof die door een chemische verbinding informatie overdraagt tussen cellen binnen een organisme, waarbij er in dit geval zenuwimpulsen overgedragen worden tussen zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd.
Dat noem je bodypercussie. Body betekent lijf en percussie betekent trommelen. Trommelen op je lijf dus!
'Bij het luisteren naar muziek zijn al aardig wat breingebieden tegelijkertijd actief, maar bij het spelen ervan nog meer, omdat dan ook de motorische en visuele delen van het brein meedoen. Muziek maken is dus nog verrijkender voor de hersenen dan muziek luisteren. '