Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Acne heeft niets te maken met het eten van vettig voedsel zoals varkensvlees, chocola, hamburger of patat. Acne ontstaat namelijk door een ontsteking van de talgklieren. Omdat gezicht, borst en bovenrug veel talgklieren bevatten, ontstaan op deze plaatsen vaak puistjes.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta. Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne.
Puistjes komen vaak voor bij mensen met een vette of gemengde huidtype. Wanneer de talgklieren aan de voet van de haarzakjes overactief worden, kunnen er puistjes ontstaan. In de puberteit zien we dit vaak terug. Onder invloed van hormonen produceren de talgklieren meer talg dan normaal.
Puistjes ontstaan door overmatige talgproductie in combinatie met bacteriën. Elk haartje in je huid heeft een talgklier die talg produceert. De talg beschermt jouw huid en zorgt dat de huid zacht en soepel blijft. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de opening naar je huid (je porie) verstopt raken.
Reinig dagelijks je gezichtshuid
Acne heeft niets te maken met een slechte hygiëne. Maar dagelijks je huid reinigen kan ertoe bijdragen dat je huid er minder vet uit gaat zien, maar acne wordt er niet door voorkómen of er door genezen. Ga vooral niet je huid boenen of schrobben, want dit heeft een averechts effect.
Bij hevige acne wil je een dermatoloog raadplegen. Bij zowel acne als sporadische puistjes spelen er veel verschillende factoren mee die kunnen leiden tot onzuiverheden en ontstekingen, waaronder genen, hormonen en de natuurlijke flora (gezonde bacteriën) van je huid.
Bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, tarwe, avocado's of noten kunnen leiden tot uitbraken met pukkeltjes (een symptoom van acne op de huid), veroorzaakt door een overgevoeligheid voor die voedingsmiddelen.
Een gestrest lichaam produceert hormonen (zoals cortisol en bijnierandrogeen), neuropeptiden (neuroproteïnen zoals endorfine en insuline) en inflammatoire cytokines (kleine proteïnen die ontstekingen aanwakkeren). Dit beïnvloedt het gedrag van de talgklieren waardoor acne kan worden verergerd.
Tegen acne kan je voeding nemen die van nature rijk is aan vitamine A zoals zoete aardappels, spinazie en wortels. Alle bessen soorten zoals de bosbessen, bramen, frambozen en gojibessen.
Krachtige antioxidanten zijn vitamine A (oa. in wortelen en zoete aardappel), vitamine E (in avocado's) en carotenoïden. Lycopeen, de rode plantenstof uit tomaten, is bijvoorbeeld een belangrijke carotenoïde die de huid kan helpen beschermen tegen huidveroudering.
Uit de analyse van de onderzoeken kwam naar voren dat de consumptie van alle soorten melk gerelateerd kan worden aan acne. Daarbij lieten halfvolle, maar vooral magere melkproducten (zogeheten skimmed milk) een sterkere relatie zien met de ontwikkeling van puistjes.
Bananen: hoewel er veel gezondheidsvoordelen aan het eten van bananen zit (kijk maar eens naar deze video), zitten er veel natuurlijke suikers, zoals glucose en fructose, in en grote kans dat die zorgen voor puistjes.
Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Tussen de leeftijd van 12 en 24 jaar heeft ongeveer 85% van de pubers en jonge volwassenen een vorm van acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar.
Het best werkt een gel met benzoylperoxide. Dat schilfert de huid af en remt de ontstekingsverschijnselen. Bovendien remt het de groei van de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken. Reken erop dat je puistjes niet heel snel verdwijnen als je benzoylperoxide gaat gebruiken.
Cafeïne is een stof die uitdroogt, net als alcohol en zout, en wanneer het ons lichaam aan de o zo belangrijke hydratatie ontbreekt, kan dit ook in de huid tot uitdrukking komen. En acne? Hoewel koffie geen acne veroorzaakt, tonen sommige studies aan dat het acne erger kan maken.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
De werkelijkheid is namelijk dat tandpasta acneklachten juist kan verergeren, net zoals huismiddeltjes als citroensap, azijn en alcohol. Deze producten irriteren en beschadigen de huid en maken het bacteriën nog makkelijker om lelijke ontstekingen te veroorzaken.
De aandoening komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Acne treedt op steeds jongere leeftijd op, omdat kinderen vroeger in de puberteit komen. Meestal geneest acne spontaan rond het 25e levensjaar.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
(Griekse) yoghurt is niet alleen goed voor je afweersysteem en spijsvertering, het is ook heel goed voor je huid. Yoghurt houdt de huid jong omdat het veel riboflavine (vitamine B2) bevat. Net als vitamine C bevordert ook riboflavine de aanmaak van collageen.
Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.