Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage? Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Reist u met het vliegtuig? Stop uw medicijnen dan in uw handbagage, niet in uw koffer. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.
De meeste medicijnen kun je zonder problemen meenemen in het vliegtuig, maar voor bepaalde medicijnen heb je een speciale verklaring nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage.
Een koeletui of koelbox kan medicijnen goed en koel houden in de auto, caravan of tent. Let op: voor sommige medicijnen is een koelbox te koel. Kijk in de bijsluiter hoe u uw medicijnen het beste bewaart. Bij vragen kunt u deze aan uw apotheker stellen.
Paracetamol, hoesttabletten en dergelijke kan je gewoon in je handbagage meenemen.
Mogen medicijnen en babyvoeding mee? Medicijnen en dieetvoeding mogen mee in je handbagage. De verpakking mag groter zijn dan 100ml.
Het probleem zit in de krachtige lithium-ion batterijen die smartphones, tablets, spelcomputers, laptops, draadloze koptelefoons en andere elektronica van stroom voorzien. Ze zijn in staat veel energie op te slaan, maar als ze beschadigd raken geven ze die energie ook in één keer af in de vorm van warmte.
Wapens, pepperspray, munitie en explosieven is ook verboden bagage; Vuurwerk en pyrotechnisch materiaal, slagpijpjes, dynamiet en vergelijkbare producten. Beschermde dieren en beschermde plantsoorten zijn verboden bagage.
Je kunt de pil, pleister of ring niet in het bagageruim van een vliegtuig vervoeren aangezien het daar te koud is. De betrouwbaarheid van je anticonceptiemiddel kan dan niet meer worden gegarandeerd. Neem het dus altijd mee in je handbagage.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Er zijn geen beperkingen voor geneesmiddelen en babyvoeding die je nodig hebt tijdens de vlucht. Hou wel rekening met volgende zaken: Wanneer je meer dan 100 ml van een geneesmiddel meeneemt, kan je dit best apart houden en aangeven. Voor niet-vloeibare geneesmiddelen zijn er geen beperkingen.
Sommige medicijnen vallen namelijk onder de Opiumwet en die mag u niet zomaar meenemen over de grens. Als u straks op vakantie gaat, bereidt u zich waarschijnlijk voor op mogelijke ongelukjes. Het meenemen van paracetamol of ibuprofen is dan geen probleem.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
U kunt medicijnen die onder de Opiumwet vallen niet zomaar meenemen naar het buitenland. U heeft een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring voor medicijnen.
Heb ik een medicijnverklaring nodig? Dat hangt af van het medicijn, het land waar u naar toe gaat en hoelang u reist. Vul de Medicijnen mee op reis-hulp in en u weet wat u moet doen. U vult hiervoor maximaal 3 vragen in.
Elektronica en batterijen
U mag 15 apparaten met een lithiumbatterij tot 100 Wh meenemen in uw ruimbagage, als de apparaten volledig uitgeschakeld zijn. Als u een apparaat met een lithiumbatterij tot 160 Wh wilt meenemen, moet u hiervoor toestemming vragen. Batterijen groter dan 160 Wh zijn nooit toegestaan.
Van bedragen tot en met € 9.999,99 per persoon hoeft u geen aangifte te doen. Het is niet belangrijk of u: dit bedrag in euro's of in andere valuta meeneemt. dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of 'waardedragers' zoals goud en gouden munten.
Ga jij op vakantie met het vliegtuig en neem je jouw powerbank mee? Je mag je powerbank in het vliegtuig mee nemen als de capaciteit 27.000 mAh of minder is. Doe altijd je powerbank in je handbagage, want powerbanks mogen niet in ruimbagage.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
De inhoud van de bagage wordt gecontroleerd met behulp van geavanceerde x-ray apparatuur. Deze veiligheidscontroles vinden onder andere plaats in de bagagekelder van Schiphol.
Medicijnen en babyvoeding in handbagage
Er mag meer dan 100 milliliter medicijnen en babyvoeding in uw handbagage zitten: Neemt u medicijnen mee? Dan moet u op verzoek een doktersrecept kunnen overhandigen of kunnen aantonen dat de medicijnen op naam staan.
Wat mag niet in de handbagage, maar wel in de ruimbagage? Vloeistoffen en gels zoals dranken, parfums, crèmes, lotions, tandpasta, siroop, mascara, lippenstift, deodorant ... die in individuele verpakkingen van meer dan 100 milliliter zitten en/of de hoeveelheid overschrijden die toegestaan is in de handbagage.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.